Haag prošetří údajné válečné zločiny v Palestině. Žádný takový stát nikdy nebyl, ozval se Netanjahu

Prokurátorka Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fatou Bensoudaová zahájí vyšetřování válečných zločinů, které byly údajně spáchány na Palestincích či Izraelcích na palestinských územích. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to označil za „temný den pro spravedlnost“.

Bensoudaová v prohlášení uvedla, že podle ní „jsou na Západním břehu Jordánu, včetně východního Jeruzaléma a v Pásmu Gazy, páchány válečné zločiny“. Podala také žádost o jurisdikční rozhodnutí soudů kvůli spornému právnímu a faktickému statusu palestinských území.

Prokurátorka tvrdí, že předběžné vyšetřování, které bylo zahájeno v roce 2015, přineslo dostatek informací, aby byly splněny všechny podmínky pro plné zahájení vyšetřování. 

Netanjahu na oznámení Bensoudaové reagoval slovy, že „soud (ICC) v tomto případě nemá žádnou jurisdikci. ICC má jurisdikci jen v případech, které předkládají svrchované státy. Palestinský stát ale nikdy neexistoval,“ zdůraznil izraelský premiér.

Palestinské ministerstvo zahraničí na Západním břehu Jordánu rozhodnutí prokurátorky ICC naopak uvítalo, uvedla agentura AFP. 

ICC vznikl v roce 2002 a sídlo má v nizozemském Haagu. Je to první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny spáchané na území 123 zemí, které k němu přistoupily.

Izrael, na rozdíl od palestinské samosprávy na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, k soudu nepřistoupil.