Sametový den na Oxfordu: Havel dostal lavičku, Halík posluchárnu

Oxford - Oxfordská univerzita dnes vzpomínala na listopadové události roku 1989 v Československu. Na zdejší Harris Manchester College proběhla akce pod názvem Sametový den (Velvet Day). V jejím rámci byla odhalena lavička Václava Havla a rovněž se otevřely brány nového studentského centra Sekyra House nazvaného podle českého podnikatele, který stavbu zaplatil. Součástí centra je i posluchárna pojmenovaná po knězi Tomáši Halíkovi.

„Nakonec se nám tedy podařilo ji nechat instalovat na to nejlepší místo, což je univerzitní park, který je veřejně přístupný úplně všem,“ pochvaluje si umístění lavičky coby památky na posledního československého prezidenta doktorandka Jessie Hronesová z Českého a slovenského spolku na Oxfordu. „Tohle je něco, na co tady můžeme být hrdí, celá ta česká a slovenská komunita se může jaksi vztahovat k tomuto místu,“ dodává její kolega ze spolku Kryštof Vosátka.

Slavnostní ceremonie odhalení lavičky se zúčastnil místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek i rektor Oxfordské univerzity Andrew Hamilton. „Je to pro nás obrovská čest,“ uvedl rektor na krátké ceremonii. „Měli bychom si připomínat, že Česká republika a Václav Havel patří pořád k sobě,“ prohlásil Bělobrádek. „Je to velmi dobrá značka, která nás i v zahraničí dobře reprezentuje. Což se o všech politicích v České republice nedá říci, musím sebekriticky říci,“ dodal šéf lidovců.

  • Návrh lavičky pochází od českého architekta a přítele Václava Havla Bořka Šípka, který ho nazval Demokratické rozhovory. Konstrukce se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu kolem lípy, českého národního stromu. Ideou projektu Havlových laviček je vytvoření prostoru, který by podporoval dialog a zároveň zachovával dědictví a liberální principy prvního porevolučního prezidenta. 
  • Lavička známá v angličtině jako Havel´s Place je umístěna na romantickém místě na břehu řeky Cherwelll v hlavním univerzitním parku. Jejímu odhalení byl dnes přítomen i Šípek. Pří té příležitosti vyslovil přání, aby podobných laviček existovala na světě více než stovka. „Rád bych, aby jedna byla i v Rangúnu a sedla si na ni Aun Schan Su Ťij (vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír ),“ doplnil.

Slavnostní odhalení pietního místa se konalo šestnáct let poté, co Havel jako tehdejší český prezident přebíral v Oxfordu čestný doktorát.

Timothy Garton Ash, profesor na Oxfordu a přítel Václava Havla:

  • o povolení Oxfordu postavit lavičku Václava Havla: „Vysílá to vzkaz, že ten dlouhý moment v české historii přetrvává v evropské paměti a bude se v ní odrážet dál. Samozřejmě, zvlášť taky příběh a osobnost Václava Havla.“ 

  • o debatě Václava Klause a Miloše Zemana na téma odkaz Václava Havla: „Žádný z těchto soudů není nikterak správný. Havel může mluvit jasně sám za sebe. Nikdo nepsal brilantněji o politice. Byl někým, kdo měl silné sympatie pro chudé, slabé a zranitelné. Jak doma, tak ve světě. V tomhle smyslu můžete říct, že byl něco jako sociální demokrat. Byl ale liberálem, který skrz naskrz miloval svobodu. A utopie – komunistická utopie – ho poslala do vězení. Jistě by tedy nehlásal jinou utopii.“

  • o Češích, kteří našli na Oxfordu odezvu: „Mnoho učenců na Oxfordu bylo fascinovaných postavou Masaryka. Tím druhým jménem je Havel. Tato jména budou dál rezonovat.“

Halík má v Oxfordu posluchárnu a všem se musel omluvit

Sametový den Oxfordu přinesl také nové studentské centrum Sekyra House nazvané podle českého podnikatele Luďka Sekyry, který stavbu zafinancoval. V objektu, který je součástí koleje Harris Manchester College, najdou studenti ubytování i tři studovny. „Podpora výstavby studentského centra je pro mě jistým vyvrcholením dlouhodobé spolupráce s Oxfordskou univerzitou. V této spolupráci, jakož i v akademické činnosti v oblasti politické filozofie, hodlám pokračovat i v budoucnu,“ uvedl Luděk Sekyra, který je členem správní rady i akademické obce na Harris Manchester College a nově také členem kolegia rektora Oxfordské univerzity.

Součástí studentské budovy je i posluchárna pojmenovaná na počest českého kněze, teologa a sociologa Tomáše Halíka. „Já se domnívám, že taková čest by měla být prokazována učencům až dlouho po jejich smrti. Čili já jsem se omluvil všem za to, že dosud žiji,“ poznamenal s úsměvem letošní držitel prestižní Templetonovy ceny, která je udělována za výjimečné zásluhy o posilování duchovního rozměru života. V roce 2001 působil Halík na oxfordské univerzitě jako hostující profesor.