TÉMA

Aleksandar Vučič

Kosovská policie zatkla Srba podezřelého ze zosnování útoků na vojáky NATO. Vypukly nové střety

Kosovská policie zadržela muže podezřelého z organizace útoků na vojáky NATO na konci května – třicet z nich tehdy utrpělo zranění. Podle tamního ministra vnitra je útočníkem šéf polovojenské formace zvané Civilní ochrana, jež působí v části státu obývané Srby. Při zatýkání podezřelého Srba Miluna Milenkoviče vypukly násilnosti. Kosovský premiér Albin Kurti mezitím představil plán, který má vést ke snížení napětí v severní části země.
13. 6. 2023|

Kosovská prezidentka připustila nové volby na převážně srbském severu země, kde vypukly nepokoje

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová řekla agentuře Reuters, že je nakloněna možnosti uspořádat nové volby v převážně srbských okresech na severu země. Předpokladem podle ní je, že tento krok podpoří formou petice alespoň pětina tamních obyvatel. V reakci na novou vlnu násilí v severním Kosovu vyzvalo Prištinu k opakování voleb mezinárodní společenství. Spojené státy podle Reuters Prištině otevřeně pohrozily, že musí poskytnout kosovským Srbům více autonomie, pokud chce pomýšlet na vstup do NATO a Evropské unie.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 14:33|

Na severu Kosova roste napětí. Srbská armáda je kvůli tamním střetům v pohotovosti, USA kritizují Prištinu

Srbský prezident Aleksandar Vučič uvedl armádu do bojové pohotovosti a nařídil vojenským jednotkám, aby se přesunuly blíž k hranicím s Kosovem. Reagoval tak na střety na severu Kosova mezi etnickými Srby a kosovskou policií. Rostoucí napětí ostře kritizoval šéf americké diplomacie Antony Blinken, který vyzval kosovského premiéra Albina Kurtiho ke změně postupu.
26. 5. 2023|

Staré křivdy hrotí balkánské vztahy. Chorvatsko zakázalo Vučičovi návštěvu Jasenovace

Chorvatsko zakázalo srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi soukromou návštěvu bývalého koncentračního tábora Jasenovac, kde za druhé světové války chorvatský režim povraždil velké množství Srbů. Krok vyvolal nové napětí ve vztazích obou sousedních zemí, stále zatížených dědictvím válek ze 40. i 90. let. Bělehrad reagoval oznámením o protiopatřeních.
17. 7. 2022|

V Srbsku pokračují protivládní protesty navzdory zákazu shromažďování

Srbská policie nasadila slzný plyn proti demonstrantům, kteří se v pátek večer pokusili proniknout do budovy parlamentu v Bělehradě. Už čtvrtou noc za sebou protestovali proti vládě prezidenta Aleksandara Vučiče a jejímu přístupu k pandemii koronaviru. Platí přitom omezení veřejného shromažďování kvůli zhoršující se epidemiologické situaci.
11. 7. 2020|

Popírání genocidy, mytologizace obětí. Válka o Srebrenicu pokračuje i čtvrtstoletí po masakru

„Strašlivý zločin“, „utrpení Bosňáků,“ ale také „zinscenovaná tragédie“ či „brilantně provedená vojenská operace“. Taková či podobná hodnocení srebrenického masakru zaznívají z úst některých srbských či bosenskosrbských politiků. Bez ohledu na postoj ke čtvrtstoletí starým událostem je spojuje jedna věc – nikdy v nich nezazní slovo „genocida“. A když už, tak jen v tom smyslu, že se nestala. Spor o srebrenickou genocidu je tak součástí války o interpretaci válečných událostí, která pokračuje i po 25 letech od ukončení bojů.
11. 7. 2020|

Bělehrad řeší špionážní aféru. Ruský agent na videu údajně předává peníze srbskému činiteli

Srbská tajná služba odhalila podle prezidenta Aleksandara Vučiče rozsáhlou operaci ruských agentů. Oznámil to poté, co se na internetu objevilo video, jež podle Radia Svobodná Evropa zachycuje, jak pracovník ruské vojenské rozvědky Georgij Kleban předává peníze údajně vysoce postavenému činiteli srbských tajných služeb. Podle prezidenta ale odhalení nepoškodí vztahy mezi Bělehradem a Moskvou.
21. 11. 2019|

„Nemám rád Kosovo,“ řekl Zeman podle AP srbskému prezidentovi

Miloš Zeman podle agentury AP v Bělehradu řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nikoli Kosovo. Jeho mluvčí výrok nepotvrdil ani nepopřel a pouze uvedl, že prezidentův postoj ke Kosovu je kritický. Zeman přiletěl do Srbska na třídenní návštěvu a jeho srbský protějšek Aleksandar Vučič ho přivítal hned na letišti.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 20:46|

Srbové znovu protestovali proti prezidentovi Vučičovi. Podpořili je herci i profesoři univerzity

Několik tisíc lidí se v Bělehradě sešlo na dalším protestu proti prezidentu Aleksandaru Vučičovi a jeho Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti podle agentury DPA pochodovali centrem města k budově televize a sídlu vlády. Vučiče a jeho stranu obviňují z uzurpování moci a autoritářství. Podobné demonstrace pořádá opozice už sedmý týden vždy v sobotu.
26. 1. 2019|

Putin v Bělehradu vyznamenal Vučiče řádem přátelství. Obě země podepsaly řadu dohod o spolupráci

Více než dvacet dohod a memorand o dvoustranné spolupráci bylo podepsáno při návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělehradu. Host byl podle očekávání přivítán okázale a před chrámem svatého Sávy mu podle médií dalo najevo přízeň až 120 tisíc lidí. Putin svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ocenil řádem Alexandra Něvského za přátelství k Rusku a na oplátku dostal darem již třetího psa – štěně šarplanince. Večer šéf Kremlu z Bělehradu odletěl.
17. 1. 2019Aktualizováno17. 1. 2019, 23:13|

Několik tisíc lidí demonstrovalo v Bělehradě proti vládě

Tisíce lidí v sobotu v Bělehradě protestovaly proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho vládní Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti při již pátém takovém protestu za uplynulých pět týdnů mimo jiné požadovali svobodu médií a konec útoků na novináře a představitele opozice.
5. 1. 2019|