Ve Štrasburku odhalena busta prezidenta Václava Havla

Štrasburk - V sídle Rady Evropy ve Štrasburku odhalili bustu zesnulého českého prezidenta Václava Havla. Předcházela mu přednáška, která se věnovala vztahu Václava Havla k Radě Evropy. Bustu českého prezidenta chtěl do Paláce Evropy umístit generální tajemník organizace. Autorem plastiky je sochař Lubomír Janečka.

Slavnostní odhalení busty proběhnlo za účasti poslanců a senátorů ze 47 zemí Rady Evropy, včetně generálního tajemníka.

Šéf Rady Evropy Thorbjørn Jagland, který navíc předsedá i výboru pro udílení Nobelovy ceny míru, vysvětluje, proč vytvoření busty Havla prosazoval: „Je můj osobní hrdina. Je tak přirozené, že jeho busta je v domě demokracie - v Radě Evropy.“

Štrasburk bylo jedno z prvních míst, kam Havel, už jako prezident, zamířil po pádu komunismu. Radu Evropy považoval za předsálí pro vstup Čechů na Západ.

Tomáš Boček, český velvyslanec při Radě Evropy:

„Pro Česko to znamená mnoho, protože těch bust státníků a lidí, kteří se nějakým způsobem zasloužili o rozvoj Evropy, zde není mnoho.“

Busta bude umístěna v sídle Rady Evropy - v Paláci Evropy. „Právě v roce 1995 nové sídlo Rady Evropy slavnostně inauguroval právě tehdejší český prezident Václav Havel,“ prohlásil zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Havlova busta se teď ocitne na čestném místě.

Autorem je sochař Lubomír Janečka, který v roce 1984 emigroval do Rakouska. Poté se odstěhoval do Ameriky, kde žije. Hliněný model vyrobil v létě v Uherském Brodě. Bronzový odlitek pak pochází z umělecké slévárny v Horní Kalné v Podkrkonoší. „Snažil jsem se, aby ta plastika byla expresivní. Vyjádřit tu jeho energii a statečnost,“ konstatoval autor busty.

Jiří Sozanský, autor skic Odcházení a supervizor plastiky:

„Pro mě to je prostě příběh o Václavu Havlovi, kterého jsme měli rádi, respektovali jsme ho. Příběh dvou přátel výtvarníků, kteří se po pětadvaceti letech setkali na jednom projektu.“

Umělecké předměty v sídle Rady Evropy jsou tradičně dary členských států. Jedná se o básně, sochy, obrazy apod. V případě busty jde o první dar od České republiky. „Busta Václava Havla tam bude na přání Rady Evropy. Právě Havel vždy říkal, že cesta ČR do NATO a unie vedla právě přes Radu Evropy,“ upozornil Vostal.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)