Zastrašování je nepřípustné, zastal se pražských politiků vůči Rusku šéf NATO Stoltenberg

Události ČT: Zastrašování je nepřípustné, zastal se šéf NATO pražských politiků (zdroj: ČT24)

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se postavil za pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a další starosty, kterým byla nedávno přidělena policejní ochrana. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi Stoltenberg prohlásil, že NATO důrazně odmítá jakékoli podobné zastrašování.

Pražští politici čelí výhrůžkám kvůli odstranění sochy maršála Koněva, svým postojům k Rusku a historickým událostem, do nichž byl tehdejší Sovětský svaz zapojen.

„Volení lidé ve volených pozicích mají právo rozhodovat a činit rozhodnutí, o kterých jsou přesvědčeni, že jsou správná. Samozřejmě se můžeme lišit v názorech, ale využívat výhrůžek a zastrašování ve snaze podkopávat jejich mandát demokraticky rozhodovat, to je něco, co je naprosto nepřijatelné,“ řekl Stoltenberg v rozhovoru pro ČT. 

„Jakýkoli pokus o použití síly či zastrašení zvolených zastupitelů je pokusem o podkopání demokracie jako takové. A proto na něco takového musíme silně reagovat a jasně říct, že to je neakceptovatelné,“ dodal generální tajemník NATO. 

Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

„Experti nám říkají, že musíme být připraveni na druhou vlnu. Proto aktuálně připravujeme plán, aby bylo NATO schopné poskytnout více pomoci a asistence,“ řekl mimo jiné v rozhovoru šéf Severoatlantické aliance.  „Klíčová zodpovědnost NATO spočívá v tom, aby se krize zdravotní nestala krizí bezpečnostní,“ zmínil rovněž. 

Události, komentáře: Šéf NATO se zastal pražských politiků (zdroj: ČT24)