TÉMA

Obrazem

Desítky slonů našly nový domov v keňském národním parku

V keňské rezervaci Mwea s kapacitou až 49 slonů se podle posledního sčítání nachází asi 156 jedinců. Tak velké počty v ekosystému na ploše pouhých 42 kilometrů čtverečních mohou vést k degradaci biotopu. Přemístění padesáti slonů do národního parku Aberdare pomůže dopad na ekosystém zmírnit a dát prostor i jiným druhům. Do přesunu se zapojilo přes sto specialistů využívajících vrtulníky, nákladní vozy i sledovací zařízení.
15. 10. 2024|

Mořští kočovníci Bajau Laut často žijí v chudobě a nejistotě

Kůly nad vodní hladinou a palmové rákosí v malajském mořském parku u ostrova Borneo připomínají vesnici kdysi obydlenou mořskými kočovníky. Komunita Bajau Laut musela utéct před malajsijskými úřady, které jim příbytky nechaly zbourat. Většina členů komunity, jež je proslulá schopností potápět se i na více než deset minut, nemá základní doklady k prokázání jména, věku ani národnosti. Mnozí z nich žijí v jihovýchodní Asii v chudobě a nejistotě. Bez dokladů nemají přístup ke zdravotní péči nebo vzdělání. Komunita byla inspirací pro fiktivní kmen Metkayina ve filmu Avatar: Cesta vody.
15. 10. 2024|

Nebe nad Českem prozářila intenzivní polární záře

Silné sluneční erupce nejsou v poslední době neobvyklé, jelikož Slunce právě prochází maximem svého 25. cyklu aktivity. Ve středu 9. října ráno došlo v aktivní oblasti blízko středu hvězdy k dlouho očekávané erupci. Spolu s ní byl zaznamenán mohutný výron koronální hmoty směřující přímo k Zemi. Elektronová vlna dorazila do zemské magnetosféry ve čtvrtek večer, přičemž vysokoenergetické protony způsobily radiační bouři již o něco dříve. V průběhu noci na pátek pak byla i nad Českem k vidění intenzivní polární záře.
11. 10. 2024|

Olivovníky našly kvůli změně klimatu nový domov v Maďarsku

Oteplování klimatu v Evropě mění zemědělské podmínky, což umožňuje rozšíření plodin typických pro jih kontinentu na sever. V Maďarsku se například olivovníky, tradičně pěstované v teplejších oblastech, stávají novým symbolem těchto změn. Pěstitelé jako Csaba Torok popisují, že mírnější zimy a příznivé mikroklima na svazích v blízkosti Balatonu poskytují ideální podmínky pro růst olivovníků, které se stále více adaptují na tamní prostředí. Tento posun v pěstování oliv odráží širší evropský trend, kdy klimatické změny místy otevírají nové možnosti pro zemědělské plodiny, zatímco jižní oblasti čelí rostoucím problémům se suchem a vlnami veder.
10. 10. 2024|

Restaurátoři dokončují práce na Berniniho baldachýnu ve Vatikánu

Návštěvníkům baziliky svatého Petra ve Vatikánu se 27. října odhalí po desetiměsíčním restaurování 29 metrů vysoký Berniniho baldachýn. Renovace díla ze dřeva a bronzu, které se tyčí nad oltářem od sedmnáctého století, se blíží ke konci. Informaci v úterý zveřejnil Vatikán.
8. 10. 2024|

Jih Tchaj-wanu odklízí spoušť po tajfunu Krathon

Silný tajfun, který v posledních dnech sužuje Tchaj-wan, si k pátku vyžádal nejméně dvě oběti, jeden člověk se pohřešuje. V pátek vítr zeslábl na tropickou tlakovou níži. Jih ostrova se již pustil do odklízení trosek a obnovy infrastruktury. Úřady ve městě Kao-siung a v sousedním okrese Pching-tung vyhlásily už čtvrtý den volna a doufají v brzké obnovení dodávek pitné vody a elektřiny.
4. 10. 2024|

