Putin v Bělehradu vyznamenal Vučiče řádem přátelství. Obě země podepsaly řadu dohod o spolupráci

Více než dvacet dohod a memorand o dvoustranné spolupráci bylo podepsáno při návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělehradu. Host byl podle očekávání přivítán okázale a před chrámem svatého Sávy mu podle médií dalo najevo přízeň až 120 tisíc lidí. Putin svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ocenil řádem Alexandra Něvského za přátelství k Rusku a na oplátku dostal darem již třetího psa – štěně šarplanince. Večer šéf Kremlu z Bělehradu odletěl.

Podle televize B92 se podepsané dokumenty týkají například spolupráce v oblasti rozvoje digitálních technologií, využívání jaderné energie k mírovým účelům, spolupráce při mírovém výzkumu a využití kosmického prostoru. Významné dohody podpoří rozvoj železniční dopravy v Srbsku, spolupráci v oblasti energetiky nebo zapojení ruských společností do průmyslové výroby v Srbsku.

Putin na návštěvě chrámu svatého Sávy
Zdroj: Maxim Šipenkov/Pool via REUTERS

Putin byl v srbské metropoli přivítán s nejvyššími poctami a jeho návštěvu provázela v Srbsku dosud nevídaná bezpečnostní opatření za účasti údajně až sedmi tisíc policistů. Další stovky elitních specialistů prý dorazily z Moskvy. Kvůli bezpečnostním opatřením byla zablokovaná doprava ve značné části metropole.

Putin sdělil, že při setkání se svým hostitelem hovořili o širokém spektru otázek, zejména o rozvoji vzájemného obchodu a dvoustranné ekonomické spolupráci. Řekl mimo jiné, že Gazprom plánuje zvýšit dodávky zemního plynu do Srbska. Zmínil se rovněž o tom, že firma Gazpromněfť už vložila do srbského energetického koncernu NIS tři miliardy dolarů (přes 67 miliard korun) a plánuje investovat dalších 1,4 miliardy.

Návštěva se odehrála v době, kdy se v Bělehradě konají poměrně silné demonstrace, jejichž účastníci dávají najevo nespokojenost s Vučičem; obviňují ho z příliš autokratického vládnutí a arogance. Protiváhou měla být velká manifestace podpory Vučičovi a Putinovi před chrámem svatého Sávy, které se podle médií zúčastnilo až 120 tisíc lidí z různých částí Srbska. 

Spolupracovník ČT Kulidakis: Většina Srbů je pro členství v EU, ale ne v NATO (zdroj: ČT24)

Moskva podporuje Bělehrad v otázce Kosova

V předvečer návštěvy ruský prezident ocenil, že srbské vedení rozhodně odmítá členství v NATO a „pevně se drží zachování neutrality země“. Srbským listům Politika a Večernje novosti také řekl, že Moskva plně respektuje rozhodnutí srbského vedení vstoupit do Evropské unie a nestaví kvůli tomu Bělehrad před dilema, jako to podle něj činí „západní partneři“.

Slíbil také pokračovat v posilování srbské obranyschopnosti dodávkami ruských zbraní, jako byly stíhačky MiG-29, které Moskva poskytla jako vojenskou pomoc.

V Srbsku je nyní Rusko považováno za velkého přítele zejména kvůli tomu, že Moskva rozhodně podporuje Bělehrad v jeho odmítání uznat nezávislost Kosova. Nicméně v několika městech severosrbské autonomní oblasti Vojvodina, včetně správního střediska Nového Sadu, se objevily nápisy v angličtině „Putine, jdi domů“. Podepsány byly organizací Mladá Vojvodina, která už podobné protestní akce v minulosti zorganizovala.

Vučič si také vysoce cení toho, že Moskva zablokovala v Radě bezpečnosti OSN britský návrh rezoluce, jenž by Srbsko označil za stát, který spáchal genocidu.

Západ obviňuje Rusko z vměšování do dění na Balkánu, včetně pokusu o státní převrat v Černé Hoře z roku 2016, pokusů o destabilizaci Bosny a snahy přispět ke zmaření dohody Makedonie s Řeckem, jež by Makedonii otevřela cestu k euroatlantické integraci.

Putin na druhé straně tvrdí, že Evropská unie nutí Srbsko, aby si vybralo mezi Moskvou a Západem. Kritizuje rovněž rozšiřování Severoatlantické aliance na Balkánu, které podle něj region destabilizuje.