USA s Británií a Francií udeřily proti Sýrii po chemickém útoku

Události: Spojené státy, Velká Británie a Francie zaútočily na Sýrii (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump nařídil v noci na sobotu cílené údery proti Sýrii v reakci na chemický útok z minulého týdne, který přičítají USA syrskému režimu. Ve vojenském útoku proti Sýrii se ke Spojeným státům připojily také Francie a Británie. Podle Pentagonu byly s úspěchem zasaženy tři cíle spojené se syrským chemickým vojenským programem.

On-line přenos

USA s Británií a Francií udeřily proti Sýrii

  • 22:45
    Česká televize

    Vážení čtenáři, pro tuto chvíli končí on-line přenos z událostí po úderu Spojených států, Británie a Francie na režim Bašára Asada, dění týkající se konfliktu v Sýrii však bude zpravodajský web ČT24 i nadále sledovat.

  • 22:17

    Shrnutí českých reakcí na úder v Sýrii: Česká diplomacie vnímá útok jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Premiér Babiš napsal, že úder byl nevyhnutelný. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana uvedl, že vojenské řešení situace by mělo být až poslední možností. Ministryně obrany Karla Šlechtová po jednání krizového štábu ministerstva řekla, že bezpečnost ČR není po útoku v Sýrii ohrožena.

  • 21:46

    Americký viceprezident Mike Pence nařkl Rusko, že šíří dezinformace o koaličním úderu proti Sýrii.

Podle agentury Reuters zazněla v noci na sobotu ve východní části syrské metropole Damašku série výbuchů. První exploze se podle médií ozvaly kolem 3:00 našeho času; podle ruského ministerstva obrany útok trval od 02:42 do 4:10 našeho času. Východně od metropole byl vidět obrovský požár. Reportér AP v Damašku informoval, že při útocích zoranžovělo nebe.

Po skončení útoků a poté, co opět nastala tma, vyjela podle AP do ulic města vozidla s reproduktory a pouštěla naplno nacionalistické písně. Na velkých náměstích v Damašku se shromáždily stovky obyvatel metropole. Agentura AP citovala jejich vyjádření, že chtějí oslavit svou armádu, která se úspěšně třístrannému západnímu útoku postavila. Lidé projížděli ulicemi v troubících autech, ukazovali prsty znamení vítězství a mávali syrskými, ruskými a íránskými vlajkami. 

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) byla zasažena tři výzkumná střediska – dvě v Damašku a jedno v oblasti Homsu. Rakety dopadly také na pět vojenských základen a skladů elitních syrských sil v oblasti metropole.

Brífink Pentagonu k útoku v Sýrii (zdroj: ČT24)

Syrská armáda podle Pentagonu utrpěla velké materiální škody a přišla o značnou část materiálu spojeného s chemickými zbraněmi. Její chemický program je ale širší než ten zasažený při nočních útocích, podotkl Pentagon. Zůstala jí část infrastruktury, avšak škody jsou značné. Podle amerického generála Kennetha McKenzieho potrvá roky, než se z úderů syrský chemický program vzpamatuje.

McKenzie řekl, že proti třem cílům bylo vypáleno 105 střel. Z nich 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Cíl byl zničen a mezi vypálenými střelami bylo 57 raket Tomahawk. Dále podle McKenzieho 22 „zbraní“ zasáhlo sklad chemických zbraní v Him Šinšáru, který leží jižně od Homsu. Sedm dalších raket pak bylo vysláno a zasáhlo bunkr s chemickými zbraněmi na tomtéž místě.

„Syrská protivzdušná obrana nezasáhla žádné naše letadlo ani raketu,“ řekl McKenzie. Rusko předtím oznámilo, že 71 vypálených raket syrská protivzdušná obrana sestřelila.

Bezchybný útok, hodnotí akci Trump

Americký prezident akci zdůvodnil tím, že chemický útok byl „významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem“. Trump zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident Trump. Později na Twitteru poděkoval Británii a Francii za vojenskou pomoc při úderu. „Bezchybně provedený útok včera večer. Děkuji Francii a Británii za jejich moudrost a za sílu jejich kvalitní armády. Výsledek nemohl být lepší. Mise splněna!“ uvedl Trump.

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že vydala povolení britským silám v zahraničí ke koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Británie oznámila, že použila k útoku čtyři letadla typu Tornado a že počáteční průzkumy ukazují, že jejich mise byla úspěšná. 

Na twitterovém účtu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který rovněž potvrdil francouzskou účast při útoku, se objevilo video se startujícím letounem typu Rafale. „V sobotu 7. dubna byly ve městě Dúmá zmasakrovány desítky mužů, žen a dětí. Červená linie byla překročena. Proto jsem nařídil francouzským ozbrojeným silám, aby zasáhly,“ napsal také Macron na svůj Twitter.

Útok byl tvrdší než ten loňský, řekl Mattis

Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise byl nynější zásah proti Sýrii tvrdší než útok z roku 2017. Tehdy vystřelily americké vojenské lodě 59 raket. Ministr zdůraznil, že útok byl namířen proti syrskému vládnoucímu režimu. Šlo o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo vyslat syrskému prezidentovi Asadovi tvrdý vzkaz. Snahou podle Mattise také bylo „minimalizovat“ civilní oběti. 

