V syrském městě Dúmá došlo údajně k útoku chemickými zbraněmi, záchranáři hlásí 70 mrtvých

Události: Podezření na další chemický útok v Sýrii (zdroj: ČT24)

Až sedm desítek lidí zemřelo při náletech ve městě Dúmá v syrské východní Ghútě. Podle exilových pozorovatelů i místních záchranářů šlo zřejmě o chemický útok sarinem a dalšími nervovými plyny. Syrský režim i jeho ruský spojenec nasazení zbraní hromadného ničení popírají. Útok odsoudily Spojené státy, prezident Donald Trump mluví o tvrdém potrestání syrského režimu. Kvůli útoku by se měla v pondělí mimořádně sejít Rada bezpečnosti OSN.

Generál ruské armády Jurij Jevtušenko zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii kategoricky popřel. Rusko je podle něj připraveno „okamžitě po osvobození Dúmy vyslat své specialisty na ochranu proti radiaci a chemickým i biologickým látkám“. Získají prý vzorky, které potvrdí, že zprávy o nasazení chemických zbraní jsou vymyšlené.

Podle Damašku jsou rebelové ve městě Dúmá na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy. Během neděle informovala syrská televize o dohodě na evakuaci rebelů ze skupiny Džajš al-Islám. Evakuace do města Džarábulus, ležícího poblíž turecké hranice, má proběhnout během 48 hodin. Jednání mezi rebely a syrskou armádou zprostředkovalo právě Rusko.

Zdravotníci mluví o desítkách lidí udušených ve sklepech domů

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy až 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit“ obvinění z použití chemických zbraní syrskou armádou.

„Sedmdesát lidí se udusilo a další desítky mají stále potíže s dýcháním,“ uvedl vedoucí záchranářů z organizace Bílé přilby. „Celé rodiny byly zadušeny ve sklepích poté, co se Dúmá stala terčem útoku jedovatým plynem,“ napsala organizace na Twitteru. Zveřejnila také fotografie a videa mrtvých lidí s pěnou u úst. Pravost snímků ovšem nelze nezávisle ověřit.

Proopoziční Mediální centrum v Ghútě uvedlo, že se udusilo až 75 lidí a tisícovka dalších má po útoku potíže. Na město měla být z vrtulníku shozena bomba obsahující sarin. Syrsko-americká zdravotnická společnost, což je charitativní skupina podporující lékařská zařízení v Sýrii, stanici BBC potvrdila 70 mrtvých. 

Američané žádají reakci mezinárodního společenství

Zprávy o množství obětí označilo americké ministerstvo zahraničí za děsivé. Pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou Spojené státy požadovat odpověď mezinárodního společenství, uvedla americká diplomacie podle agentury Reuters.

„Opakované používání chemických zbraní syrským režimem proti vlastním lidem je mimo veškerou pochybnost,“ uvedla americká diplomacie. „Rusko nese odpovědnost za brutální útoky proti nesčetným Syřanům chemickými zbraněmi,“ dodala v prohlášení.

Podle záchranářů došlo v syrském Dúmá k chemickému útoku (zdroj: ČT24)

Zvíře Asad musí zaplatit, napsal Trump

Prezident Donald Trump útok odsoudil a kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za podporu syrského prezidenta, jehož označil za „zvíře Asada“. Podle Trumpa musí Bašár Asad za útok zaplatit. Šéf Bílého domu akci označil za „nesmyslný útok s množstvím mrtvých žen a dětí“.

Jednou už Trumpova vláda své hrozby splnila. Téměř přesně před rokem americké rakety zničily vojenskou základnu syrského letectva, odkud měly vzlétnout stroje k chemickému útoku na obec Chán Šajchún, při kterém zahynulo víc než 80 lidí.

OSN: Informace o útoku nemůžeme ověřit. Pokud se potvrdí, věc se musí vyšetřit

Podle Evropské unie důkazy ukazují na „další chemický útok režimu“ v Sýrii. „Je velmi znepokojivé, že se dál používají chemické zbraně, zvláště proti civilistům. Evropská unie co nejdůrazněji odsuzuje použití chemických zbraní a vyzývá mezinárodní komunitu k okamžité reakci,“ dodala EU v prohlášení.

České ministerstvo zahraničí je zprávami o Dúmě znepokojeno. Uvedlo, že používání chemických zbraní dlouhodobě odsuzuje a že v případě, že se útok potvrdí, očekává koordinovanou akci EU a mezinárodního společenství.

Turecké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo. Podle něj padá velké podezření na syrský režim, který „opět nevzal ohled“ na mezinárodní dohody zakazující chemické zbraně.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k zastavení bojů v Sýrii. Přiznal, že OSN není schopná zprávy o chemickém útoku ověřit, ale pokud se potvrdí, je nutné okolnosti vyšetřit. 

Papež František na závěr nedělní mše na Svatopetrském náměstí řekl, že „neexistuje dobrá nebo špatná válka“. „Naprosto nic ale nemůže omluvit použití takových vyhlazovacích nástrojů proti bezbranným lidem,“ řekl ke zprávě o chemickém útoku. Vyzval armády i politiky, aby změnili prostředky a vydali se cestou vyjednávání.

  • Syrská armáda, která má podporu Ruska, se snaží z Dúmy vytlačit radikály z organizace Džajš al-Islám. 
  • Útoky na Dúmu byly obnoveny po neúspěšných vyjednáváních, v nichž se vláda snažila přimět oponenty k evakuaci. 
  • Podařilo se to na několika místech východní Ghúty, avšak skupina Džajš al-Islám, která působí hlavně v Dúmě, zatím na dohodu nepřistoupila.