Korejský pokrm kimči ohrožují vysoké teploty 3. 9. 2024 | Zdroj: ČT24, Reuters
Slavné korejské kimči ohrožují klimatické změny. Teploty v horských oblastech, kde se obvykle zelí napa, u nás známější jako pekingské zelí, pěstuje, přesahovaly během vegetačního období zřídkakdy 25 stupňů Celsia. Podle studií ohrožují vyšší teploty zeleninu natolik, že jednou nebude Jižní Korea schopná její produkce. Optimální teplota pro pěstování se pohybuje mezi osmnácti až 21 stupni Celsia. Zelí se proto přizpůsobuje úzkému pásmu příznivých teplot, a to začínají pociťovat zemědělci i spotřebitelé.
Pikantní kvašené kimči se vyrábí i z jiných druhů zeleniny, jako jsou ředkvičky, okurky a zelená cibule. Nejoblíbenější surovinou je však zelí
Podle Leea Ha-yeona, držitele titulu Kimchi Master jihokorejského ministerstva zemědělství, se jádro zelí kvůli vysokým teplotám kazí a kořen se stává kašovitým. Údaje vládní statistické agentury ukazují, že plocha, na které se loni pěstovalo vysokohorské zelí, byla méně než poloviční než před 20 lety
Změna klimatu ohrožuje korejské kimči
Podle Správy pro rozvoj venkova se podle scénářů klimatických změn obhospodařovaná plocha v příštích 25 letech dramaticky zmenší na pouhých 44 hektarů a do roku 2090 se na vysočině nebude pěstovat vůbec
Klimatické změny zvyšují problémy jihokorejské produkce kimči, která již nyní bojuje s levnějšími dovozy z Číny, jež se většinou podávají v restauracích
V pondělí zveřejněné údaje celních úřadů ukázaly, že dovoz kimči do konce července letošního roku vzrostl o 6,9 % na 98,5 milionu dolarů, přičemž téměř vše pochází z Číny a je nejvyšší v historii
Vláda se dosud spoléhala na masivní skladování s kontrolovaným klimatem, aby zabránila prudkému nárůstu cen a nedostatku
Vědci se také předhánějí ve vývoji odrůd plodin, které mohou růst v teplejším podnebí a které jsou odolnější vůči velkým výkyvům srážek
Někteří zemědělci se obávají, že nové odrůdy budou dražší na pěstování a chuťově se vzdálí od současného zelí
Pohled na jihokorejské pole se zelím
Pekingské zelí na poli v jihokorejské vesnici Anbandeogi
Horizont ČT24: Tradiční korejský pokrm je v ohrožení