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford řekl, že cílem bylo také mít co možná nejméně ruských obětí. Rusko nebylo podle něj předem o útocích informováno. Zachovány ale byly všechny komunikační kanály týkající se vzájemného upozorňování o pohybu ve vzdušném prostoru. 

Dunford také potvrdil, že byla k útoku použita vojenská letadla. Rakety odpálily také spojenecké lodě rozmístěné na východě Středozemního moře. Dunford řekl, že neví nic o tom, že nějak na zásah reagovala syrská protivzdušná obrana a že by se někam před útokem případě přesouvaly syrské chemické prostředky.

Útok USA, VB a Francie na Sýrii
Zdroj: ČT24

Intervence sníží kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky, míní NATO

Podporu vyjádřila vojenskému zásahu Severoatlantická aliance. Intervence povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu, oznámil ve svém prohlášení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. NATO neustále odsuzuje pokračující používání chemických zbraní Sýrií jako jasné porušování mezinárodních norem a dohod. Používání chemických zbraní je nepřijatelné a pachatelé se musejí ze svých činů zodpovídat.

Naopak generální tajemník OSN António Guterres vyzval členské státy organizace, aby se chovaly zdrženlivě a upustily od kroků, které by mohly situaci vyhrotit. „Vyzývám všechny členské státy, aby se za těchto nebezpečných okolností chovaly zdrženlivě a vyvarovaly se jakýchkoli činů, které by mohly zhoršit situaci a utrpení syrských občanů,“ uvedl Guterres. Ve svém prohlášení rozvněž uvedl, že užití chemických zbraní je nepřípustné. 

Palebná síla spojenců u Sýrie
Zdroj: ČT24

Ruská protivzdušná obrana se americké rakety nesnažila zastavit

Rusko raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii důrazně odsoudilo. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Kvůli útoku svolal mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti začalo v 17:00. Rezoluci odsuzující noční spojenecký útok na Sýrii Rada nepřijala. Rusko v návrhu rezoluce útoky označilo za agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců a za porušení mezinárodního práva a Charty OSN.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov k útoku v Sýrii a k otravě Sergeje Skripala (zdroj: ČT24)

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov oznámil, že zásah Západu proti Sýrii je urážkou ruského prezidenta. „Upozorňovali jsme, že taková akce bude mít svoje důsledky,“ uvedl diplomat ve svém prohlášení. „Naše varování byla ale ignorována,“ podotkl. „Urážet ruského prezidenta je nepřijatelné a nepřípustné,“ dodal Antonov. Také upozornil, že „USA jako majitel největšího arzenálu chemických zbraní na světě nemají morální právo obviňovat jiné země“. 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na Facebooku uvedla, že Sýrie, která několik let odolávala „teroristické agresi“, se stala cílem západní vojenské operace v době, kdy „měla šanci mít mírovou budoucnost“. „Hlavnímu městu suverénního státu, který se po mnoho let pokoušel přežít uprostřed teroristické agrese, byl uštědřen úder,“ citovala Zacharovovou AFP.

Série výbuchů zazněla ve východní části syrské metropole Damašku
Zdroj: ČT24

Přestože Moskva v minulém týdnu tvrdila, že všechny rakety, které se budou k Sýrii blížit, pošle k zemi, podle Interfaxu se ruská protivzdušná obrana nijak nepodílela na zastavení útoku. Údajně to uvedlo ruské ministerstvo obrany. 

„Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu,“ stojí v prohlášení ruské armády. Ruské ministerstvo obrany však zároveň informovalo, že Sýrie použila zbraně ruské výroby k vlastnímu zásahu proti spojeneckým raketám. „Syrské vojenské letiště Dumajr východně od Damašku bylo napadeno 12 řízenými střelami. Protivzdušná obrany syrských ozbrojených sil zastavila všechny tyto střely,“ uvedlo ministerstvo.

Podle francouzské ministryně obrany Florence Parlyové Rusko dostalo o raketovém útoku Západu na Sýrii zprávu. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že operace je legitimní, přiměřená a omezená.

Podle Sýrie porušil Západ mezinárodní právo

Vojenská sídla, která byla zasažena, byla podle médií včas evakuována už před několika dny po ruském varování. Sýrii se prý podařilo vojenský úder „absorbovat“. Jiný syrský zdroj řekl, že pokud šlo o jednorázový útok, pak bude mít jen omezené dopady. 

Syrské státní sdělovací prostředky označily trojstranný vojenský útok za agresi a také za flagrantní porušení mezinárodního práva. Podle nich je ale zásah odsouzen k neúspěchu a také nezachrání teroristy působící v Sýrii. Nejmenovaný činitel syrského režimu sdělil podle agentury Reuters, že úřady nyní vyhodnocují škody.

Úřad syrského prezidenta zveřejnil video, na němž Bašár Asad přichází do úřadu pár hodin po útoku. „Ráno nezdolnosti“ hlásá doprovodný titulek videa, prezident v něm nemluví.

Syrské ministerstvo zahraničí podle agentury SANA ujistilo, že syrská armáda je odhodlána „obnovit bezpečnost a stabilitu ve všech koutech“ země. Západní útok „v žádném případě“ neovlivní odhodlání syrské armády pokračovat v boji proti radikálům, řeklo ministerstvo. „Tato agrese jen rozdmýchá napětí ve světě“ a ohrožuje světovou bezpečnost, uvedlo podle citací v domácích médiích.  

Střela nad Damaškem
Zdroj: Sana Sana/Reuters