Ruští Židé odcházejí do Izraele. Vadí jim politická i ekonomická nejistota

Události: Židé míří z Ruska do Izraele (zdroj: ČT24)

Rusko zažívá v posledních dvou letech strmý nárůst vystěhovalectví do Izraele. Loni odešlo přes deset tisíc lidí, letos je tempo migrace ještě vyšší. Moskva se sice snaží udržovat s Židy korektní vztahy, ty ale k migraci vede ekonomická a hlavně politická stagnace Ruské federace.

Pětatřicetiletá herečka Anna Akimovová má angažmá v jednom z moskevských divadel. Stejně jako řada jejích přátel ale chce odejít z Ruska do Izraele. „Teď není v zemi nejlepší situace. Stále jsou demonstrace, kde na ulici v centru Moskvy zatýkají lidi. Podstrčí vám narkotika a pak vás uvězní,“ vysvětluje své pohnutky.

Není to však jediný důvod pro emigraci. V úmyslu opustit Rusko ji utvrdila i klesající životní úroveň, nízké platy a zdravotní péče. V Izraeli byla Akimovová několikrát a letos v létě se rozhodla, že příští rok už chce žít tam.

Podobný příběh nyní prožívají tisíce ruských Židů. Početné židovské komunity v Moskvě i dalších městech hlásí nárůst emigrace.

Židovští přistěhovalci z Ruska do Izraele
Zdroj: ČT24

Dřív dominovaly ekonomické důvody, dnes politické

Počátkem 90. let odešel ze Sovětského svazu do Izraele zhruba jeden milion převážně ruskojazyčných Židů. Zatímco tenkrát zcela dominovaly důvody ekonomické, nová přistěhovalecká vlna má jiný charakter.

„Větší část z těch, kteří přicházejí nyní, patří mezi kvalifikované profesionály. Inteligence, umělci, spisovatelé, novináři. Přijíždějí proto, že se život v Rusku stal těžkým,“ popisuje novinář Jaakov Šaus, který v Izraeli žije už třicet let.

Jednou z nově příchozích je i Alina Rebelová. „Když nastal rok 2014 a Putin řekl, že Krym je ruský, tak jsem spolu s mnoha dalšími lidmi šla zažádat na izraelskou ambasádu o přesídlení,“ osvětluje pozadí svého rozhodnutí.

Izrael má s Ruskem dobré vztahy a lídři obou států se často setkávají. Samotní ruští Židé ale začínají ve stále větší míře místo putinovského státu preferovat izraelskou demokracii.