Kosovská policie zatkla Srba podezřelého ze zosnování útoků na vojáky NATO. Vypukly nové střety

Kosovská policie zadržela muže podezřelého z organizace útoků na vojáky NATO na konci května – třicet z nich tehdy utrpělo zranění. Podle tamního ministra vnitra je útočníkem šéf polovojenské formace zvané Civilní ochrana, jež působí v části státu obývané Srby. Při zatýkání podezřelého Srba Miluna Milenkoviče vypukly násilnosti. Kosovský premiér Albin Kurti mezitím představil plán, který má vést ke snížení napětí v severní části země.

Kosovský ministr vnitra Xhelal Svecla uvedl, že někteří Srbové v úterý házeli kameny po kosovských policistech, ti proti nim nasadili slzný plyn. Tři strážci pořádku utrpěli zranění. Šéf kanceláře srbské vlády pro Kosovo Petar Petković řekl, že zatčením Milenkoviče kvůli organizaci protestů „Kurti ukázal, že má zájem jenom na konfliktu“.

V severokosovském Zvečanu dav protestujících Srbů koncem května zaútočil kameny a zábleskovými granáty na vojáky mise KFOR, která spadá pod NATO. Při těchto násilnostech utrpělo zranění třicet vojáků KFOR a asi padesát Srbů. Příslušníci KFOR hlídali zvečanskou radnici.

Protesty na severu Kosova, kde žije silná srbská menšina, vypukly v souvislosti s nástupem do úřadů čtyř starostů, etnických Albánců. Zvoleni byli v dubnových volbách, které místní Srbové bojkotovali. Místní policie se snažila nástup starostů umožnit, což vyvolalo střety s demonstranty.

Spojené státy a Evropská unie vyzývají Kurtiho, aby starosty z úřadu odvolal, stáhl zvláštní policejní oddíly, které se podílely na dosazení těchto starostů do úřadu, a dodržel dohodu z roku 2013 týkající se vytvoření autonomního Sdružení srbských okresů. Vláda premiéra Kurtiho i předchozí kabinety ji ale odmítly uvést do praxe v obavách, že Srbsko by prostřednictvím autonomního celku mohlo ovlivňovat vnitřní záležitosti kosovského státu.

V plánu jsou předčasné volby

Kurti v úterý řekl, že násilnické skupiny Srbů se stáhly z kosovského území, a proto bude přítomnost kosovských policistů ve třech dominantně srbských obcích omezena. „Kosovská vláda bude vše koordinovat se všemi aktéry a vyhlásí předčasné volby ve čtyřech obcích na severu,“ oznámil po schůzce s velvyslanci Spojených států, Itálie, Francie, Německa a Británie. Agentura Reuters ale upozorňuje, že o autonomním Sdružení srbských okresů Kurti neřekl nic.

V severní Mitrovici v úterý podle televize Nova.rs protestovali místní Srbové také proti vedení strany Srbská kandidátka (Srpska lista), která si díky podpoře Bělehradu udržuje faktický monopol při zastupování politických zájmů srbské menšiny v Kosovu. Fyzicky napadli jejího lídra Gorana Rakiče, který je blízkým spolupracovníkem srbského prezidenta Aleksandara Vučiče. Prezidentovi navíc sprostě nadávali a obvinili ho ze „zrady“, které se podle nich dopouští, když váhá s tvrdším postupem vůči Prištině.

Na severu Kosova žijí převážně Srbové, v ostatních částech země mají většinu Albánci. Kosovo nezávislost na Srbsku vyhlásilo v roce 2008. Vláda v Bělehradě to ovšem neuznává.