Izrael poslal rakety na pozice syrské armády, poblíž údajně roste stálá íránská základna

Zpravodaj ČT Szántó k izraelskému útoku v Sýrii (zdroj: ČT24)

Izrael v noci zaútočil raketami typu země-země na vojenskou základnu syrského režimu u Damašku. Oznámila to syrská státní televize. Dvě rakety se Syřanům podařilo zneškodnit, další způsobila škody. Izrael zprávy nekomentoval. Podle BBC možná vzniká poblíž místa útoku stálá íránská základna, což Izraelci odmítají.

Cílem raket byly pozice syrské armády a jejích spojenců jihozápadně od Damašku, sdělila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Mohutné exploze byly slyšet až v hlavním městě.

Podle zpravodajského serveru Al-Masdar byl cílem útoku sklad munice syrské armády. Podle syrské televize došlo pouze k materiálním škodám, o případných obětech nehovořila.

Izraelské zásahy v Sýrii cílí hlavně na Hizballáh

Podle SOHR došlo k útoku u města Al-Kiswah. Zpravodajská televize BBC minulý měsíc přinesla informaci, že poblíž tohoto města staví stálou vojenskou základnu Írán. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Teherán varoval, že židovský stát nic podobného nedovolí.

Izrael se zatím do syrské občanské války výrazně nezapojil. Podnikl jen několik náletů na libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrské vlády a které považuje Izrael za nepřítele.