Navalného alergie může být záměrná otrava, míní lékařka

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj byl podle lékařky zřejmě vystaven „neznámé chemické substanci“. Navalnyj, který si právě odpykává třicetidenní trest za opakované výzvy k nepovoleným demonstracím, byl v neděli hospitalizován poté, co se u něj podle úřadů projevily příznaky prudké alergie. Náhlé onemocnění Navalného hodnotí ruské opoziční kruhy podezíravě. Alergií prý nikdy netrpěl.

Lékařka Anastasija Vasiljevová, která dříve Navalného ošetřovala a nyní měla podle agentury Reuters možnost se s ním krátce vidět v nemocnici, napsala na Facebook, že opozičník má oteklá oční víčka a abscesy na krku, zádech, trupu a loktech.

„Nemůžeme vyloučit, že jeho kůže byla vystavena toxinu a že vystavení této neznámé chemické látce způsobila třetí osoba,“ napsala Vasiljevová. Od ošetřujících lékařů si k analýze vyžádala vzorky jeho kůže a vlasů a trvala na tom, aby byl pacient hospitalizován nejméně tři dny.

Lékařům se ale údajně podařilo alergickou reakci velmi rychle zvládnout a Navalnyj byl v pondělí odpoledne převezen zpátky do věznice.

Navalného tisková mluvčí Kira Jarmyšová dříve uvedla, že zdroj alergické reakce není znám. Jeho nemocniční lůžko prý střeží policie a opoziční předák nemůže přijímat návštěvy. Před nemocnicí se v neděli sešlo několik desítek demonstrantů, kolem dvaceti lidí policie odvedla.

Navalného odsoudili za výzvu k sobotní nepovolené demonstraci. Její účastníci kritizovali, že moskevské obvodní volební komise neuznaly podpisy pod kandidaturou mnoha opozičních politiků do voleb městského zastupitelstva, a ti se jich tak nemohou účastnit. Autoři neuznaných podpisů pak hromadně potvrzovali jejich pravost. Hlásili se dokonce lidé, které volební komise prohlásily za mrtvé.

Navalného bývalý spolupracovník žádá kontroly hygieny

Bývalý šéf Navalného volební kampaně Leonid Volkov podle agentury AFP řekl, že měl podobné příznaky, když si minulý měsíc odpykával ve stejné cele jako nyní Navalnyj trest za porušení zákona o demonstracích. Volkov na Twitteru zpochybnil verzi o otravě a vyzval k hloubkovým kontrolám hygieny ve věznicích.

Verzi, podle které byl Navalnyj záměrně otráven, příliš nevěří ani komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák. „Bylo by velice neopatrné, kdyby se někdo v této vypjaté situaci před moskevskými volbami, v atmosféře velmi silných protestů, přímo tupě vrhnul na nejvýraznějšího představitele současné politické opozice,“ odkazuje Dvořák na masové protesty, po kterých bylo v neděli v Moskvě zadrženo zhruba čtrnáct set lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Před dvěma lety se Alexej Navalnyj stal v Moskvě terčem útoku, při němž mu neznámí pachatelé polili obličej roztokem barviva, které se v Rusku používá jako antiseptikum. Z poleptání se zotavoval několik měsíců a ve Španělsku podstoupil operaci oka.