Izrael zaútočil na 12 cílů v Sýrii. Útok směřoval i na íránské pozice

Události ČT: Největší letecký útok Izraele na Sýrii od počátku konfliktu (zdroj: ČT24)

Izrael spustil novou vlnu náletů v Sýrii. A to poté, co tamní armáda sestřelila jeho letoun. Podle armády letouny udeřily na 12 cílů – vedle syrské protiletadlové obrany hlavně na íránské pozice. Sérii náletů Izrael oznámil krátce poté, kdy nad svým územím zlikvidoval íránský dron vypuštěný ze Sýrie. Izraelský premiér o napjaté situaci hovořil s ruskýmprezidentem a americkým ministrem zahraničí.

Jak Benjamin Netanjahu uvedl, Vladimira Putina informoval o tom, že Izrael se bude i nadále bránit proti jakékoli agresi. Jejich cílem je zároveň zabránit Íránu, aby upevnil svou přítomnost v Sýrii či dalších zemích. „Shodli jsme se na tom, že spolupráce mezi našimi armádami bude pokračovat,“ řekl premiér v televizním projevu.

Izraelský vojenský vrtulník v sobotu brzo ráno sestřelil íránské bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Izrael. Letectvo pak zaútočilo na 12 cílů v Sýrii, mezi nimiž byly tři baterie protivzdušné obrany a čtyři íránské cíle, které patří k íránské vojenské mašinerii v Sýrii.

O jaké cíle konkrétně šlo, zatím není jasné. „Syrská opozice tvrdí, že jedním z nich bylo řízení letového provozu na jedné jihosyrské letecké základně. Zasažen měl být také jeden z tamních syrských armádních skladů,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Šedivý: Syrskému režimu roste sebevědomí (zdroj: ČT24)
Jsme ochotní, připravení a schopní vymáhat tvrdou odplatu po každém, kdo nás napadne. Přesto si nepřejeme, aby situace eskalovala. Byla to obrana vůči íránské agresi.
Ronen Manelis
mluvčí izraelské armády

Syrská armáda kvůli tomu zaktivovala protivzdušnou obranu. Protiletadlové střely vypálené ze Sýrie aktivizovaly poplašné systémy, jež byly slyšet v severním Izraeli. 

Podle mluvčího syrské armády „brzo ráno izraelský nepřítel zaútočil na jednu ze základen v centru Sýrie, protivzdušná obrana na to zareagovala a zasáhla víc než jedno letadlo“. Informaci zopakovala také syrská státní televize, Izrael to ale popřel. Syrské milice rovněž označily incident za terorismus.

Sýrie dostala z Moskvy velmi výkonné protiletecké systémy, což režimu pochopitelně posiluje sebevědomí. Izraelci navíc dosud považovali za své právo hájit své teritorium i na území nejbližších států. K dalším excesům může dojít i v budoucnu.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník generálního štábu české armády

Piloti vyslaných izraelských letadel podle izraelské armády narazili na protiletadlovou palbu a pouze v případě jednoho stroje F-16 se musela posádka katapultovat. Letadlo spadlo v severním Izraeli. Piloti byli zraněni a převezeni do nemocnice, stav jednoho z nich je vážný. 

Izraelský server Ynet napsal, že byla stíhačka sestřelena a že armáda vyslala k odvetnému útoku na íránský cíl osm stíhacích letadel. Co přesně se stalo a proč se stroj zřítil, bude klíčové pro další vztahy v regionu, upozornil Szántó. Nejmenovaný izraelský představitel později agentuře Reuters řekl, že letoun F-16 sestřelila syrská protiletadlová střela.

Íránský dron, který celý incident vyhrotil, byl vyslán z oblasti Palmýry v centrální části Sýrie a podle izraelského armádního mluvčího je nyní v rukou izraelské armády. „Rozhodli jsme se zaútočit na vůz, z nějž Íránci dron vyslali. Šlo o chirurgickou operaci hluboko na syrském území, cíl byl zničen,“ uvedl armádní mluvčí Ronen Manelis.

Vyslání dronu nad Izrael mluvčí izraelské armády označil za „závažné narušení izraelské svrchovanosti, za něž nese odpovědnost Írán“. Řekl také, že si Izrael nepřeje situaci stupňovat, ale „je připraven na všechny alternativy“. Írán a Sýrie si podle něj hrají s ohněm.