Odpad z rybolovu ohrožuje mořský život u Patagonie

Plastový odpad z rybářského průmyslu pokrývá pobřeží poloostrova Valdés v argentinské Patagonii a ohrožuje životy lachtanů, rypoušů, ryb, tučňáků a velryb – a škodí i lidskému zdraví. Oblast byla pro své přírodní krásy prohlášena za světové dědictví UNESCO, jedná se také o jednu z hlavních turistických destinací v zemi. Teď jsou tamní pláže posety bednami, sítěmi, bójkami a dalšími rybářskými nástroji, mezi kterými se někde rozkládají mrtvoly zvířat. Podle studie z roku 2020 by se množství plastového odpadu, který proudí do oceánů a dusí mořské živočichy, mohlo v příštích dvaceti letech ztrojnásobit, pokud společnosti a vlády nepřijmou drastická opatření.
3. 10. 2024|

Složky IZS cvičily v Prachovských skalách

Složky integrovaného záchranného systému (IZS) nacvičovaly záchranu třiceti zraněných turistů po náhlé bouřce v Prachovských skalách. Záchranáři a hasiči primárně prováděli třídění raněných a jejich transport na bezpečné místo. Pomocí vrtulníku a lanové techniky cvičně vyprostili i uvázlého horolezce na skalní stěně. Záchranné akce se prováděly na těžko přístupných místech. To podle složek IZS potvrdilo jejich připravenost a spolupráci.
2. 10. 2024|

Kvůli erozi pohlcuje oceán brazilské pobřeží

Kombinace klimatických změn s řekou, která již nepřináší písek na pláže v brazilském letovisku Atafona, způsobily jeho obyvatelům beznaděj a katastrofu. Eroze pobřeží pomalu ničí obydlí, která mizí ve vodách Atlantského oceánu. V Brazílii nejde o ojedinělou situaci. Podle zprávy OSN se u Atafony, vzdálené 320 kilometrů severně od Rio de Janeira, zvedla hladina oceánu za posledních 30 let o třináct centimetrů. Do roku 2050 by mohla stoupnout o dalších šestnáct. To by podle mořského geografa Eduarda Bulhoese mohlo znamenat, že v příštích letech dosáhnou vody oceánu až 150 metrů do vnitrozemí.
30. 9. 2024|

Matka s dcerou restaurují fresky trénovanými bakteriemi

Španělská mikrobioložka Pilar Boschová se svojí matkou restaurátorkou Pilar Roigovou spojily své síly a pustily se do obnovení kostela Santos Juanes ve španělské Valencii. Ten vyhořel během občanské války v roce 1936 a už v šedesátých letech ho odborníci restaurovali. Při snímání fresek ze stěn na nich ale tehdy zanechali lepidlo, které ztěžuje nynější opravy. Využita tak teď byla nevšední technika, kdy se do práce pustí i bakterie. Mikrobioložka Boschová trénuje malé restaurátory v Petriho misce, kde je krmí vzorky lepidla vyrobeného ze zvířecího kolagenu. Bakterie poté přirozeně produkují enzymy, které lepidlo rozkládají. Matka s dcerou pak bakterie smíchají s přírodním gelem na bázi řas a nanesou ho na fresky. Původní lepidlo se po třech hodinách setře i s aplikovaným gelem.
27. 9. 2024Aktualizováno27. 9. 2024, 18:43|

Hvězdy na tanečním parketu StarDance zazáří již potřinácté

Latinskoamerické i standardní tance, trojice porotců, dva moderátoři a deset tanečních párů. Česká televize začne z Výstaviště Praha už za necelé tři týdny živě vysílat třináctou řadu StarDance. Loňské finále, které ovládli Darija Pavlovičová a Dominik Vodička, si nenechaly ujít bezmála dva miliony lidí. Všechny dosavadní ročníky nabízí ke zhlédnutí exkluzivně iVysílání ČT. Diváci se i letos mohou těšit na benefiční díl pro Centrum Paraple, v pořadí již sedmý, a připravena je i soutěž s ČT edu. Finále StarDance letos připadne na 14. prosince. První soutěžní večer odvysílá ČT1 druhou říjnovou sobotu od 20:10.
25. 9. 2024|

