Skromný a lidsky hluboký - na Maltě odhalili Havlův pomník

Valletta – Jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem – takovou podobu zvolily úřady pro pomník Václava Havla v maltské metropoli Vallettě. Památka na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil ostrov v roce 2002, stojí v zahradě Hastings.

Pomník tvoří hranol ze světlého maltského mramoru a na něm vyrytý Havlův podpis se známým srdíčkem. Objekt má podle Knihovny Václava Havla charakterizovat Havlovu skromnou povahu a současně velkou lidskou hloubku a sílu. Maltský ministr zahraničí George Vella při krátkém obřadu označil Havla za vizionáře, který vedl svou zemi k nezávislosti ze sovětské nadvlády.

Umístění pomníku v zahradě Hastings Garden předcházely na Maltě spory. A to nikoli o osobě Havla, ale o tom, zda se zvolilo vhodné místo. Komise pro životní prostředí a územní plánování totiž tvrdila, že památník by mohl narušit „symetrickou rovnováhu v této části zahrady“. Úřady ale dospěly k závěru, že tomu tak nebude. O umístění pomníku požádal bývalý český honorární konzul na Maltě Tonio Casapinta.

Odhalení pomníku V. Havla na Maltě
Zdroj: Malta Independent/DOI/Martin Attard

List Malta Today v souvislosti s chystaným památníkem nedávno poznamenal, že Havel v roce 2002 navštívil Maltu. Tehdy jej ve své rezidenci San Anton hostil tehdejší prezident Guido de Marco. Havel se ale s oblibou vytrácel z prezidentského paláce, aby si dal pivo v hospůdkách ve městě, dodal list.