Dlouhodobým cílem Izraele v Sýrii je zabránit vyzbrojování hnutí Hizballáh, které má podporu Íránu. Ten ale v Sýrii získává větší vliv a Izrael chce zabránit tomu, aby na hranicích s ním vznikla zařízení na výrobu nebo uchovávání zbraní pro Hizballáh. Dosud měl Izrael navrch, je to poprvé, co při ostřelování cílů v Sýrii přišel o letadlo.
Štěpán Macháček
blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Velitel íránských revolučních gard Hosejn Salámí řekl, že nemůže potvrdit izraelskou informaci o sestřelení dronu, a Izraelce obvinil ze lži. Prohlásil také, že „Írán dokáže zničit všechny americké základny v regionu a způsobit sionistickému režimu peklo“. Role Íránu v syrském konfliktu je podle něj pouze poradní.

Vojenští spojenci syrského prezidenta Bašára Asada ohlásili, že Izrael za jeho „terorismus“ čeká „tvrdá“ odveta. Podle těchto zdrojů není pravda, že byl dron v izraelském vzdušném prostoru. Bezpilotní letadlo bylo ze základny v Sýrii vysláno k „rutinní operaci“ proti radikálnímu Islámskému státu v syrské poušti. Když Izraelci útočili na tuto základnu, označovanou jako T4, byl dron ještě ve vzduchu a směřoval k poušti. Izraelský útok na základnu bezpilotních letadel v provincii Homs tato skupina považuje za teroristický čin.

Macháček: Je to latentní konflikt mezi Íránem a Izraelem skrze syrský konflikt (zdroj: ČT24)

Rusko vyzvalo Izrael k respektování územní celistvosti Sýrie a zároveň varovalo před jakýmkoliv ohrožením svých jednotek.

Dosud měl Izrael nad územím Sýrie poměrně volné ruce, pokud neútočil na ruské síly. Pokud byl stroj F-16 skutečně sestřelen, znamená to konec beztrestnosti volného působení Izraele nad Sýrií.
Jakub Szántó

Mezinárodní letiště u Tel Avivu kvůli konfrontaci asi na hodinu zastavilo starty letadel, premiér Benjamin Netanjahu situaci konzultoval s bezpečnostními složkami.

Izrael v reakci na sobotní dění vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila vyslání íránského dronu na izraelské území. „Nebudeme tolerovat žádné narušení naší svrchovanosti,“ uvedl izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon. „Íránské provokace“ by podle něj měly okamžitě skončit.

Izrael zatím do války v Sýrii příliš nezasahoval

Jde o zatím nejvážnější vojenskou konfrontaci Izraele se Sýrií za syrské občanské války. Izrael se předtím omezil jenom na útoky na libanonské radikální hnutí Hizballáh nebo na místa, kde mělo docházet k předávání vojenské pomoci tomuto hnutí. Hizballáh je stejně jako Rusko a Írán spojencem vlády v Damašku a pomáhá syrské armádě. Podle Szántóa takových útoků provedl Izrael od roku 2013 zhruba stovku. Izrael už delší dobu poukazuje na to, že Írán v Sýrii upevňuje své pozice. 

Izraelský velvyslanec v Moskvě Gary Koren v sobotu řekl, že od jižní syrské hranice by se měly urychleně stáhnout oddíly Hizballáhu a dalších šíitských skupin. Podle Korena, jehož citovala ruská agentura Interfax, si přítomnost íránské armády v Sýrii vyžaduje větší politickou i vojenskou koordinaci s Ruskem.

Szántó: Izrael se obává otevření fronty na Golanských výšinách (zdroj: ČT24)

V poslední době Izrael upozorňuje na množící se operace oddílů podporovaných Íránem u izraelské hranice se Sýrií a Libanonem. Obává se toho, že Írán zneužije své přítomnosti v Sýrii k útokům na Izrael a k vytvoření koridoru mezi Libanonem a Íránem, jímž bude Hizballáh dostávat zbraně.

„Izrael dlouhodobě tvrdí, že není ochoten zapojit se do syrského konfliktu na jakékoliv straně, zároveň že ale nehodlá umožnit využití tohoto konfliktu k ohrožení svých hranic. Nyní hrozí otevření fronty na Golanských výšinách, což by znamenalo hrozbu pro severní polovinu Izraele,“ dodal blízkovýchodní zpravodaj ČT Szántó. Podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého se situace v regionu bude spíše vyostřovat.