Česko protestuje u Norů, Michaláková chystá odvolání do Štrasburku

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podepsal protestní nótu Norsku kvůli rozhodnutí tamních úřadů o zbavení Evy Michalákové rodičovských práv. Ministerstvo nótu předá norské ambasádě. Michaláková se plánuje odvolat kvůli odebraným synům u Evropského soudu pro lidská práva, a to poté, co vyčerpá všechny právní prostředky v Norsku.

„Řízení v té věci musí probíhat před norskými orgány. Paní Michaláková má možnost podat opravné prostředky, teprve potom se může obrátit na Evropský soud pro lidská práva,“ vysvětlil zmocněnec pro zastupování před Evropským soudem pro lidská práva Vít Schorm.

Podle norského systému má paní Michaláková možnost se odvolat.
Emira Holmeyová
Spolupracovnice ČT v Norsku

Norská krajská komise rozhodla o tom, že Eva Michaláková přišla o rodičovská práva k oběma synům. Mladšího z chlapců posílá k adopci, se starším se matka nesmí jakkoliv setkat. Úřad argumentuje hlavně medializací celého případu a nejlepšími zájmy dětí.

Stížnost u soudu ve Štrasburku musí přijít přímo od Michalákové, Česká republika je připravena intervenovat na její podporu. „To podání je především na paní Michalákové, tu žádost musí podat ona sama. Pokud by se na nás před podáním obrátili právní zástupci paní Michalákové, budeme se jim snažit vyjít vstříc, vysvětlit jim řízení před Štrasburským soudem a podobně,“ dodal Schorm.

Odvolání může přijít až poté, co Michaláková vyčerpá všechny právní prostředky v Norsku. To může podle Schroma trvat zhruba rok. „Norské soudy jsou poměrně rychlé, proto odhaduji, že stížnost by mělo být možné podat zhruba za rok,“ řekl.

Zaorálek podepsal nótu Norsku

Ministr zahraničí Zaorálek (ČSSD) podepsal diplomatickou protestní nótu Norsku kvůli rozhodnutí norských úřadů, které zbavily Michalákovou rodičovských práv. Česko je podle nóty rozhodnutím znepokojeno a má pochybnosti, že je v souladu s mezinárodními závazky Norska.

Zaorálek předpokládá, že se s velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou sejde po jejím návratu do Prahy. V úterý se šéf české diplomacie setkal s její zástupkyní Monicou Stenslandovou a tlumočil jí rozhořčení české vlády nad postupem norských úřadů.

Ministerstvo zahraničních věcí má pochybnosti, že kroky norských úřadů jsou v souladu se závazky Norska podle úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a podle úmluvy o právech dítěte.
Irena Valentová
Ministerstvo zahraničí

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny – nyní desetiletého Denise a šestiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud považoval ale zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Michaláková chystá odvolání do Štrasburku (zdroj: ČT24)

Sedm europoslanců vyzývá vládu, aby dala Michalákové právní pomoc

Sedm českých europoslanců z lidovecké frakce Evropského parlamentu vyzvalo vládu, aby Evě Michalákové poskytla účinnou právní pomoc a znalce norského právního systému. Kabinet by pak měl zajistit také odborníky pro postup před Evropským soudem pro lidská práva. Europoslanci také žádají politiky o zdrženlivé vystupování v kauze.

Norské velvyslanectví v Praze nemá žádné informace o důvodech rozhodnutí Krajské komise o dvou nezletilých dětech českého občanství. Pokud jde o rozhodnutí o pěstounské péči či adopci, důvodem je vždy nejlepší zájem dítěte.
Norské velvyslanectví v České republice

Prohlášení podepsali čtyři europoslanci TOP 09/STAN Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina a tři lidovci Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský, který navrhoval po zveřejnění norského rozhodnutí vyhoštění norské velvyslankyně z Česka. Teď se připojil k výzvě, podle níž vyhošťování není přístupem, který by vedl ke společnému životu dětí s jejich matkou a rodinou. „Já mám ale jiný názor a vyhoštění považuji za silné politické gesto,“ řekl Zdechovský. Je přesvědčen o tom, že norská diplomacie uvedla českou stranu v omyl, když ji ujišťovala, že adopce dětí Michalákových není ve hře.