Po Havlovi se jmenuje ulice v Gdaňsku

Gdaňsk – Rada města Gdaňsk na severu Polska dnes rozhodla o tom, že po zesnulém českém exprezidentovi Václavu Havlovi dostane název jedna ze zdejších ulic. Bude se jmenovat třída Václava Havla, už v pátek se nová ulice otevře pro pěší i pro vozidla. Ocenit Havlovu osobu by mohl i americký Senát. Senátor Marco Rubio dnes totiž navrhl deklaraci, která by vyzdvihla zásluhy bývalého českého prezidenta. Senát ale ještě musí o rezoluci hlasovat. Kdy to bude, není jasné.

„Havel byl českým Walesou,“ přirovnal dnes starosta Gdaňska Pawel Adamowicz bývalého českého prezidenta k Lechu Walesovi, ikoně boje proti komunismu v Polsku. „Když skoná někdo takový, jen těžko si lze představit, aby Gdaňsk, který je symbolem změn ve střední a východní Evropě, městem svobody, neuctil památku českého Walesy,“ dodal. „Je to prostě náš přítel a přátelé se mají ctít. Jsme hrdi, že čtyři hodiny před jeho pohřbem na Hradčanech v nové části Gdaňska otevřeme Třídu Václava Havla.“

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Po Havlovi se v Gdaňsku jmenuje nová, dva kilometry dlouhá ulice. Po zesnulém exprezidentovi se začíná pojmenovávat i v Česku. V Poděbradech ponese jeho jméno základní škola, kam sám Havel chodil. Vznikla i petice, aby se po Havlovi pojmenovalo pražské ruzyňské letiště, do úterka měla asi 10 tisíc podpisů. V Karlových Varech chtějí pojmenovat po Havlovi také jednu z ulic.

Havlovy zásluhy by mohl ocenit i Senát v USA. Návrh rezoluce, který Rubio zveřejnil na svých internetových stránkách, oceňuje Havla jako dramatika, disidenta i politika. Uvádí, že „pod vedením Václava Havla se Česká republika stala důležitým a cenným členem mezinárodního společenství“. Zdůrazňuje také Havlovo zasazení o dodržování lidských práv na Kubě, v Bělorusku či v Barmě.