Hongkong zažil největší protesty od začátku září. Nejméně osmnáct lidí je zraněných

Nejméně osmnáct lidí bylo zraněno při nedělních násilných střetech, které se rozpoutaly mezi protivládními demonstranty a policisty v Hongkongu. Tři ze zraněných jsou ve vážném stavu. Protestující blokovali ulice a stanice metra, házeli zápalné láhve a kameny; policie proti nim zasáhla vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily. Zadrženo bylo 89 osob, informovala agentura Reuters.

Podle listu The Daily Telegraph byla nedělní demonstrace největší od 4. září, kdy hongkongská vláda oznámila rozhodnutí stáhnout kontroverzní návrh zákona o vydávání lidí podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny.

Návrh extradičního zákona byl důvodem nynějších protestů v bývalé britské kolonii, která se pod čínskou správu vrátila v roce 1997. Demonstrace ale postupně přerostly v kampaň za širší demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

Lidé vyšli do ulic navzdory zákazu

Nedělní protestní průvod v centru Hongkongu se uskutečnil, přestože ho policie nepovolila. Do ulic vyšly desítky tisíc odpůrců nynější vlády, z nichž někteří – stejně jako minulý týden – nesli americké vlajky a vyzývali prezidenta Donalda Trumpa k „osvobození Hongkongu“.

Podle agentury AP byli v průvodu jak mladí lidé oblečení v černé barvě s maskami na obličeji, tak rodiny s dětmi. Účastníci prošli poklidně dvoukilometrovou trasu z nákupní čtvrti Causeway Bay k sídlu vlády a parlamentu. Tam se po skončení průvodu střetli radikální demonstranti s policisty. Potyčky vypukly také v jiných částech města mezi příznivci a odpůrci hongkongské vlády.

Od červnového zahájení prodemokratických protestů zadržely hongkongské úřady už skoro 1500 osob. Hongkongská Demokratická strana oznámila, že mezi zatčenými z tohoto víkendu je i její poslanec Ted Hui, který byl obviněn z „bránění policii ve výkonu úřední moci“.

Zpravodajka ČT Šámalová: Prodemokratické aktivisty napadají propekingské skupinky (zdroj: ČT24)