Rusko prý plánovalo atentát na premiéra Černé Hory. Absurdní, zní z Moskvy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov popřel, že by Moskva pomáhala organizovat převrat v Černé Hoře, při němž měl v říjnu 2016 zemřít prozápadní premiér země. S tvrzením přišel černohorský speciální prokurátor Milivoj Katnić s odvoláním na výslechy a přiznání podezřelých. Už dříve o tom informoval také list Telegraph s odkazem na vysoce postavené britské činitele.

Podle vládních zdrojů britského listu se ruské tajné služby s požehnáním Moskvy snažily sabotovat plán Černé Hory připojit se k NATO. Útok byl zmařen pouhých pár hodin předtím, než k němu mělo dojít. Země by pak upadla do chaosu a Moskva by se snažila dosadit do čela země proruské vedení.

Interpol prý nyní hledá dva Rusy, o nichž černohorská vláda tvrdí, že jde o zpravodajské důstojníky, kteří měli stát za spiknutím. Dvojice prý strávila měsíce náborem a tréninkem skupiny srbských a ruských nacionalistů, kteří měli vniknout do budovy parlamentu přestrojení za místní policii a zabít premiéra Mila Djukanoviče.

Za událostmi stojí nacionalistická uskupení v Rusku, ale teď víme, že do nich byly zapojeny i ruské státní úřady.
Černohorský prokurátor

Černohorská policie zatkla tehdy pouhý den před parlamentními volbami dvě desítky osob podezřelých ze zapojení do spiknutí.

„Prokurátor tvrdí, že v čele skupiny, která plánovala převrat včetně zavraždění tehdejšího premiéra Mila Djukanoviče, čímž by zabránila vstupu země do NATO, stál ruský občan Eduard Širokov, jehož skutečné příjmení zní Šišmakov,“ napsal internetový ruský list Gazeta.ru.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

„Není to Širokov, ale Eduard Šišmakov, který byl v roce 2014 zástupcem vojenského přidělence v Polsku, ale byl vypovězen kvůli špionáži pro Rusko jako nežádoucí osoba. Pas mu vydaly ruské úřady. Je příslušníkem ruských zvláštních služeb,“ zdůraznil černohorský prokurátor Katnić.

Podle něj na pozvání Širokova/Šišmakova navštívil Moskvu při přípravách puče jeden z hlavních spiklenců Aleksandar Sindželić, který se v současnosti těší postavení svědka spolupracujícího s vyšetřovateli.

Moskva vinu odmítá

Proruská opozice v Černé Hoře tvrdí, že šlo o premiérův komplot s cílem zajistit výrazné vítězství vládnoucí Demokratické strany socialistů (DPS). Také Moskva jakoukoli ruskou účast na spiknutí důrazně popírá.

Kreml označil prokurátorova slova za „nezodpovědná“ a obvinění za „absurdní“, do záležitostí cizích států prý nezasahuje. „Tyto novinky jsou z jedné várky s dalšími neopodstatněnými obviněními naší země z hackerských útoků proti celému Západu, z vměšování do volebních kampaní většiny západních zemí a z mnoha dalších věcí,“ podotkl Lavrov.

Vydáno pod