Pražské letiště bude „patřit“ Havlovi – oficiálně 5. října

Praha – Mezinárodní letiště v Ruzyni, které dnes nese oficiální název Letiště Praha, se 5. října přejmenuje na Letiště Václava Havla Praha. Termín je stanoven ke dni nedožitých 76. prezidentových narozenin. Stavební práce, které se změnou názvu souvisejí, však proběhnou s předstihem. První nápis, označující Letiště Václava Havla, se objevil již dnes na terminálu 3 – tzv. starém letišti. Namísto starého modrého nápisu Letiště Praha dosadili dělníci bílá písmena sdělující Václav Havel Airport Prague. Na dvou terminálech používaných pro odbavení pravidelných veřejných spojů začnou stavební úpravy do konce týdne.

Stavební úpravy potrvají do konce září

Všechny stavební úpravy spojené s přejmenováním největšího českého mezinárodního letiště mají být hotovy do konce září, aby byly předem připraveny na slavnostní pojmenování v den narozenin Václava Havla 5. října. Práce začaly umístěním nového názvu na terminál 3 a pokračují přípravnými pracemi na hlavních terminálech. „Na prvním a druhém terminálu začínáme s přípravou konstrukcí na upevnění písmen,“ upřesnila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. První písmena nového názvu nad terminály 1 a 2 by měla být viditelná ve čtvrtek nebo v pátek. Anglický název Letiště Václava Havla Praha nakonec bude znít Václav Havel Airport Prague.

Kromě panelů označujících název letiště na budovách bude muset společnost Letiště Praha připravit také upravené tiskoviny. Změní se i názvy autobusových zastávek a hlášení v autobusech. Stejně tak bylo nutné upravit hlášení na samotném letišti. Celkové náklady dosáhly podle Krejčí tří milionů korun, zhruba o milion méně, než kolik původně odhadovalo ministerstvo dopravy.

Letiště budou zdobit citáty i gobelín

Po sporech o přesný název a jeho anglickou podobu se začali hlásit Havlovi přátelé s doprovodnými projekty, na letišti tak bude stát instalace Havlových citátů, kterou tvoří výtvarník Bořek Šípek. V prosinci by pak měl přibýt i velký gobelín s ilustrací Petra Síse. Tyto akce jsou financované ze soukromých zdrojů.

Přejmenování letiště není přijímáno jednoznačně. Krátce po prezidentově úmrtí navrhl nazvat letiště po Havlovi filmař Fero Fenič, který také sepsal petici za přejmenování. Podepsalo ji přes 80 tisíc lidí. Vznikla však i vzdoropetice, kterou podepsalo přes 20 tisíc lidí, jimž přejmenování vadí. Podle nedávného průzkumu CVVM ovšem mezi lidmi převažují kritici.

Ruzyňské mezinárodní letiště odbavuje ročně 11 až 12 milionů cestujících. Provozuje ho společnost Letiště Praha, která je součástí skupiny Český Aeroholding, vlastněné státem.