Podle Američanů si islamisté v Sýrii a Iráku vyrábějí chemické zbraně

Americká vláda je stále více přesvědčena o tom, že radikální skupina Islámský stát (IS) v Sýrii a v Iráku vyrábí a používá chemické zbraně. S odvoláním na nejmenovaného amerického činitele to uvedla stanice BBC.

Spojené státy zjistily nejméně čtyři případy, kdy bojovníci IS použili chemické zbraně na obou stranách irácko-syrské hranice. Použité chemikálie byly podle činitele v podobě prášku. Washington si myslí, že IS má zvláštní tým pověřený výrobou těchto zbraní.

„Používají hořčičný plyn (yperit). Víme, že ano,“ řekl činitel. Islámští radikálové podle Washingtonu nejspíš používají yperit ve formě prášku, který vloží do tradiční výbušniny, například do munice pro minomety.

Podle informací, které mám k dispozici, tak zásoby chemických látek byly skutečně vyvezeny ze Sýrie a zničeny. Já se spíše přikláním k názoru, že si (radikálové) dokázali tyto chemické látky vyrobit. Yperit to ale pravděpodobně nebyl, ten je kapalný, spíše to byla nějaká látka na bázi chlóru. Výroba ale není nic složitého.
Jaroslav Štefec
zbrojní analytik

Yperit se projevuje silným zápachem po hořčici (odtud jeho název). Poškozuje tkáně, pokožku, oči a dýchací ústrojí. Na pokožce vznikají puchýře, často dochází k paralýze končetin, křečím, zvracení. U osob zasažených yperitem je větší náchylnost k infekcím.

Podle amerického úředníka lze uvažovat o třech způsobech, jakými IS chemické zbraně získává. První možností je, že si je vyrábí sám.  Další varianta je, že chemie pochází z Iráku, kde by ji ale našli už američtí vojáci před deseti lety. Nepříliš pravděpodobná je i varianta, že islamisté získali chemické zbraně ze syrských skladů ještě před tím, než je Asadův režim pod hrozbou amerických náletů v roce 2013 odevzdal. Nejpravděpodobněji se tedy jeví možnost, že si hořčičný plyn bojovníci IS vyrábějí sami.

Chemické zbraně mají v Sýrii dlouhou tradici. Asad jich měl spoustu a schoval je na různých místech. Nakonec došlo k dohodě, že budou staženy a zničeny, je ale otázka, jestli byly všechny staženy a zničeny. IS mohl zbraně najít, kam Asadův režim nedosáhl nebo je tam nechal schválně.
Pavel Novotný
redaktor ČT
Chemické zbraně v Sýrii
Zdroj: ČT24

Použití chemie v Sýrii bude vyšetřovat OSN

Ve čtvrtek dala Rada bezpečnosti OSN souhlas s mezinárodním vyšetřováním, které má zjistit, kdo je zodpovědný za chemické útoky v Sýrii. Nový vyšetřovací orgán je výsledkem jinak neobvyklé spolupráce mezi Spojenými státy a Ruskem v otázce syrského konfliktu. Chemické útoky v Sýrii budou společně vyšetřovat OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Oficiální začátek společného vyšetřování byl odložen kvůli námitkám Ruska. Rusko podle diplomatů chtělo rozšířit vyšetřování tak, aby zahrnovalo také údajné útoky Islámského státu v sousedním Iráku.

Události ČT: Islámský stát používá v Sýrii a Iráku chemické zbraně (zdroj: ČT24)

Souhlas s mezinárodním vyšetřováním přišel ve formě dopisu, který poslal ruský velvyslanec v OSN a nynější předseda rady Vitalij Čurkin generálnímu tajemníku OSN Pan Ki-munovi. Pan doporučoval, aby vznikl nezávislý tříčlenný panel, který by se opíral o experty s možností volného pohybu na celém území Sýrie. List s těmito doporučeními souhlasí.

Podle západních velmocí nese Damašek zodpovědnost za chemické útoky v Sýrii, a to včetně útoků za použití chloru. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC). Syrská vláda a Rusko jakožto spojenec syrského prezidenta Bašára Asada svalují vinu za použití jedovatého plynu na povstalce. Syrská vláda i povstalci pak užití chemických zbraní popírají.