Údery v Sýrii ničivě zasáhnou mezinárodní vztahy, reaguje Putin. Írán mluví o útoku bez důkazů

Rusko důrazně odsoudilo raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva kvůli útoku svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Údery odsoudil i Írán a zdůraznil, že USA a jejich spojenci útočili bez důkazů. Akci naopak podpořil šéf NATO, Izrael či německá kancléřka.

On-line přenos

USA s Británií a Francií udeřily proti Sýrii

  • 22:45
    Česká televize

    Vážení čtenáři, pro tuto chvíli končí on-line přenos z událostí po úderu Spojených států, Británie a Francie na režim Bašára Asada, dění týkající se konfliktu v Sýrii však bude zpravodajský web ČT24 i nadále sledovat.

  • 22:17

    Shrnutí českých reakcí na úder v Sýrii: Česká diplomacie vnímá útok jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Premiér Babiš napsal, že úder byl nevyhnutelný. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana uvedl, že vojenské řešení situace by mělo být až poslední možností. Ministryně obrany Karla Šlechtová po jednání krizového štábu ministerstva řekla, že bezpečnost ČR není po útoku v Sýrii ohrožena.

  • 21:46

    Americký viceprezident Mike Pence nařkl Rusko, že šíří dezinformace o koaličním úderu proti Sýrii.

„Rusko co nejdůrazněji odsuzuje útok na Sýrii, kde ruští vojáci pomáhají legitimní vládě v boji proti terorismu,“ uvedl v prohlášení prezident Putin.

„Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu,“ uvedl Putin. Podle ruského prezidenta budou mít údery „ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů“.

„Rusko svolává mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby debatovala o agresivní akci Spojených států a jejich spojenců,“ uvedl Putin dále v prohlášení. Kroky, které chce Rusko v reakci na údery podniknout, prezident neupřesnil.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov uvedl, že Moskva je s USA a dalšími zeměmi, které se podílely na vojenské operaci, v kontaktu a má zájem na spolupráci při řešení syrské krize.

Rada bezpečnosti rezoluci odsuzující útoky nepřijala

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti začalo v sobotu v 17:00. Rezoluci odsuzující noční spojenecký útok na Sýrii, jejímž navrhovatelem bylo Rusko, Rada nepřijala. Rusko v návrhu rezoluce útoky označilo za agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců a za porušení mezinárodního práva a Charty OSN.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v Radě řekl, že USA a jejich spojenci projevili naprostou lhostejnost k mezinárodnímu právu. Útok byl podle něj napadením suverénního státu a ohrozil snahu OSN o řešení syrské krize.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že údery byly velmi přesně naplánovány tak, aby se na minimum omezilo nebezpečí civilních obětí. Podle ní byly údery odůvodnitelné a USA budou nadále pronásledovat kohokoli, kdo použije chemické zbraně.

Írán: USA a jejich spojenci zaútočili bez důkazu i bez vyšetření OPCW

Podle íránského ministerstva zahraničí vojenský zásah vedený USA flagrantně porušil mezinárodní právo a také ignoroval syrskou svébytnost. „Spojené státy a jejich spojenci bez jakéhokoli důkazu a dokonce i před vyjádřením názoru Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) provedly tuto vojenskou akci proti Sýrii a jsou odpovědné za regionální důsledky této dobrodružné akce,“ reagoval mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

„USA a jejím spojencům nepřinesou zločiny v Sýrii žádný prospěch. Útočit na Sýrii je zločin. Americký prezident, britská premiérka a prezident Francie jsou zločinci,“ uvedl íránský nejvyšší duchovní a politický vůdce Chameneí.

Před dopady útoku proti Sýrii na USA varoval také činitel elitních íránských revolučních gard. „Tímto útokem…se situace stane komplexnější, a to jistě na úkor Spojených států, které budou odpovědné za dopady příštích regionálních událostí, které rozhodně nebudou v jejich zájmu,“ prohlásil zástupce velitele islámských gard pro politické záležitosti Jádolláh Džavání.

