V Kyjevě slavnostně otevřeli bulvár Václava Havla

Události: V Kyjevě mají bulvár Václava Havla (zdroj: ČT24)

Bulvár Václava Havla – tak se nově jmenuje jedna z ulic v Kyjevě. Tamní zastupitelé rozhodli o jejím přejmenování v listopadu, teď hlavní ukrajinské město bulvár slavnostně otevřelo. Události se zúčastnil i český ministr kultury Daniel Herman, který v místě odhalil slavnostní plaketu. Ukrajina se změnou názvů měst a ulic snaží vypořádat se symboly, které připomínají komunistické časy a podřízenost Rusku.

Asi pět kilometrů dlouhý bulvár Václava Havla leží v Solomenském obvodu v západní části třímilionové ukrajinské metropole a vznikl koncem padesátých let minulého století. Dosud nesl jméno Ivana Lepse, bolševického revolucionáře a odboráře.

Přejmenování ulice podpořilo v petici nemálo obyvatel Kyjeva. „Takových lidí v Evropě je možné spočítat na jedné ruce,“ řekl třeba obyvatel Kyjeva Anatolij Děngin. 

„Václav Havel vždy s vaší zemí hluboce prožíval vše, co se zde odehrávalo. Dnes, když Ukrajina bojuje za demokracii, je jeho poselství aktuálnější než kdy jindy,“ řekl při příležitosti otevření bulváru Herman. Dodal, že „Havel podporoval Ukrajinu na cestě ke svobodě, zdůrazňoval vždy, že má právo rozhodovat sama o sobě a o svém budoucím směřování“.

Lidé v Kyjevě u plakety na bulváru Václava Havla
Zdroj: ČT24

Nejen Kyjev, ale celá Ukrajina mění názvy měst a ulic. Změny nabraly tempo zvlášť po ruské anexi Krymu a podpoře Kremlu separatistům v Doněcku na východě Ukrajiny.

Ředitel Institutu národní paměti tvrdí, že je nejvyšší čas zbavit se symbolů sovětské ideologie. „Opoziční proruští politici nás stále strašili, že kvůli tomu dojde k občanské válce, že lidé budou proti, že to nepochopí a změny nepřijmou,“ podotýká Vladimir Vjatrovič.

Už bylo ale přejmenováno 987 měst a vesnic, k tomu desítky tisíc ulic. Na Ukrajině tomu říkají Doba Leninopádů. Začala přesně před třemi roky, kdy byla svržena socha na Besarabském náměstí, která symbolizovala společnou historii s Ruskem.

Za uplynulé tři roky na Ukrajině odstranili celkem 1236 podobných soch, jen z Kyjeva zmizelo osmnáct soch Lenina. Bulvár Václava Havla je zatím poslední v řadě změn.