V Tel Avivu odhalili Havlovu lavičku, stojí v univerzitním areálu

V areálu Telavivské univerzity stojí nově lavička Václava Havla. Slavnostního odhalení se zúčastnil ministr kultury Daniel Herman i autor díla Bořek Šípek. Stalo se tak u příležitosti 25. výročí obnovení diplomatických vztahů obou zemí. Jde již o desáté místo světa, které připomíná odkaz českého prezidenta a vybízí k zamyšlení. První vzniklo ve Washingtonu.

Stolkem prochází strom rohovník obecný, jehož plody se nazývají svatojánský chléb. Strom má rozložitou korunu a v místním podnebí poskytuje tolik potřebný stín.

„Lavička je velmi zvláštní pomník, je to vlastně velice skromná věc, která vybízí spíš k tichu než k nějakým velkým oslavám a projevům. Vybízí k tomu, aby si člověk sedl a zamyslel se nad smyslem věcí, smyslem tohoto světa i nad smyslem vlastní existence, to jsou myšlenky, nad nimiž Václav Havel celý život uvažoval, a proto je to nejvhodnější způsob, jak ho připomínat,“ řekl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Lavička jako vzorový příklad česko-izraelské spolupráce

Návrh lavičky vzešel z Česka od Bořka Šípka a izraelská strana ho dokončila, zdůraznil český rodák Eli Fischer z Izraelsko-české komory obchodu a průmyslu. „To je krásný příklad spolupráce. Česká republika je největším přítelem Izraele nejen v Evropě, ale na celém světě,“ shrnul vztahy obou zemí.

„Odhalení lavičky je jednou z centrálních událostí zmíněných oslav. Je to místo symbolické, univerzita je otevřené prostředí, kde se setkává vzdělání, kultura, duch. Přicházejí sem lidé na veřejné přednášky a dialog. Hledání pravdy, pokora před řádem, který nás přesahuje, to byly myšlenky, které Václava Havla výrazně formovaly,“ prohlásil ministr kultury Daniel Herman.

Václav Havel byl člověkem, kterému šlo vždycky především o hodnoty, hledání hodnot, hledání řádu a také o dialog. Šípek, který se s Havlem znal, to pochopil, protože proti sobě obrácené lavičky jsou místem, které vyzývá k dialogu, hledání společné řeči, a to je velmi zásadní.
Daniel Herman

V pondělí byla po Havlovi pojmenována jedna ze zahrad v Jeruzalémě. Na místě byl odhalen růžový kámen s Havlovým sloganem Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

V jeruzalémském hotelu King David, kde prezident před lety přespal, byl v lobby v pomyslné uličce slávy odhalen Havlův podpis.

Je to neobvyklá věc. Jeruzalém je prestižní adresa. K pojmenovávání nových ulic, parků a míst dochází většinou jen ve prospěch izraelských osobností. Odráží to velký význam, který osobnost Václava Havla v Izraeli má.
Jakub Szántó

Václav Havel zavítal do Izraele v pozici českého prezidenta v letech 1990 a 1997. „Václav Havel byl velkým světovým lídrem, který vrátil Českou republiku na světovou scénu,“ řekl jeruzalémský starosta Nir Barkat. Zasloužil se o obnovu česko-izraelských vztahů, což slíbil již během prvního měsíce ve svém (prezidentském) úřadě, dodal.

Haifu zdobí nové Havlovo náměstí
Zdroj: ČT24

Havlovo jméno nese i náměstí ve čtvrtém největším městě Izraele

Už dříve bylo po českém prezidentovi pojmenováno náměstí ve čtvrtém největším izraelském městě Haifa. Nachází se v nově budované čtvrti Šimona Perese na hoře Karmel, na jejímž úpatí Haifa leží. Jde o rychle se rozvíjející, moderní část města, která má být v blízké budoucnosti i důležitým dopravním uzlem.

Záměrem projektu, koordinovaného a zaštiťovaného Knihovnou Václava Havla, je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.