Sucho v Amazonii drasticky snižuje hladiny řek

Amazonie čelí nejhoršímu suchu za posledních sedmdesát let, které způsobilo drastické snížení hladin řek a vysychání dříve splavných koryt. Místní obyvatelé, závislí na řekách pro přepravu potravin a vody, se potýkají s uvázlými loděmi a kritickým nedostatkem zásob. Sucho ohrožuje také sladkovodní delfíny a způsobilo rozsáhlé požáry. V některých oblastech klesla hladina řek na historická minima, což se promítá do zhoršujících se životních podmínek a zvyšujícího se rizika nedostatku pitné vody. Vláda reaguje uvolněním prostředků na boj s přírodními katastrofami.
20. 9. 2024|

Částečné zatmění Měsíce lákalo napříč kontinenty

Ve středu ze 17. na 18. září nastalo částečné zatmění Měsíce v superúplňku, kdy je Měsíc na své eliptické dráze nejblíže Zemi a působí o něco větší a jasnější. Tento úkaz byl viditelný zejména nad západními částmi Afriky a Evropy, jižní a východní částí Severní Ameriky, celou Jižní Amerikou a částí Antarktidy. Částečné zatmění nastává, když Země zastíní část povrchu svého přirozeného satelitu. Podobné jevy se vyskytují zřídka, tudíž mají pro astronomy i pozorovatele nebeských úkazů zvláštní význam.
18. 9. 2024|

Sucho v Evropě odhalilo vraky nacistických lodí v Dunaji

Po dlouhotrvajícím suchu, které postihlo východní Evropu během letních měsíců, se u srbského přístavu Prahovo objevily vraky nacistických lodí, které byly potopeny v roce 1944 při ústupu německé černomořské flotily před sovětskými vojsky. Některá z plavidel stále obsahují nevybuchlé výbušniny a jejich přítomnost ohrožuje bezpečnost říční dopravy. Podobné nálezy byly zaznamenány také v maďarském národním parku Dunaj-Dráva, kde hladina řeky dosahuje rekordně nízkých hodnot. I přes očekávané deště a mírné zvýšení hladiny zůstávají obavy o osud vraků, které se stávají terčem zájmu zlodějů.
11. 9. 2024|

Na Veveří oslavili Churchillovy narozeniny

Stopadesáté narozeniny Winstona Churchilla si na hradě Veveří v Brně připomněly stovky lidí, kteří se zúčastnili akce Winston Churchill Day. Politik zavítal na hrad v krátkém rozmezí třikrát po sobě v letech 1906 až 1908. S manželkou Clementine tam byl dokonce na svatební cestě. Na akci mohli návštěvníci hradu vidět například ležení vojáků z 1. československé smíšené brigády, polní poštu, nemocnici nebo výstavu historické techniky.
7. 9. 2024|

Záchranné složky cvičily zásahy při nepokojích

Policisté, hasiči a záchranáři prověřili svou připravenost a vzájemnou spolupráci při pouličních nepokojích. Mezinárodní akce „Street Violence 2024“ v pardubických Kasárnách T. G. Masaryka se zúčastnili i němečtí policisté. Podle ředitele pardubické policie Jana Ptáčka byly podmínky náročné, i když se jednalo pouze o simulaci. Na cvičení se podílelo přes 400 lidí.
5. 9. 2024|

Ze dna řeckého jezera se vynořila vesnice

Po téměř půlstoletí se z hlubin řeckého jezera Mornos vynořily pozůstatky vsi Kallio. Obec musela ustoupit jezeru, které bylo vytvořeno za účelem zásobování 200 kilometrů vzdáleného hlavního města. Po lehké zimě a horkém létě beze srážek ale hladina rezervoáru klesla na nejnižší úroveň za poslední dekády.
4. 9. 2024|

Korejský pokrm kimči ohrožují vysoké teploty

Slavné korejské kimči ohrožují klimatické změny. Teploty v horských oblastech, kde se obvykle zelí napa, u nás známější jako pekingské zelí, pěstuje, přesahovaly během vegetačního období zřídkakdy 25 stupňů Celsia. Podle studií ohrožují vyšší teploty zeleninu natolik, že jednou nebude Jižní Korea schopná její produkce. Optimální teplota pro pěstování se pohybuje mezi osmnácti až 21 stupni Celsia. Zelí se proto přizpůsobuje úzkému pásmu příznivých teplot, a to začínají pociťovat zemědělci i spotřebitelé.
3. 9. 2024|

