Kam na dovolenou? Ministerstvo zahraničí radí cestovatelům, zveřejnilo interaktivní mapu

Události: Cesta do Chorvatska (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí zveřejnilo interaktivní Mapu cestovatele, která informuje o podmínkách pro vstup do jednotlivých zemí světa a pro návrat z nich. Mapa se bude průběžně aktualizovat dle vývoje pandemie koronaviru. Už nyní jsou v ní obsaženy informace o tom, jak se u některých států změní podmínky návratu českých občanů od 15. června, kdy začne ČR uplatňovat takzvaný semafor.

Mapa je připravena pro informace o cestách do celého světa, zatím však obsahuje podrobnější údaje pouze o evropských zemích. U každého státu je uvedeno, jak vysoké je riziko infekce koronavirem, stejně jako omezení pro vstup do země nebo při návratu z ní. Umožňuje i přímý přechod na stránky českých zastupitelských úřadů v jednotlivých zemích, které obsahují podrobné informace.

U evropských zemí je také zpravidla uvedeno, jak se změní podmínky pro cestování po 15. červnu. K tomuto datu chce většina zemí Evropské unie otevřít své vnitřní hranice – minulý týden se na tom dohodli unijní ministři vnitra.

Česká vláda schválila na počátku června takzvaný semafor, který barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do ČR z těchto zemí.

U zemí s nízkým a středním rizikem by od 15. června neměly úřady vyžadovat po českých občanech negativní test na koronavirus nebo místo něj nařizovat karanténu. Ty budou povinné při návratu Čechů ze zemí s vysokým rizikem nebo při příjezdu cizinců ze zemí označených jako středně rizikové.

Minulý týden otevřela ČR své hranice vůči Slovensku, Rakousku, Maďarsku a Německu. První tři země přijaly stejná opatření i vůči ČR. Německo vyžaduje od přijíždějících Čechů, aby prokázali nutný důvod pro vstup do země. Berlín už dal najevo, že by zmíněná opatření mohl zrušit k 15. červnu.