Paříž má svou Knihovnu Václava Havla. Nabízí Audienci

Paříž - Starosta francouzské metropole Bertrand Delanoë a česká velvyslankyně Marie Chatardová v Paříži slavnostně otevřeli Knihovnu Václava Havla. „Mám velkou radost z toho, že nejhezčí knihovna v Paříži, nejmodernější i nejvelkorysejší, nese jméno muže, který byl také tak velkorysý a pro lidstvo udělal tolik dobrého,“ řekl Delanoë.

Knihovna se nalézá v 18. pařížském obvodu na severu města, v prostorách někdejšího nádraží, v halách Pajol na stejnojmenné ulici. Podle svého webu se rozkládá přes tři podlaží na ploše 1 000 metrů čtverečních. Kromě tisíců knih pro dospělé a mládež nabízí také sedm tisícovek komiksů či skoro tři tisícovky DVD, k dispozici jsou také dvě stovky videoher.

Na dotaz na Václava Havla však elektronický katalog knihovny zatím odpovídá pouze jediným dramatikovým dílem, hrou Audience. Zhruba za dva týdny však knihovnou mají znít úryvky z dalších Havlových děl.

Vzpomínky na Mitteranda

Po Havlově úmrtí se starosta Delanoë podepsal do kondolenční knihy na českém velvyslanectví a už tehdy vyjádřil přání, aby „Paříž uctila památku Václava Havla tím, že po něm pojmenuje ulici nebo kulturní zařízení“.

Český rozhlas připomněl, že jedna z prvních cest Václava Havla coby prezidenta vedla do Paříže. Havel nikdy nezapomněl na to, že se s ním ještě jako s disidentem setkal během své pražské návštěvy tehdejší francouzský prezident Francois Mitterand.

Pražská Knihovna Václava Havla sídlí v ulici Kateřinské na Praze 2; je místem dokumentace a výzkumu moderní české historie s důrazem na šíření myšlenek Václava Havla. V prostoru Galerie Montmartre v Řetězové 7 na Starém Městě se nachází stálá expozice Václav Havel: Český mýtus aneb Havel v kostce. Zde knihovna pořádá semináře, autorská čtení, výstavy, koncerty a divadelní představení.

Vydáno pod