Norsko kvůli chování vyhostilo polského konzula. Angažoval se v případech odebíraných dětí

Norské úřady se rozhodly vyhostit jako nežádoucí osobu polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, který se angažoval v případech dětí, jež odebíral Barnevernet – norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých. O vyhoštění informoval náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski. Norské rozhodnutí kritizoval jako „krajně neopodstatněné“ a ohlásil reciproční reakci v podobě vyhoštění norské konzulky.

Oslo konzulovi vytýkalo „chování neslučitelné s rolí diplomata“ vůči norským státním úředníkům. Na Kowalského „agresivní a částečně násilnické“ chování podle Norska přišlo během tří let množství stížností.

V půli ledna proto Oslo vyzvalo Varšavu, aby konzula odvolala, ta to ale odmítla. Norsko se podle listu Gazeta Wyborcza snažilo i po vypršení třítýdenního ultimáta k odvolání konzula dospět s Varšavou k nějaké dohodě, ale marně. 

O setrvání Kowalského v Oslu navzdory norským výhradám rozhodl v lednu polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Ministerstvo hodnotilo konzulovu práci dobře, v roce 2016 byl Kowalski ve vlasti oceněn jako „konzul roku“. Kowalski byl v Oslu od roku 2013 a ve funkci konzula měl zůstat do konce letošního června.

Loni v červnu mu norská policie znemožnila, aby se zúčastnil schůzky s chlapcem odebraným polské rodině. Konzul a norské úřady podle polského tisku odlišně interpretují vídeňskou úmluvu upravující tyto záležitosti.

Polsko v minulosti kvůli podobné rozepři konzula již odvolalo

Varšava v roce 2011 odvolala Kowalského předchůdkyni Adriannu Warcholovou, která přirovnala Barnevernet k organizaci nacistické mládeže Hitlerjugend, připomněl nedávno list Gazeta Wyborcza. Poznamenal také, že polská diaspora v Norsku čítá okolo 120 tisíc lidí a každý rok se z ní do péče norského státu z úředního rozhodnutí dostávají desítky dětí.

V České republice si Barnevernet získal značnou mediální pozornost odebráním sourozenců Michalákových jejich rodičům kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. Děti nyní vyrůstají u pěstounů. Jejich matka se po několika letech obrátila se stížností na Norsko k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.