Pro Navalného poletí speciál, má ho přepravit k léčbě do Berlína

Události: Navalnyj hospitalizován s příznaky otravy (zdroj: ČT24)

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, který byl ráno v kritickém stavu hospitalizován s příznaky otravy v Omsku, má být letecky přepraven do Berlína. Léčit se bude na klinice Charité, která před dvěma lety přijala po otravě neznámou látkou jiného kritika ruského režimu Pjotra Verzilova. Převoz Navalného podle agentury Reuters inicioval právě Verzilov. Navalnyj je na jednotce intenzivní péče napojen na plicní ventilaci. Podle lékařů ale zatím není ve stavu, který by jeho převoz umožňoval.

„Do léčení byli zapojeni specialisté všech odborností. Stav pacienta je vážný,“ uvedly místní úřady. „Lékaři dělají nejen to, co mohou, ale reálně se snaží zachránit mu život,“ řekl zástupce primáře Anatolij Kaliničenko podle listu Kommersant.

„To, že se nám ho podařilo stabilizovat a že se nám podařilo dosáhnout takového klinického obrazu, který máme, je dobré znamení,“ dodal. Podařilo se podle něj pokročit i ve stanovení diagnózy. Dříve novinářům řekl, že není jisté, že pacient byl otráven, nicméně otrava je jednou ze zvažovaných možností.

Na sociálních sítích a v ruských médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že podle předběžné diagnózy mohl být Navalnyj otráven zatím neupřesněnou halucinogenní látkou.

Novinář Soukup: Lidí, kteří by měli zájem Navalného odstranit, je řada (zdroj: ČT24)

Navalnému se udělalo špatně po vypití čaje

O události informovala Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na svém twitterovém účtu. Opoziční předák letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy, během letu se mu ale udělalo špatně a letadlo s ním muselo nouzově přistát v Omsku.  

„Předpokládáme, že Alexeje otrávili něčím namíchaným do čaje. To bylo to jediné, co ráno pil,“ napsala na Twitteru Jarmyšová. „Na začátku letu šel Navalnyj na toaletu a nevrátil se. Začal se cítit opravdu špatně. Křičel bolestí,“ vylíčil na sociálních sítích spolucestující Pavel Lebeděv.

„Alexej je nyní v bezvědomí,“ dodala Jarmyšová. Leží podle ní na jednotce intenzivní péče, kde byl napojen na umělou plicní ventilaci. Na místě je už více policistů než lékařů, kteří jsou velmi vyhýbaví ohledně diagnózy; dorazili i vyšetřovatelé, podotkla Navalného mluvčí. 

Jarmyšová také připomněla rok starý incident, který se udál během pobytu Navalného ve vězení. Tehdy musel být odvezen do nemocnice, údajně kvůli alergické reakci. Opoziční politik tehdy uvedl, že mohl být otráven. Podle jeho spolupracovnice se teď situace opakuje.

Události: Lékaři stále neznají příčinu Navalného stavu (zdroj: ČT24)

Kreml popřál brzké uzdravení

Kreml už popřál svému odpůrci brzké uzdravení a ústy mluvčího Dmitrije Peskova přislíbil napomoci, pokud by si Navalnyj přál léčit se v zahraničí, uvedl list Vedomosti.

Ruská státní agentura TASS přišla s nepotvrzenou zprávou, že mohl být Navalnyj otráven neupřesněnou halucinogenní látkou. Nevyloučila ani to, že si látku aplikoval sám – to ale jeho mluvčí odmítá.

Majitel kavárny na letišti v Tomsku řekl agentuře Interfax, že prověřuje „všechny okolnosti“, za kterých Navalnyj v tomto podniku vypil čaj, a to i za pomoci kamerových záznamů.

Opozičník se má léčit v Berlíně

Německá kancléřka Angela Merkelová po jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uvedla, že Navalnému bude poskytnuta „jakákoliv lékařská pomoc“ ve Francii nebo v Německu. Dodala, že jsou s Macronem nejnovějšími událostmi kolem Navalného „hluboce znepokojeni“ a očekávají rychlé a transparentní vyšetření případu.

Navalného tým plánuje opozičníkův přesun na léčení do nemocnice Charité v Berlíně. „Snažíme se to umožnit,“ řekl agentuře DPA filmový producent a lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj.

Deníku Bild sdělil, že by zanedlouho měl odstartovat letecký speciál, který Navalného v Omsku vyzvedne. „Letadlo s první pomocí a specialisty na pacienty v bezvědomí odletí večer,“ řekl Navalného spolupracovník. „Pokud je Navalnyj ve stavu, že bude moci být převezen zítra (v pátek) ráno, letadlo jej okamžitě dopraví do Berlína. Jeho manželka ho bude doprovázet,“ dodal.

Navalnyj je vůdčí osobnost ruské liberální opozice a bojovník proti korupci. Ostře se vymezuje proti vládě Vladimira Putina. „Jediným cílem Putina je udržet se u moci do konce života, mít celou zemi jako svůj osobní majetek a zmocnit se jejího bohatství pro sebe a své přátele,“ uvedl na adresu ruského prezidenta začátkem roku. 

Vůči Putinovi se Navalnyj, který je dlouhodobě perzekvován ruskými úřady, vymezil naposledy po červnovém referendu o změnách ústavy. Nazval ho „převratem“ a „útokem na ústavu“, připomíná BBC.