Černohorský soud odložil proces s údajnými pučisty

Vrchní soud v Podgorici odložil proces se čtrnácti osobami obžalovanými z loňského pokusu o puč v Černé Hoře. Obhájci obžalovaných totiž hned na začátku požádali o vyloučení zvláštního prokurátora Milivojeho Katniče a jednoho z dalších žalobců, informovala agentura AP. Mezi obviněnými jsou dva čelní představitelé opozice a v nepřítomnosti jsou souzení i dva Rusové. „Tento proces je politicky motivovaný,“ řekl jeden z obviněných přestavitelů opozice Andrija Mandič.

Soudkyně Suzana Mugošaová hned na začátku proces odložila do doby, než o žádosti obhajoby rozhodne vrchní státní zástupce Ivica Stankovič.

Podle obžaloby obvinění loni v říjnu, den před parlamentními volbami, plánovali puč s cílem svrhnout prozápadní vládu, zabít jejího tehdejšího premiéra Mila Djukanoviče a dosadit k moci proruské vedení.

Britský list Telegraph tehdy napsal, že se ruské tajné služby s požehnáním Moskvy snažily sabotovat plán Černé Hory připojit se k NATO. Útok byl zmařen pouhých pár hodin předtím, než k němu mělo dojít. Země by pak upadla do chaosu a Moskva by se snažila dosadit do čela země proruské vedení.

V nepřítomnosti by měli být souzeni Rusové Eduard Šišmakov a Vladimir Popov, kteří údajně koordinovali spiknutí ze sousedního Srbska. Moskva jakoukoli účast na plánovaném převratu popřela. Proruská opozice v Černé Hoře tvrdí, že šlo o premiérův komplot s cílem zajistit výrazné vítězství vládnoucí Demokratické strany socialistů (DPS).