V Marseille má pamětní desku český hrdina. Zachránil tisíce lidí před holocaustem

Události: Pamětní deska Vladimíra Vochoče v Marseille (zdroj: ČT24)

V Marseille odhalili pamětní desku Vladimíru Vochočovi. Uctili tak muže, který nejméně dva a půl tisíce lidí zachránil před transportem do koncentračního tábora. Tehdejší československý konzul během druhé světové války pomáhal Židům na útěku z Evropy. Izrael ho za hrdinství už odměnil cenou Spravedlivý mezi národy.

Vochoč zachránil tisíce životů, za druhé světové války vydával pasy lidem, kteří prchali před nacisty. Město Marseille bylo jedno z mála míst, odkud se mohli z Evropy ještě dostat. Pamětní deska měla být původně umístěna na budově, kde je vydával, nakonec ale byla odhalena před budovou amerického konzulátu.

„Byl přítel Variana Frye, po kterém je pojmenováno toto náměstí. Vzájemně spolupracovali, teď jsou znovu spolu,“ říká Oury Elharrar z izraelského konzulátu v Marseille.

Vochoč zařídil doklady všem, které Fry doporučil. Mladý Američan zase jejich tisk financoval. „Těch lidí není tolik, někteří jsou úplně anonymní, na jiné se zapomnělo. Jako na Vochoče,“ vysvětluje starosta Marseille Benoit Payan.

Československý konzul vydával pasy i po obsazení Československa. Podle příbuzných to byl člověk s normálními lidskými vlastnostmi a spoustou neřestí. Jeho opravdový charakter se projevil v nejtěžších chvílích.

Po Vladimíru Vochočovi se dnes jmenuje knihovna na českém honorárním konzulátu. „Na podobné věci z minulosti zapomínáme, proto jsem rád, že jsme objevili jeho stopy a můžeme si ho připomenout,“ říká honorární český konzul Pierre Paul Robin.

Příběh konzula inspiroval spisovatelku Lenku Horňákovou Civade k napsání románu Symfonie z nového světa, za který byla navržena na prestižní literární cenu Prix Renaudot. „Mně to trvalo několik let, než jsem to téma Vochoče přijala za své,“ říká. „Je to příběh naprosto neuvěřitelný, až šokující, a co bylo šokující, že byl neznámý.“

Vochoč nakonec unikl i gestapu, které ho chtělo zatknout, ale po válce skončil v komunistickém žaláři, kde strávil sedm let.