Navalnyj mohl být otráven novičokem, píše německý Der Spiegel

Kreml věří, že zdravotní kolaps Alexeje Navalného neovlivní jeho vztahy se Západem. Nemá prý o nic menší zájem o vysvětlení skutečné příčiny jeho zdravotního kolapsu než kdokoliv jiný, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Navalnyj se nyní léčí na berlínské klinice Charité, podle které dosavadní výsledky vyšetření ukazují, že byl otráven – podle německého Der Spiegelu mohlo jít o novičok. Dlouhodobě se Navalnyj věnoval rozkrývání korupce mezi špičkami ruského režimu a díky tomu se stal nejvýraznějším představitelem opozice.

„Rozhodně a naprosto nemáme o nic menší zájem než kdokoli jiný o pochopení toho, co vedlo ke kómatu pacienta, který je nyní léčen v berlínské nemocnici,“ řekl k situaci Navalného Putinův mluvčí. I jeho podezřelým majetkovým poměrům Navalnyj věnoval svá videa.

Podotkl také, že Kreml nevidí důvody ke zhoršení vztahů Ruska se západními zeměmi kvůli tomuto případu. „Zaprvé bychom to nechtěli. Zadruhé k tomu není žádný důvod,“ odpověděl na otázku, zda se toho Moskva obává.

Peskovova slova přišla den poté, co předseda ruské Státní dumy nařídil jednomu z jejích výborů, aby prošetřil, zda v Navalného případu nejde o zahraniční provokaci. V tomto směru se však Peskov vyjádřil zdrženlivě – až v případě identifikace látky, kterou byl Navalnyj otráven, by mělo podle něj cenu přemýšlet o tom, „kdo může z věci těžit“.

V úterý Peskov závěry německých lékařů o tom, že byl ruský opozičník otráven, odmítl jako „neprůkazné“.

Navalnyj byl minulý čtvrtek v bezvědomí hospitalizován v sibiřském Omsku poté, co se mu udělalo nevolno na palubě letounu letícího z Tomska do Moskvy. Jeho spolupracovníci vyjádřili obavu, že byl otráven látkou v čaji. Ruští lékaři otravu vyloučili s tím, že v krvi ani v moči nenašli stopy žádných toxinů. Pak zdržovali jeho převoz do Německa.

V noci na sobotu byl Navalnyj letecky přepraven do Berlína, kde naopak klinika Charité v pondělí sdělila, že laboratorní testy zjistily známky otravy. Konkrétní látka, která intoxikaci způsobila, zatím ale není známa. 

Nálezy prý nasvědčují intoxikaci látkou brzdící účinek cholinesterázy, což je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v organismu. Mezi inhibitory cholinesterázy patří sarin a jiné nervové látky.

Ruští lékaři v reakci na oznámení svých německých kolegů uvedli, že Navalného na přítomnost inhibitorů cholinesterázy testovali také, stopy ale nenašli.

Der Spiegel: Navalnyj mohl být otráven novičokem

Podle německého magazínu Der Spiegel, který na případu otravy ruského opozičníka spolupracoval s investigativním serverem Bellingcat, mohl otravu Navalného způsobit novičok. Jeho kolaps totiž připomíná svým průběhem otravu bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva, jenž byl dle tamní prokuratury v dubnu 2015 otráven „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v témže roce třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov, a to v i době, kdy byl otráven Gebrev.

Ruský portál Fontanka označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou i v případu otravy bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Ten byl podle britských vyšetřovatelů v roce 2018 otráven nervově paralytickou látkou novičok, za pachatele byli označeni agenti GRU.

Bulharský zbrojař po incidentu v Salisbury uvedl, že se domnívá, že látka použitá proti němu byla podobná novičoku. Gebrev i Skripal otravu přežili, byť s vážnými zdravotními problémy.

Západ trvá na kompletním vyšetření případu

Politici západních zemí včetně německé kancléřky Angely Merkelové nebo britského premiéra Borise Johnsona mezitím vyzvali ke kompletnímu vyšetření případu a odhalení viníků.

„Otrava Alexeje Navalného šokovala svět. (…) Potřebujeme úplné a transparentní vyšetření toho, co se stalo. Pachatelé se musí zodpovídat. Velká Británie se zapojí do mezinárodního úsilí, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“ uvedl Johnson.

K vyšetření případu vyzvala také komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Důkladné prošetření je podle ní nezbytné nejen kvůli samotnému Navalnému, ale i ruské občanské společnosti. Nejasnosti v případech, kdy jsou aktivisté v ohrožení života, musí být odstraněny, řekla s tím, že povinností ruských úřadů je bránit svobodu vyjadřování.

K transparantnímu vyšetření záležitosti ve středu vyzval také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.