Venezuela uzavřela hranice s Brazílií. Podle ruské diplomacie chtějí USA dodat zbraně opozici

Maduro nechal uzavřít hranice s Brazílií, pro léky nechal poslat z Ruska (zdroj: ČT24)

Úřadující venezuelský prezident Nicolás Maduro ohlásil, že do země proudí zdravotnický materiál z Ruska. Venezuela už dříve uzavřela všechny přístavy. Maduro přikázal také uzavřít hranice s Brazílií a stejné opatření zvažuje i u těch kolumbijských. V pátek venezuelští vojáci na hranici s Brazílií zabili ženu. Ruská diplomacie tvrdí, že Spojené státy plánují dodat zbraně opozici.

„Počátkem osmé hodiny ve čtvrtek 21. února zůstane hranice s Brazílií kompletně uzavřena až do dalšího oznámení. Je lepší věcem předcházet než později litovat. Všechna tato opatření jsou k ochraně našich lidí,“ prohlásil Maduro.

Do Brazílie mířili někteří Venezuelané pro jídlo a zásoby. „Maduro chce zavřít hranice, protože nechce uznat, že Venezuela je v ekonomické, potravní a zdravotnické krizi. Zkrátka to nechce uznat – Venezuela teď prochází těžkými časy,“ podotkl brazilský i venezuelský občan Frank Mendonca.

Dvojvládí v praxi: Dva koncerty, dvě manifestace

Na řadě je teď podle Madura Kolumbie. V tamním městě Cúcutě se za poslední týdny shromáždilo nejvíc zahraniční humanitární pomoci, která pochází ze Spojených států a kterou Maduro odmítá přijmout.

Na obou stranách kolumbijsko-venezuelské hranice poblíž Cúcuty se v pátek konají dva koncerty. Jeden na podporu opozice vedené šéfem parlamentu Juanem Guaidóem, která se snaží získat humanitární pomoc, druhý organizovaný vládou prezidenta Nicoláse Madura, jež je pod značným domácím i zahraničním tlakem, aby odstoupila.

V kolumbijském městě Cúcuta u hranic s Venezuelou se koná benefiční koncert zahraničních hudebníků ve stylu Live Aid, který sponzoruje britský miliardář Richard Branson. Jeho cílem je podpořit venezuelskou opozici a dostat do Venezuely humanitární pomoc, jejíž vstup na venezuelské území blokuje Madurův režim.

Koncert symbolicky zahájila Venezuelanka Reymar Pedromová, která stejně jako několik milionů krajanů prchla před bídnou situací ve své zemi. Píseň „Odešla jsem“ o strastech uprchlíka si s ní zazpívala i spousta lidí v mnohatisícovém davu před pódiem. Po ní se na scéně představili například venezuelský zpěvák José Rodríguez, rapper Chyno či Mexičanka Paulina Rubiová. Mezi dalšími více než dvěma desítkami většinou latinskoamerických hudebníků jsou například Diego Torres, Alejandro Sanz či Carlos Baute.

Krom desítek muzikantů do Cúcuty dorazili také prezidenti Chile či Kolumbie Sebastián Piňera a Iván Duque, kteří stejně jako desítky hlav dalších amerických a evropských států uznávají za prozatímního prezidenta Guaidóa. „Není nic krutějšího než vláda, která uzavírá průjezd humanitární pomoci… Maduro je součástí problému a demokracie bude pro Venezuelu jeho řešením,“ prohlásil pravicový chilský lídr Piňera.

Duque vyzval venezuelskou armádu, aby se postavila na „správnou stranu dějin“ a nechala pomoc projet do své země. Právě podpora vojska rozmístěného na hranicích je pro Madurovo setrvání u moci klíčová; zatím jsou k němu až na výjimky všichni přední důstojníci loajální. Madurova vláda, která humanitární pomoc označuje za začátek vojenské intervence USA, zorganizovala vlastní koncert na venezuelské straně hranice pod názvem Ruce pryč od Venezuely.