Ve španělském Buñolu létaly ulicemi tuny rajčat

V ulicích španělského městečka Buñol propuklo tradičně během posledního srpnového týdne rajčatové šílenství v podobě festivalu La Tomatina. Více než dvě desítky tisíc účastníků se vydalo vstříc bitvě s přezrálými rajčaty. Do obce vzdálené čtyřicet kilometrů od Valencie navezlo sedm nákladních aut na sto padesát tun rajské „munice“. Začátek hodinového boje oznámily výbuchy petard, které se rozlehly do ulic hned po tom, co první účastník vyšplhal po kluzké tyči a utrhl visící kýtu šunky.
29. 8. 2024|

Banská Bystrica si připomíná Slovenské národní povstání

V Banské Bystrici začínají dvoudenní oslavy 80. výročí Slovenského národního povstání (SNP). To patří spolu s Varšavským povstáním k jedněm z největších protinacistických ozbrojených vystoupení v Evropě. Centrem odporu proti nacistickému režimu se stala právě Banská Bystrica ve středním Slovensku. První den oslav patřil klubům vojenské historie, koloně historických vozidel, organizátoři do programu zařadili i setkání s veterány. Celostátní oslavy vyvrcholí ve čtvrtek 29. srpna, v případě Banské Bystrice se hlavní část programu přesune k areálu Památníku SNP i do přilehlého parku. Organizátoři připravili v průběhu akce i doprovodné aktivity a další kulturní program.
28. 8. 2024|

Bolivijci zápasí s lesními požáry

Ve východní části Bolívie se šíří lesní požáry. Hasičské sbory zvyšují své úsilí, aby nevznikala další ohniska. Příslušníci ozbrojených sil pomáhají místním s evakuací a dohlížejí na nové zasažené oblasti. Šíření lesních požárů napomáhá hlavně horké počasí a vítr přicházející z jihu. Podle místních úřadů bylo do boje s 32 požáry zapojeno 265 hasičů. Dosud byly zasaženy skoro dva miliony hektarů.
27. 8. 2024|

Ukrajinští hasiči bojovali po ruském útoku v Sumské oblasti s plameny

V úterý brzy ráno bojovali hasiči na východě Ukrajiny s požáry, které vznikly v důsledku ruského úderu na město Hluchiv v Sumské oblasti. Regionální úřad Státní služby pro mimořádné situace uvedl, že do operace bylo zapojeno několik jednotek hasičů, a to i mimo obec Hluchiv. Podle zprávy tamních médií začal útok na město kolem jedné hodiny ranní. Očitý svědek ho označil za nejsilnější v oblasti od začátku ruské plnohodnotné invaze v únoru 2022.
21. 8. 2024|

Vzácnou měsíční kombinaci pozorovali lidé napříč světem

První superúplněk roku 2024 uhranul pozorovatele ze všech koutů světa. Nejednalo se však jen o něj, ale i o takzvaný „modrý Měsíc“. Tato kombinace je vzácným jevem. Superúplněk nastává, když je Měsíc na své dráze nejblíže Zemi, takže se na noční obloze jeví výrazně větší a jasnější. Podle agentury NASA tato událost představuje první ze čtyř po sobě jdoucích superúplňků, které se letos očekávají. Termín „modrý Měsíc“ pak neodkazuje na barvu, ale na výskyt – podle NASA je to buď třetí úplněk v období, které má čtyři úplňky, nebo druhý v jednom kalendářním měsíci. Tentokrát se jedná o první případ. Doba mezi supermodrými Měsíci může být podle NASA až dvacet let.
20. 8. 2024|

Tunisané obnovují posidonii, plíce Středozemního moře

Tuniské sdružení Notre Grand Bleu vede iniciativu na ochranu a obnovu posidonie mořské, důležité trávy ve Středozemním moři. Tým pracuje na aktivní obnově pomocí pěstování a také sleduje její vývoj. Dosud vysadil tisíc metrů čtverečních této rostliny pro vědecké účely. Posidone mořská, známá jako „plíce Středozemního moře“, je endemitem tohoto regionu a hraje zásadní roli v produkci kyslíku a pohlcování oxidu uhličitého.
19. 8. 2024|