Navalnyj je v Berlíně. Bez nouzového přistání by byl zemřel, tvrdí organizátor transportu

Události: Lékaři berlínské univerzitní nemocnice převzali do péče Alexeje Navalného (zdroj: ČT24)

Z Omsku do Berlína přiletělo v sobotu ráno letadlo s Alexejem Navalným, sanitka ho potom převezla do nemocnice. Navalnému se ve čtvrtek udělalo nevolno a upadl do bezvědomí, jeho spolupracovníci hovoří o údajné otravě. Podle organizátora převozu, ruského lidskoprávního aktivisty Jaky Bizilje, je Navalnyj ve stabilizovaném stavu, zůstává však v kómatu. S odvoláním na německé lékaře uvedl Bizilj, že nebýt nouzového přistání v Omsku, byl by Navalnyj zemřel v letadle, v němž ho postihla nevolnost.

Mluvčí Navalného oznámila kolem čtvrté ráno středoevropského času, že letoun s ruským opozičním politikem odletěl z Omsku, o čtyři hodiny později přistál v Berlíně. „Obrovské poděkování všem za podporu. Boj o Alexejův život a zdraví teprve začíná a bude muset ujít ještě dlouhou cestu, ale alespoň první krok byl udělán,“ uvedla Kira Jarmyšová na Twitteru.

Z letiště Tegel převezla sanitka Navalného do univerzitní nemocnice Charité, uvedla agentura Reuters.

Před transportem původně varovali ruští lékaři, kteří doporučovali ještě několik dnů počkat. Nakonec jej ale povolili, stav pacienta se podle nich stabilizoval. Obavy, že by let ze Sibiře do Německa Navalnému uškodil, se podle organizátora převozu nepotvrdily. „Stav Navalného během letu a po přistání byl stabilní,“ řekl ruský lidskoprávní aktivista a filmař Jaka Bizilj německému listu Bild.

Odlet speciálu s Navalným z Omsku
Zdroj: Alexej Malgavko/Reuters

V rozhovoru pro Reuters však zároveň Bizilj řekl, že je Navalného stav děsivý. Opoziční politik zůstává v kómatu. „Lékaři velmi jasně sdělili, že kdyby nedošlo k nouzovému přistání v Omsku, byl by zemřel,“ uvedl. Dodal, že další informace o zdravotním stavu už budou podávat pouze lékaři nebo rodina.

Čtyřiačtyřicetiletému Navalnému se udělalo nevolno ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy. Linkový letoun, kterým cestoval, proto nouzově přistál v Omsku. Ve zdejší nemocnici lékaři napojili opozičního politika na plicní ventilaci.

Německé letadlo se speciálním zdravotnickým vybavením, které mělo Navalného dopravit k léčení do Berlína, přiletělo do Omsku již v pátek. Navalného manželka, která žádala prezidenta Vladimira Putina, aby převoz jejího muže do Německa umožnil, musela podepsat prohlášení, že si je vědoma rizika.

Podle Navalného mluvčí Jarmyšové byl Navalný patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice ale v pátek uvedli, že nenašli žádné stopy jedu v jeho těle.

Navalného přepravu do berlínské kliniky zaplatil ruský filantrop

Přepravu Navalného z Omska do berlínské kliniky Charité speciálně vybaveným letadlem zaplatil fond ruského filantropa, někdejšího telekomunikačního magnáta Dmitrije Zimina a jeho rodiny. V sobotu to uvedl ruský list Kommersant s odvoláním na Navalného poradce Leonida Volkova.

Ziminovi a také německé kancléřce Angele Merkelové poděkovala na Twitteru i Navalného mluvčí Jarmyšová, a to i za pomoc s překonáním spousty byrokratických překážek.

Kommersant připomněl, že už dříve se uvádělo, že přepravu ruského politika zorganizovala berlínská nevládní organizace Cinema for Peace. 

Kritik Putina

Alexej Navalnyj je vůdčí osobnost ruské liberální opozice a bojovník proti korupci. Ostře se vymezuje proti vládě Vladimira Putina. „Jediným cílem Putina je udržet se u moci do konce života, mít celou zemi jako svůj osobní majetek a zmocnit se jejího bohatství pro sebe a své přátele,“ uvedl na adresu ruského prezidenta začátkem roku.

Vůči Putinovi se Navalnyj, který je dlouhodobě perzekvován ruskými úřady, vymezil naposledy po červnovém referendu o změnách ústavy. Nazval ho „převratem“ a „útokem na ústavu“, připomíná BBC.