Podle analytika Hosejna Šejkholesláma útoky napomohou tomu, že se Syřané semknou a postaví za vládu. „Tyto útoky stabilizují syrskou vládu a sjednotí různé kmeny v Sýrii, protože si Syřané budou vědomi své cti a přijdou na obranu nezávislosti, územní celistvosti a vlády své země,“ řekl bývalý íránský velvyslanec v Damašku v íránské státní televizi.

Asad: Západ ztratil kontrolu v konfliktu, proto zaútočil

Syrský prezident Bašár Asad řekl svému íránskému protějšku Hasanu Rúhánímu, že útok jen zvýší odhodlání Sýrie „bojovat proti terorismu a rozdrtit ho na každé pídi země“. Rúhání v telefonickém rozhovoru ujistil Asada, že Írán bude nadále stát po boku Sýrie. Rúhání vyjádřil přesvědčení, že „tato agrese neoslabí odhodlání syrského lidu v jeho válce proti terorismu“.

Podle Asada přišel třístranný úder USA, Británie a Francie na syrská vojenská zařízení poté, co si Západ uvědomil, že ztratil kontrolu a hodnověrnost v konfliktu.

Akce USA a jejích spojenců obešla Radu bezpečnosti, reaguje Čína

„Vyzýváme dotčené strany, aby se vrátily do rámce mezinárodního práva,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing k útoku Spojených států, Británie a Francie v Sýrii s tím, že sobotní akce obešla Radu bezpečnosti OSN. Čína podle mluvčí věří, že „politické řešení je jediným možným řešením syrské krize“. „Neustále odmítáme užití síly v mezinárodních vztazích,“ dodala.

Čínské ministerstvo zahraničí rovněž vyzvalo k úplnému, spravedlivému a objektivnímu vyšetření údajného užití chemických zbraní v syrské povstalecké enklávě Dúmá.

Merkelová: Vojenský úder na Sýrii byl potřebný a přiměřený

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že Německo podporuje vojenskou akci Spojených států, Británie a Francie proti Sýrii a považuje ji za přiměřenou. Útok byl podle ní potřebný, aby byla zachována situace, ve které je použití chemických zbraní mezinárodně zavrhováno. Nutné podle ní bylo také varovat režim v Damašku, aby se dalších podobných akcí vyvaroval.

Cílem úderů na výzkumná zařízení a vojenské základny v Sýrii podle německé kancléřky bylo „omezit schopnost režimu nasadit chemické zbraně a odradit jej od dalšího porušování úmluvy o chemických zbraních“.

„Podporujeme, že naši američtí, britští a francouzští spojenci jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN převzali tímto způsobem zodpovědnost,“ dodala Merkelová. Německo podle ní podnikne „veškeré diplomatické kroky“, aby zabránilo „erozi úmluvy o chemických zbraních“. Za přiměřený označili úder také ministři zahraničí a obrany.

Juncker: Chemické útoky proti civilistům musí skončit

Operaci USA, Británie a Francie podpořil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Akce nad Damaškem a u Homsu podle něj snížila schopnosti Asadova režimu dál útočit na syrské občany chemickými zbraněmi.

Všechny země Severoatlantické aliance daly najevo plnou podporu noční operaci USA, Francie a Británie, která výrazným způsobem snížila možnosti Sýrie opět použít chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu, uvedl. „Netvrdím, že útoky z minulé noci vyřešily všechno, ale ve srovnání s variantou neudělat nic byla tohle správná věc,“ prohlásil Stoltenberg.

Připomněl, že alianční země opakovaně prosazovaly mezinárodní iniciativy směřující k věrohodné likvidaci syrského chemického arsenálu. „To bylo ale opakovaně blokované Ruskem, které používalo své veto v Radě bezpečnosti (OSN),“ upozornil generální tajemník NATO. Před útokem tak podle něj byly vyčerpány všechny ostatní možnosti, jak věc řešit diplomatickými a politickými prostředky. „Protože to ale Rusko zablokovalo, nebyla nyní alternativa,“ poznamenal. 