Opozice vyzývá k masovému pochodu na hranice

K přechodu s Kolumbií ve čtvrtek vyrazil i opoziční lídr Juan Guaidó. Ve středu na Twitteru znovu vyzval vojáky, aby humanitární pomoc do země pustili. „Pánové vojáci, máte tři dny na to, abyste se přidali na stranu ústavy. Tahle pomoc má zachránit životy,“ napsal.

Opozice chce v sobotu dostat humanitární pomoc do země za každou cenu, vyzvala proto k masovému pochodu k hranicím a demonstracím. „Jestliže můžu jít na hranici, tak tam půjdu, půjdu kamkoliv, jen abych dostala humanitární pomoc k lidem, kteří ji potřebují, kteří žijí na ulici a tato pomoc jim přinese jen výhody,“ míní dobrovolnice Alesia Santacroceová.

Manifestace chystá i Maduro, který vyzval své příznivce k Pochodu za důstojnost. Tvrdí totiž, že Venezuelané nejsou žebráci a vše, co potřebují, si dokážou vyrobit sami.

Maduro už posílil na hranicích počty vojáků. Pro autoritářského prezidenta je klíčová právě podpora armády. Ta většinou stojí na jeho straně, i když někteří vysocí důstojníci už vyjádřili podporu opozici, stejně jako desítky zemí světa včetně USA.

Za současným režimem stojí také Rusko. Podle Madura dopravuje vojenské letectvo do země za pomoci Moskvy a Panamerické zdravotnické organizace zdravotnický materiál. „Dnes se do Venezuely dostane velmi důležitá zásilka léků. Asi sedm a půl tuny, dorazí z Ruska. Jde o léky, které pokryjí potřeby naší země,“ konstatoval ve čtvrtek prezident.

Venezuelští vojáci na hranicích zabili ženu

Při střetu v oblasti přiléhající k brazilským hranicím venezuelští vojáci v pátek zabili domorodou ženu a dalších 15 lidí zranili. Incident se měl odehrát v místě San Francisco de Yuruaní, které se nachází na východě země asi 50 kilometrů od hranic Brazílie a Guyany. Na Twitteru o tom informoval opoziční poslanec Americo de Grazia. Opozičník na sociální síti rovněž zveřejnil video, na němž je údajně vidět ošetřování zraněného v nemocnici. 

Starosta pohraničního města Gran Sabana Emilio González uvedl, že při pátečním incidentu byla zastřelena Zoraida Rodriguezová patřící k indiánské komunitě etnika Pemónů. Členové této komunity se podle něj střetli s Národní gardou a armádou, která přesouvala k brazilským hranicím tanky. 

Události ČT: Venezuela uzavřela hranice s Brazílií (zdroj: ČT24)

Spojené státy chtějí vyzbrojit opozici, ozývá se z Ruska

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová v pátek obvinila USA z přemisťování speciálních sil ke hranicím Venezuely.

„Jsou údaje o tom, že společnosti USA a jejich spojenců v NATO pracují na získání velké zásilky zbraní a munice v jedné východoevropské zemi, které by následně předaly opozičním silám ve Venezuele,“ prohlásila Zacharovová na tiskové konferenci. Jde podle ní o velkorážové kulomety, automatické granátomety, přenosné protiletadlové střely a munici k ručním a dělostřeleckým zbraním.

„Dodávky do Venezuely plánují uskutečnit začátkem března po několika částech přes sousední země s využitím dopravních letadel mezinárodní přepravní společnosti,“ uvedla mluvčí. Podle Interfaxu zdůraznila, že v tomto příběhu prosvítá „ukrajinská stopa“.

Z Venezuely už uteklo zhruba 3,4 milionu lidí

Podle nových údajů, které zveřejnila OSN, už z Venezuely uprchlo zhruba 3,4 milionu lidí. To je o 400 tisíc víc než poslední odhad z listopadu loňského roku. Nejvyšší počet venezuelských migrantů je v Kolumbii – více než 1,1 milionu. Následuje Peru s více než půl milionem běženců a Chile s 288 tisíci. Šéfa parlamentu Guaidóa od ledna uznala dočasným prezidentem země padesátka zemí, včetně USA poté, co poslanci označili za nelegitimní nový Madurův
prezidentský mandát. Madura ale stále uznává mimo jiné Rusko, Turecko a Čína.