TÉMA

Konzul

Gruzínské úřady zadržely českého novináře

Gruzínské úřady zadržely českého novináře Raye Baseleye, který se pravidelně věnuje situaci na Ukrajině i v Gruzii. Informoval o tom web CNN Prima News. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake sdělil, že se velvyslanectví v Tbilisi případu věnuje. Později informoval, že novinář se nachází v detenčním zařízení na letišti, je v pořádku a čeká na let do Prahy. Konzulka mimo jiné odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí o sdělení důvodu zadržení novináře a odepření vstupu do země.
23. 10. 2024Aktualizováno23. 10. 2024, 17:47|

V Marseille má pamětní desku český hrdina. Zachránil tisíce lidí před holocaustem

V Marseille odhalili pamětní desku Vladimíru Vochočovi. Uctili tak muže, který nejméně dva a půl tisíce lidí zachránil před transportem do koncentračního tábora. Tehdejší československý konzul během druhé světové války pomáhal Židům na útěku z Evropy. Izrael ho za hrdinství už odměnil cenou Spravedlivý mezi národy.
26. 1. 2024|

Ruští agenti zadrželi estonského diplomata, podezírají ho ze špionáže. Dle Tallinu jde o provokaci

Agenti ruské tajné služby FSB v Petrohradě zadrželi estonského konzula, který podle nich získával utajované informace od ruského občana. S odvoláním na FSB o tom informovala ruská tisková agentura TASS. Podle Tallinu se jedná o provokaci ze strany Moskvy.
6. 7. 2021|

Norsko kvůli chování vyhostilo polského konzula. Angažoval se v případech odebíraných dětí

Norské úřady se rozhodly vyhostit jako nežádoucí osobu polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, který se angažoval v případech dětí, jež odebíral Barnevernet – norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých. O vyhoštění informoval náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski. Norské rozhodnutí kritizoval jako „krajně neopodstatněné“ a ohlásil reciproční reakci v podobě vyhoštění norské konzulky.
11. 2. 2019|