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera má mezinárodní společenství povinnost identifikovat a potrestat ty, kdo jsou za použití chemických zbraní odpovědní. Zdůraznil, že chemické útoky syrského režimu vůči civilistům musí skončit. 

Nedávný útok v syrské Dúmě, při němž zemřelo několik desítek lidí a který byl důvodem nočního útoku západních spojenců, nebyl podle Junckera prvním použitím chemických zbraní režimem Bašára Asada, musí však být tím posledním.

Juncker připomněl, že po osmi letech konfliktu potřebuje Sýrie ze všeho nejvíce trvalé příměří, které by respektovaly všechny strany. Toho je podle dlouhodobého názoru EU možné dosáhnout jen prostřednictvím politického řešení krize, o které se snaží v Ženevě OSN.

Donald Trump k útokům na Sýrii (zdroj: ČT24)
Mayová k útokům na Sýrii (zdroj: ČT24)

Izrael označil údery za odůvodněné

Izrael, který byl o akci USA, Francie a Británie předem informován, označil raketové útoky za ospravedlněné, protože syrský režim podle Tel Avivu pokračuje ve svých „vražedných akcích“. Americký prezident (Donald) Trump dal loni jasně najevo, že použití chemických zbraní bude znamenat překročení červené linie, prohlásil vysoce postavený izraelský činitel.

„V noci na dnešek USA, Francie a Británie pod americkým vedením postupovaly podle toho. Sýrie nadále páchá vražedné činy a skýtá také Íránu základnu pro podobné další akce, které ohrožují její území, její jednotky a její vedení,“ řekl izraelský činitel.

Izraelský opoziční politik Jair Lapid ocenil západní mocnosti za noční útok. „I když to byl jen útok omezeného rozsahu, vyslal tak civilizovaný svět Asadovi jasný vzkaz, že nebude mlčky přihlížet, když vraždí děti,“ řekl vůdce centristické strany Ješ Atid. Skutečným testem nyní podle Lapida bude, zda bude koalice schopna udržet vojenský a diplomatický tlak na režim Asada.

  • USA, Británie a Francie vypálily na cíle v Sýrii v sobotu ráno místního času podle médií přes sto střel. První exploze se podle médií ozvaly kolem 3:00 našeho času; podle ruského ministerstva obrany útok trval od 02:42 do 4:10 našeho času. Rakety dopadaly na okolí Damašku a Homsu. Terčem byly vědecké výzkumné centrum, skladiště chemických zbraní a vybavení používaného při chemických útocích a vojenská zařízení včetně letiště Dumajr východně od Damašku. Podle syrských médií byli zraněni tři civilisté.
Na Sýrii zaútočily i čtyři britské stíhací letouny typu Tornado (zdroj: Ministerstvo obrany Velké Británie)

Trump označil útok na Sýrii za bezchybný

Americký prezident Donald Trump poděkoval Británii a Francii za vojenskou pomoc při úderu. „Bezchybně provedený útok včera večer. Děkuji Francii a Británii za jejich moudrost a za sílu jejich kvalitní armády. Výsledek nemohl být lepší. Mise splněna!“ uvedl Trump na svém twitterovém účtu.

Podle Pentagonu byly v Sýrii zasaženy všechny tři vybrané cíle. Šlo o provozy spojené se syrským chemickým vojenským programem. Oznámil to americký generál Kenneth McKenzie, který poskytl přehled o vojenských aspektech útoku. Syrská armáda má velké materiální škody a přišla o značnou část materiálu spojeného s chemickými zbraněmi, uvedl.

McKenzie řekl, že proti třem cílům bylo vypáleno 105 střel. Z nich 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Cíl byl zničen a mezi vypálenými střelami bylo 57 raket Tomahawk. Dále podle McKenzieho 22 „zbraní“ zasáhlo sklad chemických zbraní v Him Šinšáru, který leží jižně od Homsu. Sedm dalších raket pak bylo vysláno a zasáhlo bunkr s chemickými zbraněmi na tomtéž místě.

