Spor o Koněva: Petříček by si měl podle Fialy předvolat ruského velvyslance

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by si měl podle Petra Fialy (ODS) předvolat ruského velvyslance. Předseda opoziční strany to považuje za odpovídající reakci na vyjádření ruského ministra kultury Vladimira Medinského, který kvůli úvahám o odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 přirovnal starostu městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistovi. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček označil na Twitteru zastánce odstranění sochy za popírače historie.

Medinskij v pátek přirovnal Koláře k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP. Poděkoval naopak prezidentovi Miloši Zemanovi, že maršálův památník hájí. Šéf diplomacie Petříček (ČSSD) v reakci vyzval všechny strany k věcnému dialogu. Medinského vyjádření nemá za vhodné, a vybídl ho proto k omluvě.

Fiala (ODS) se domnívá, že by si Petříček měl předvolat k vysvětlení ruského velvyslance. Jde o diplomatický krok, kterým země vyjadřuje nesouhlas.

„Je věcí každého národa, komu staví pomníky, nebo čí pomník už nechce. Nikdo zvenku do toho nemá co mluvit. Vyhlášení ruského ministra je (nejen) proto zcela nepřijatelné. Ministerstvo zahraničí si má kromě omluvy předvolat i ruského velvyslance,“ uvedl Fiala na sociálních sítích.

Také starosta Kolář čeká, že ministerstvo zahraničí se bude výrokem ruského ministra zabývat, podle něj ale nyní není na místě „výzva ke konstruktivnímu dialogu a prosba o omluvu, ale sebevědomý a důrazný protest“. Kolář rovněž sdělil, že Praha 6 má demokraticky zvolené a svéprávné zastupitelstvo, které si nenechá od nikoho diktovat, jaká rozhodnutí má dělat nebo jaká rozhodnutí jsou správná.

Mluvčí Hradu Ovčáček na sociálních sítích zmínil podíl ruských vojáků na osvobození lidí, včetně dětí, z koncentračních táborů. Zastánce odstranění pomníku označil za popírače historie a novodobé ideology, kteří umějí jen kopat kolem sebe, urážet, kácet pomníky a dupat po cti země.

Schwarzenberg: Rozhodnout by měli občané Prahy 6

Exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg soudí, že je na občanech Prahy 6, jestli má pomník na místě zůstat. „Pomník, o který se v Praze 6 jedná, nevznikl po válce jako spontánní dík za osvobození, nýbrž v době normalizace spíše jako výraz tehdejšího nuceného přátelství a obdivu k Sovětskému svazu. Byl to velmi typický počin tehdejší doby,“ uvedl.

„Myslím, že je opravdu na občanech Prahy 6, jestli tam ten pomník má stát. Ale i kdyby se odsunul, tak by to sice ruské politiky naštvalo, ale bylo by to pochopitelné, vzhledem k tomu, co jsme zažili po 21. srpnu 1968, a nijak bych se tomu nedivil,“ dodal.

Schwarzenberg dále zdůraznil, že ve vyjádření radnice jasně zaznělo, že odstranění pomníku jednoho maršála nezmění vděčnost vůči mrtvým a zraněným při osvobozování Československa a že je jasné, jak velkou roli v něm Rudá armáda hrála.

Zaorálek: Ruský ministr kutury by měl vědět víc o evropské historii

Na situaci reagoval i další bývalý šéf diplomacie a současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Mnohokrát jsme si v Ostravě už připomínali oběti ostravsko-opavské operace v roce 1945. Mluvil jsem s ruskými veterány, kteří k nám přijížděli a kteří mi víckrát dali najevo, jak se stydí za rok 1968. Ano, můžeme si říkat, že to vše byli jen pohůnci Stalina, ale pro mě to byli především obyčejní lidé, jejichž osudy semlela strašná válka, která rozbila jejich životy.“

„Vím, maršál Koněv nebyl obyčejný voják, ale bude hodně těch, kteří i jeho pomník spojují především s těmi bezejmennými, co zůstali pod koly dějin beznadějně zapomenutí. Co o nich víme… skoro nic. Hrůza, před kterou člověk mlčí,“ dodal. „Přál bych si, aby ruský ministr kultury se snažil vědět něco víc o evropské historii,“ dodal také ministr.

Praha 6 bude o osudu sochy jednat ve čtvrtek

Koněv v roce 1945 osvobozoval Prahu, v roce 1956 ale řídil brutální potlačení maďarského povstání sovětskou armádou a v roce 1961 se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou zdi.

V roce 1968 podle některých zdrojů přijel do Československa, aby se setkal s nově zvoleným prezidentem Ludvíkem Svobodou, zatímco někteří členové jeho delegace začali mapovat terén pro případnou invazi.

Kolem Koněvova památníku, který v pražské Bubenči stojí od roku 1980, panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, v pokusy památník ohradit a v demonstrace. Městská část bude o pomníku jednat 12. září na zastupitelstvu, starosta Kolář chce sochu přestěhovat jinam.

Podle ruského velvyslanectví v Praze je postup Prahy 6 zneuctěním památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa.

Zpátky v čase. Koněvův pomník odhalili v roce 1980. Dnes budí kontroverze (zdroj: Televizní noviny ČST)