Hrad útok na Sýrii odsoudil. Ovčáček osočil novináře z podpory války

Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na Twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder na cíle v Sýrii v reakci na chemický útok před týdnem s desítkami obětí, který přičítá Západ syrskému vládnoucímu režimu. „Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ prohlásil mluvčí Zemana.

Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli. „Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?“ napsal.

Již ve čtvrtek Ovčáček uvedl, že se novináři při představě války „slastně olizují“ a měli by být posláni do první linie.

Loni prezident Zeman uvedl, když tehdy USA zaútočily po chemickém útoku na syrskou vojenskou základnu nedaleko Homsu, že by byl ochoten považovat americký útok za oprávněný, pokud ze zmíněné základny byl skutečně veden útok chemickými zbraněmi.

České ministerstvo zahraničí k nočnímu útoku na Sýrii uvedlo, že je to jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat. Podle ministerstva by se ale mělo hledat politické řešení konfliktu. „Společně s EU a dalšími spojenci vyzýváme všechny aktéry konfliktu, aby přispěli k deeskalaci a obnovili mírová jednání k nalezení politického řešení,“ uvedla česká diplomacie v tiskovém prohlášení.

Telička: Útok Západu podpořilo NATO, tedy i ČR

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička očekával jiné vyjádření Hradu. „Útok spojenců na chemické cíle v Sýrii podpořilo NATO, tedy i ČR. Správně, očekávám podpůrná vyjádření Hradu,“ uvedl na Twitteru ještě před reakcí prezidenta.