MAPA: Islámský stát je zahnán do kouta. Poslední baštou je Búkamál na hranicích Sýrie a Iráku

Syrské armádě a jejím spojencům se podařilo dobýt z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS) celé východosyrské město Dajr az-Zaur. Podle agentury Reuters to potvrdili představitelé syrské armády. Islamisté tak kontrolují již jen malou část země u hranice s Irákem. Největší z několika málo obcí, které v zemi zmítané občanskou válkou kontrolují, je kdysi dvaačtyřicetitisícový Búkamál.

Armáda zahájila ofenzívu proti Islámskému státu v Dajr az-Zaur v září. Islamisté město okupovali skoro tři roky. Situace se změnila ve prospěch armády, když se jí letos s pomocí ruského letectva podařilo prolomit jejich obranu.

V boji proti teroristické organizaci jde o značný posun, protože Dajr az-Zaur ležící na západním břehu řeky Eufrat je nejen největším, ale také nedůležitějším městem ve východní Sýrii, zejména proto, že se tam nachází ropa.

Syrská armáda vydala prohlášení, v němž oznámila, že dobyla Dajr az-Zaur a že bude proti Islámského státu a „dalším teroristickým skupinám“ bojovat, dokud v Sýrii znovu nenastolí stabilitu. Čtené prohlášení odvysílala syrská státní televize.

Další úspěchy v boji proti IS (zdroj: ČT24)

Ztráty na severu i jihu

V provincii, kde se Dajr az-Zaur nachází, čelí islamisté dvěma ofenzivám. Kromě té, do níž je zapojena syrská a ruská armáda, proti teroristům bojují také arabsko-kurdské oddíly podporované mezinárodní koalicí. Území pod kontrolou radikálů se tak zmenšuje. V polovině října přišla organizace o svou hlavní baštu v Sýrii, o město Rakká. Novým střediskem islamistů se tak stal Búkamál na irácké hranici. Při sčítání v roce 2004 v něm žilo 42 tisíc lidí.

Jen kousek na jih od Búkamálu, na irácké straně hranice, leží město Káim. I o jeho kontrolu teroristé přišli, když ho osvobodila irácká armáda. Jednotky patřící k irácké armádě, protiteroristickým silám, sunnitským kmenovým skupinám a šíitské koalici PMF, kterou podporuje Írán, zároveň dobyly celé území mezi oběma městy včetně hraničního přechodu. Nyní se podle mezinárodní koalice v okolí města Káim nachází asi 1500 bojovníků IS.

Poslední velké území, které Islámský stát ovládá, je poušť na pomezí Iráku a Sýrie. Nicméně, z obou stran jsou tísněni, z jedné strany syrskou armádou, z druhé strany iráckou armádou a dalšími jednotkami. Islámský stát se pomalu, ale jistě stává minulostí.
Pavel Novotný
analytik serveru Info.cz