Pád režimu se vám vyplatí, vzkázal Guaidó Rusku a Číně. Maduro rychle stěhuje zlato za hranice

Guaidó zveřejnil plán obnovy Venezuely (zdroj: ČT24)

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó představil plán, který má stabilizovat kolabující hospodářství a nejvíce strádajícím lidem poskytnout okamžitou humanitární pomoc. Guaidó také vyzval Rusko s Čínou, aby se postavily na jeho stranu. Velmocem slíbil, že ochrání jejich investice. Kreml ale vzápětí zdůraznil, že ho za prezidenta neuznává. Madurova vláda se mezitím chystá poslat 15 tun zlata z rezerv venezuelské centrální banky do Spojených arabských emirátů a získat za to eura v hotovosti, uvedla agentura Reuters.

Guaidó uklidňuje dva největší věřitele Venezuely, kteří ho zatím za prezidenta neuznali. „Maduro ve skutečnosti nechrání ani Venezuelu, ani cizí investice. Tato země není dobrým prostředím pro podnikání. Míra inflace činí dva miliony procent, produkce ropy se snížila ze 3,5 milionu na 1 milion barelů denně. Co Rusko a Čína nejvíc potřebuje, je stabilita a výměna vlády,“ vzkázal lídr opozice.

Kreml v reakci uvedl, že zatím žádný vzkaz od Guaidóa neobdržel a za prezidenta ho ani nadále neuznává. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov také popřel, že by se Rusko podílelo na prodeji venezuelského zlata.

Guaidó přitom tvrdí, že Rusům poslal vzkaz. Jeho plán obnovy země je součástí kroků, jimiž chce opozice donutit autoritářského prezidenta Nicoláse Madura k odstoupení. Jejich cílem jsou svobodné volby.

Obnova ropného průmyslu jako priorita

Podle Guaidóa je absolutní prioritou řešit humanitární krizi, v zemi se nedostává základních potravin, lidé umírají na banální nemoci kvůli nedostatku léků. Venezuela má přitom značné zásoby ropy a surovinu vyváží do světa, kvůli sankcím a zastaralé infrastruktuře ale produkce klesá.

„Stát nefunguje a neposkytuje ani minimální služby, protože peníze vedení rozkradlo. Státní ropná společnost zůstane státní. V současné době se vše točí kolem obnovy ropného průmyslu, ta pro nás bude prioritou,“ konstatoval Guaidó.

Opoziční lídr zmínil také roli armády, která zatím stojí většinou na straně Madura. Vojákům slíbil amnestii, pokud mu pomohou obnovit ústavní pořádek a demokracii. „Nemyslím, že by někdo byl skutečně loajální tomu uzurpátorovi, dokonce i vláda projevuje loajalitu hlavně svým zájmům. Musíme myslet na budoucnost, ve Venezuele máme diktátora a režim, který perzekvuje obyvatele,“ upozornil Guaidó.

Policie se sháněla po Guaidóově manželce

Čtvrteční projev na univerzitě Guaidó přerušil, když se dozvěděl, že policie je před domem jeho rodiny. Podle svědků z místa se tam měla ptát po jeho manželce Fabianě, která s ním byla na univerzitě, v domě však zůstala jejich dvacetiměsíční dcera. Před budovou se podle záběrů ze sociálních sítí okamžitě shromáždili Guaidóovi příznivci, poslanci a novináři.

Krátce po incidentu odvysílala televize TV Venezuela v živém přenosu rozhovor s Guaidóem, který držel v náručí svou dceru. Opoziční lídr mimo jiné zopakoval, že v sobotu Venezuelané opět vyjdou do ulic a budou také dále hovořit s vojáky, jejichž podpora je v procesu přechodu země k demokracii stěžejní.

„To, co se dnes stalo prezidentovi Guaidóovi, zažívají Venezuelci denně, zastrašování používají k našemu pronásledování bezpečnostní složky státu, financované z našich peněz,“ komentoval přítomnost policie u domu Guaidóovy rodiny jeden z poslanců Juan Andrés Mejía.

V Caracasu ve středu demonstrovalo několik tisíc příznivců prezidenta Madura. Provládní průvod prošel městem až k sídlu státní ropné společnosti, demonstranti obviňovali Spojené státy, že jim jde o venezuelskou ropu. „Jde o příkaz ze strany amerického impéria – zaútočit, zažehnout požár v ropných studních, zastavit produkci,“ prohlásil viceprezident Delcy Rodriguez.

Zlato míří do Turecka i Emirátů

Podle nejmenovaného vládního činitele se Madurův kabinet chystá poslat 15 tun zlata z rezerv centrální banky do Spojených arabských emirátů a získat za to eura v hotovosti. Výměna zlata za eura může být reakcí na kroky Washingtonu, který se snaží odstřihnout Madurovu vládu od financí v zahraničí.

Agentura Reuters rovněž uvedla, že už loni v prosinci takto Madurova vláda vyměnila za hotovost zlato v hodnotě 900 milionů dolarů (asi 20,3 miliardy korun) s Tureckem a 26. ledna pokračovala dodávkou tří tun zlata. Podle Reuters jde o součást plánu Madurovy vlády prodat do února celkem 29 tun zlata, které má vláda v Caracasu.

Madurovi odmítla vydat venezuelské zlato v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun) centrální banka Británie (Bank of England). Podle Bloombergu tak učinila na žádost Washingtonu. Britská banka to nekomentovala.