Syrská obrana vypálila podle generála 40 střel, z nichž většinu až po zasažení cílů. „Syrská protivzdušná obrana nezasáhla žádné naše letadlo ani raketu,“ řekl McKenzie. Ruský protivzdušný obranný systém nebyl podle něj použit. 

Brífink Pentagonu k útoku v Sýrii (zdroj: ČT24)

Podle Pentagonu je syrský chemický program širší než ten zasažený při nočních útocích. Zůstala jí část infrastruktury, avšak škody jsou značné. Podle McKenzieho potrvá roky, než se z úderů syrský chemický program vzpamatuje. Pentagon podle generála neví o žádných civilních obětech a prozatím ani o žádné vojenské reakci v Sýrii. 

Podle francouzské ministryně obrany Florence Parlyové má nyní Sýrie oslabené možnosti vyrábět a skladovat chemické zbraně. Náčelník generálního štábu francouzské armády François Lecointre k syrské protivzdušné obraně řekl, že se ukázalo, že je funkční, avšak její výkonnost „velmi omezená“. Podle Lecointrea není důvod domnívat se, že si akce vyžádaly nějaké nechtěné oběti. 

Mluvčí Pentagonu Dana Whiteová řekla, že smyslem akce bylo odradit syrský režim od dalších chemických útoků. Údery byly podle ní odvetou za chemický útok na Dúmu, který 7. dubna provedla podle USA syrská armáda. Zahynuly při něm desítky lidí. „Nechceme zasahovat do syrského konfliktu, ale nemůžeme dovolit takové porušení mezinárodního práva. S úspěchem jsme zasáhli všechny cíle,“ řekla. Podle ní nešlo o pokus svrhnout syrský režim.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruská protivzdušná obrana nezasáhla

Ruská protivzdušná obrana se podle ruského ministerstva obrany nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku. „Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu,“ stojí v prohlášení ruské armády.

Ruské ministerstvo obrany však zároveň informovalo, že Sýrie použila zbraně ruské výroby k vlastnímu zásahu proti spojeneckým raketám. „Syrské vojenské letiště Dumajr východně od Damašku bylo napadeno 12 řízenými střelami. Protivzdušná obrana syrských ozbrojených sil zastavila všechny tyto střely,“ uvedlo ministerstvo.

Útok USA, VB a Francie na Sýrii
Zdroj: ČT24

Při zásahu Damašku byly podle Moskvy použity systémy protiraket S-125, S-200, Buk a Kvadrat. Všechny byly vyrobeny v Sovětském svazu před více než 30 lety. Podle ruského generálního štábu syrská armáda zneškodnila 71 z celkem 103 raket vypálených USA a jejich spojenci, útok si nevyžádal žádné oběti ani mezi civilisty, ani mezi příslušníky syrských ozbrojených sil. Poškodil však některá civilní i vojenská zařízení.

Generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu uvedl, že situace v Sýrii je po raketovém útoku klidná. Ruské letecké obranné síly byly uvedeny do stavu pohotovosti.

Na tiskové konferenci ministerstva obrany řekl, že Rusko nemá informaci, že při nočních úderech zemřeli civilisté nebo syrští vojáci. „Podle předběžných informací můžeme říci, že mezi civilisty ani syrskými vojáky nejsou oběti,“ sdělil. Informace ale stále prověřují a veřejnost bude informována.

Zároveň uvedl, že Moskva uvažuje o tom, že by Sýrii „a dalším zemím“ dodala protiletadlové rakety S-300. Rusko před několika lety odmítlo Sýrii tento protiletadlový systém dodat „vzhledem k naléhavé žádosti některých našich západních partnerů“. Sýrie v současnosti disponuje protiletadlovým systémem, který z větší části spoléhá na rakety vyrobené v Sovětském svazu.