Bělehrad řeší špionážní aféru. Ruský agent na videu údajně předává peníze srbskému činiteli

Srbská tajná služba odhalila podle prezidenta Aleksandara Vučiče rozsáhlou operaci ruských agentů. Oznámil to poté, co se na internetu objevilo video, jež podle Radia Svobodná Evropa zachycuje, jak pracovník ruské vojenské rozvědky Georgij Kleban předává peníze údajně vysoce postavenému činiteli srbských tajných služeb. Podle prezidenta ale odhalení nepoškodí vztahy mezi Bělehradem a Moskvou.

Video, které se objevilo na sociálních sítích, údajně zachycuje ruského diplomata, jak během setkání v bělehradské restauraci předává srbskému agentovi igelitovou tašku. Srb poté v autě z patrně stejné tašky vytáhne obálku s penězi, popsal web Radia Svobodná Evropa (RFE/RL).

Srbská civilní tajná služby BIA mezitím potvrdila autentičnost videa. Její analytik Relja Zeljski uvedl, že „bylo nepochybně prokázáno, že na videu je příslušník ruských zpravodajských služeb,“ dodala RFE/RL.

Christo Grozev ze skupiny investigativních novinářů Bellingcat na Twitteru napsal, že na videu je zástupce ruského vojenského atašé v Srbsku Georgij Chleban, pracovník vojenské rozvědky GRU.

Premiérka: Pokud je to pravda, byl by to pro nás problém

Premiérka Ana Brnabičová sdělila, že se případem na prezidentův pokyn zabývá vojenská zpravodajská služba VBA. „Pokud se ukáže, že je to pravda, pak by šlo o vážnou věc a vážný problém pro nás,“ řekla deníku Blic.

Také podle ministra obrany Aleksandara Vulina „je situace velmi vážná“. Aféra podle něj může souviset s tím, že Srbsko zůstává vojensky neutrální, zatímco další země Balkánu se přidávají k NATO.

„Srbské bezpečnostní orgány při několika příležitostech získaly ve formě videozáznamů a audiozáznamů důkazy o kontaktech mezi plukovníkem Klebanem a členy srbské armády,“ řekl srbský prezident. Podle Vučiče ale srbské rozvědky mají informace také o dalších ruských špionech, podle něj zdokumentovaly „deset kontaktů se třemi zdroji“.

Prezident zároveň vyjádřil přesvědčení, že ruský prezident Vladimir Putin o operaci ruských tajných služeb nevěděl a že aféra tradičně nadstandardní srbsko-ruské vztahy nepoškodí. „Politiku vůči Rusku, které považujeme za bratrskou a přátelskou zemi, měnit nebudeme… posílíme však obranu našich rozvědek,“ řekl Vučič.

Ještě ve středu do Moskvy odcestoval srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović, který má podle resortu jednat se šéfem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem o „bezpečnostních výzvách“ a „spolupráci v boji proti zločinnosti“. Není jasné, zda cesta souvisí s incidentem.

Šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin v říjnu prohlásil, že obě země vedou „komplexní vzájemné operace“, aby chránily své vnější zájmy. O podrobnostech se ale nezmínil, připomněla agentura Reuters.

Srbsko je spojenec Ruska

Pro srbskou vládu je aféra citlivou záležitostí. Proklamovanou prioritou její zahraniční politiky je směřování do Evropské unie, avšak bez ohrožení tradičně přátelských vztahů s Ruskem. Moskva stojí za Bělehradem při odmítání uznat nezávislost Kosova.

Kromě toho poskytla srbské armádě zdarma či za výhodnou cenu vysloužilé, ale modernizované bojové letouny MiG-29 a průzkumná obrněná vozidla. Srbsko také nedávno získalo z Ruska protiletadlový systém Pancir, i když mu kvůli tomu hrozí sankce ze strany Spojených států. Následovat mají obrněné transportéry a tanky T-72.

Srbsko je závislé na dodávkách ruského plynu a ropy, ruský koncern Gazprom pak drží většinový podíl v největší srbské ropné společnosti Naftna Industrija Srbije. Bělehrad také odmítl zavést protiruské sankce kvůli agresi Moskvy vůči Ukrajině. 

Ruské vedení doufá, že rozruch kolem videa neovlivní vztahy mezi Moskvou a Bělehradem. „Nevíme, co je to za incident, je třeba se v tom zorientovat,“ řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Jsme přesvědčeni, že vztahy mezi Ruskem a Srbskem mají natolik speciální, partnerský, bratrský a spojenecký charakter, že je nemůže nic ovlivnit,“ prohlásil mluvčí.

Komentátor: V mezinárodních vztazích není přátelství

Vojenskopolitický komentátor Zoran Dragišič agentuře Tanjug řekl, že odhalení aféry, jejímž aktérem je „ruský špion“, potvrzuje, že srbské tajné služby svou práci odvádějí skvěle.

Zároveň je to podle něj upozornění, aby se „zamysleli všichni ti, kdo se zaklínají Ruskem“, protože „vidíme, že i Rusko provádí nelegální akce vůči Srbsku“. „Tohle je velmi nepříjemná situace, která potvrzuje tezi, že v mezinárodních vztazích není přátelství, existují jenom zájmy,“ dodal.