Washington poctil Havla památníkem

Washington - V areálu Georgetownské univerzity ve Washingtonu odhalili pomník, který bude připomínat bývalého českého prezidenta a někdejšího protikomunistického disidenta Václava Havla. Je to lavička s lípou. Slavnostního odhalení se zúčastnila řada známých osobností, jež měly k Havlovi blízko - kupříkladu Dagmar Havlová, Tomáš Halík, Šimon Pánek nebo Madeleine Albrightová.

„Jsem ráda, že mají Američané chuť udržovat odkaz tak, jak to děláme my v České republice,“ řekla bývala první dáma Dagmar Havlová.

Pomník tvoří lípa a dvě křesla a stolek, jejichž autorem je architekt Bořek Šípek. Iniciátorem je skupina lidí kolem české ambasády ve Washingtonu. Ta připravila dvouměsíční Festival vzájemné inspirace plný nejrůznějších divadelních představení, koncertů a seminářů. „Nejde jen o desku, ale celou lavičku, která je instalována na místě pojmenovaném po Havlovi. Jde o náměstíčko v areálu prestižní Georgetownské univerzity,“ konstatoval Martin Řezníček, zpravodaj ČT v USA.

Akce se zúčastnila i zpěvačka Suzanne Vega. „Znala jsem Havla už v 80. letech, ještě před tím, než byl prezidentem, sledovali jsme jeho kariéru. Věděli jsme o muži, který napsal hry, že byl skvělým umělcem a disidentem. Znali jsme ho tady v Americe už dlouho,“ konstatovala zpěvačka.

Martin Řezníček, zpravodaj ČT v Americe:

„Díky Havlovi znamená Česká republika v očích Američanů možná více než srovnatelné země po světě. Američané také mají nyní větší zájem o Havlova díla. Zajímá je i jeho tvorba před rokem 1989.“

Festival vzájemné inspirace probíhá každoročně. Vždy se snaží představit nějakou českou osobnost. „Letos je to Havel, který se ve Spojených státech stále těší velkému respektu jako bojovník za lidská práva. V rámci Spojených států bude mít jako první takto významný pomník,“ poznamenal Řezníček.

Bude mít Havel nakonec sochu na Maltě?

Snaha postavit v zahradě Hastings Garden v maltské metropoli Vallettě sochu bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla se mezitím zadrhává. O umístění pomníku požádal bývalý český honorární konzul na Maltě Tonio Casapinta.

Komise pro životní prostředí a územní plánování ale žádost odložila s tím, že by socha mohla narušit „symetrickou rovnováhu v této části zahrady“, uvedl tamní list Malta Today. Komise také žádá Casapintu, aby vysvětlil, proč by měl pomník stát zrovna na tomto místě. Celý případ má nyní na stole maltský Úřad pro životní prostředí a územní plánování (MEPA), který by měl rozhodnout příští čtvrtek.

Oficiální portrét Václava Havla
Zdroj: ČT24

Malta Today v této souvislosti poznamenal, že Havel v roce 2002 navštívil Maltu. Tehdy jej ve své rezidenci San Anton hostil tehdejší prezident Guido de Marco. Prý se tehdy s oblibou vytrácel z prezidentského paláce, aby si dal pivo v hospůdkách ve městě.