Turecku se zařazení mezi rizikové země nelíbí, turistům nabízí speciální pojištění na koronavirus

Události: Turecko nabízí turistům pojištění na léčbu covidu-19 (zdroj: ČT24)

Turecko se snaží přesvědčit evropské státy, aby ho vyřadily ze seznamu rizikových zemí. Ankara představila sérii opatření, které mají snížit hrozbu nákazy v letoviscích, a turistům nabídla pojištění řádově za stovky korun, jež má krýt výdaje spojené s léčbou covidu-19.

Do Antalye už míří například turisté z Německa, i když jejich vláda, stejně jako ta česká, zařadila Turecko mezi rizikové země. Po návratu do vlasti se tak musí turisté prokázat negativním testem na koronavirus, nebo strávit čtrnáct dnů v karanténě. „Když se člověk stejně jako doma v Německu drží pravidel, pak nevidím žádný problém,“ hlásí turistka Brigitte.

V celém resortu, od letiště až po hotely, musí turisté nosit roušky, dodržovat odstupy a pravidelně používat dezinfekci. Lidé, kterým na letišti naměří teplotu přes 37,8 °C nebo odhalí jiné příznaky covidu-19, zamíří do rukou mediků, kteří je otestují na koronavirus. V případě pozitivního výsledku má následovat hospitalizace.

Pro případ, že turistům nebude krýt léčbu jejich cestovní pojištění, nabízí Turecko připojištění v přepočtu za zhruba pět set korun. „Maximální náklady na léčbu (covidu-19) jsou v Turecku méně než čtyři tisíce eur. Horní limit pojištění je sedm tisíc,“ říká turecký ministr kultury a turismu Mehmet Nuri Ersoy.

Turecko vidí za zařazením mezi rizikové státy politiku

Ankara nese zařazení na seznam rizikových zemí nelibě. Mluví o politickém rozhodnutí a lobbuje za změnu, stejně jako zástupci turistického byznysu. „Momentálně nevidím rozdíl v cestě například do Španělska na Mallorcu, na řecké ostrovy nebo sem do Antalye,“ tvrdí ředitel cestovní kanceláře Bentour Deniz Ugur.

Někteří návštěvníci tureckého letoviska si však pochvalují právě to, co se úřady snaží změnit, tedy nedostatek turistů. „Nemám obavy o zdraví, protože je tu málo lidí. Dodržují se odstupy,“ hlásí turistka z Ukrajiny Světlana.

Turecká vláda však doufá, že se turisté v průběhu léta začnou vracet ve větší míře. Úspěch prý bude, pokud letos znovu otevře polovina hotelů.