Ukrajina oznámila zahájení ofenzivy na jihu země, podle médií prorazila ruskou linii v Chersonské oblasti

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Dle CNN se podařilo dobýt čtyři okupované obce. Oblastní okupační správa nejdříve označila zprávy o zahájení ukrajinské akce za nepravdivé, večer však ruské ministerstvo obrany ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2022)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

  • 23:46

    Estonský ministr zahraničí Urmans Reinsalu v rozhovoru pro agenturu Reuters po setkání s kolegy z EU v Praze poznamenal, že "během několika týdnů se bude Estonsko snažit zabránit většině Rusů ve vstupu do země. Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že rozhodující je také načasování, když se podíváme na tyto obrovské počty vstupujících ruských občanů". Tyto poznámky zazněly v době, kdy se ministři zahraničí EU dohodli na zkomplikování postupu pro vstup Rusů, i když se zastavili u úplného zákazu vydávání víz.

  • 23:25

    Prezident Volodymyr Zelenskyj také poděkoval informátorům na Krymu. Ve svém večerním projevu ukrajinský prezident hovořil o svém setkání s vrchním velitelem a dalšími bezpečnostními činiteli, na němž se zvláště zmínil o těch, kteří na jihu Ukrajiny předali ozbrojeným silám důležité informace. "Naše rozvědka je za tyto informace vděčná a maximálně je využívá," řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ať nepřítel ví, na čí poloostrově se dočasně nachází."

„Ukrajinské ozbrojené síly zahájily na mnoha směrech ofenzivu na jihu Ukrajiny,“ citoval deník Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinské armády Nataliji Humenjukovou.

List s odvoláním na několik zdrojů v ukrajinské armádě uvedl, že se ze svých blíže neupřesněných pozic v Chersonské oblasti stáhl pluk Ruskem ovládané „Doněcké lidové republiky (DNR)“ a na útěk se obrátili také ruští výsadkáři, kteří této jednotce měli poskytovat podporu. Informace nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Podle zdroje televize CNN je hlavním cílem protiofenzivy Cherson. „Operace začala v noci masivním ostřelováním ruských pozic a týlu,“ popsal zdroj, jehož jméno stanice z bezpečnostních důvodů nesdělila. „Zasáhli jsme pěchotu z DNR a LNR, utekli. Ruský výsadek prchnul za nimi,“ tvrdil zdroj, podle něhož ukrajinští vojáci prolomili první obrannou linii Rusů na třech místech a osvobodili čtyři vsi – Novodmytrivku, Archanhelske, Tomynu Balku a Pravdyne.

Další zdroj z ukrajinské armády podle Ukrajinske pravdy uvedl, že sice došlo k průlomu na některých místech, ale vzhledem k velikosti fronty je zatím příliš brzo na konkrétní závěry.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč později na YouTube uvedl, že ukrajinské jednotky prolomily ruskou obranu v několika místech frontové linie u města Cherson. Dodal, že ukrajinské síly ostřelují trajekty, které Moskva využívá k zásobování Ruskem okupovaného území na západním břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti.

Okupanti si protiřečí

Ruskem dosazený zástupce šéfa oblastní správy Kirill Stremousov (ukrajinsky Kyrylo Stremousov) označil zprávy o ukrajinské ofenzivě za nepravdivé. „Je to fake. Ofenziva Ozbrojených sil Ukrajiny je iluze,“ uvedl podle agentury TASS  „Nikdo nikam nepostupuje, nikdo neustupuje. Všechno je to výmysl. Žijeme v klidu.“

Web Gazeta.ru s odvoláním na šéfa okupační správy Vladimira Leontěva však píše, že Nová Kachovka v Chersonské oblasti vyhlásila hromadnou evakuaci. Město podle Leontěva čelí „masivnímu ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil“ a obyvatelé jsou rozmísťováni do krytů či sklepů. Podle ruské státní agentury TASS Leontěv uvedl, že byla vyhlášena evakuace pracovišť a že ve městě se v posledním dni odehrálo deset raketových úderů. Městem znějí sirény leteckého poplachu.

Podle mluvčího správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka byl v Beryslavi nedaleko Nové Kachovky zasažen strojírenský závod, kde byly umístěné ruské jednotky. Zásah podle něj utrpěl také sklad zbraní a munice v obci Havrylivka. Výbuchy jsou slyšet i ze samotného Chersonu, uvedla televize Suspilne.

Ukrajinské vedení hovořilo o zahájení ofenzivy na jihu země od června, v polovině července pak prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil armádě dobýt tuto část Ukrajiny zpět. Ofenzivě předcházely týdny vytrvalého ostřelování mostů přes řeku Dněpr, skladišť zbraní a dalších ruských logistických cílů v Chersonské oblasti, které provádělo ukrajinské dalekonosné dělostřelectvo.

Ruské ministerstvo obrany však večer ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo a zároveň tvrdilo, že ukrajinská armáda při ní utrpěla těžké ztráty.

„Ukrajinské vojsko podniklo ve třech směrech pokusy o ofenzivu v Mykolajivské a Chersonské oblasti. V důsledku aktivní obrany ruského vojska utrpěly jednotky ukrajinských ozbrojených sil velké ztráty,“ uvedl podle agentury TASS ruský resort obrany, jenž zároveň prohlásil, že „pokus o ofenzivu selhal“. Ukrajinská armáda přišla prý o více než 560 vojáků, 26 tanků, 23 bojových vozidel pěchoty, devět obrněných bojových vozidel a dva letouny Su-25, tvrdí Moskva.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

CNN informuje o formovací operaci

Americká stanice CNN s odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele uvedla, že ukrajinská armáda začala „formovací operace“, které mají připravit bojiště na významný protiútok. 

Formovací operace jsou podle CNN standardní vojenskou praxí před ofenzivou a zahrnují údery na zbraňové systémy, velení, muniční sklady a další terče, což má připravit terén na plánovaný postup. Podle amerických činitelů, kteří mají přístup ke zpravodajským informacím, se Spojené státy domnívají, že očekávaná ukrajinská protiofenziva bude zahrnovat kombinaci leteckých a pozemních operací. 

USA kromě toho podle zpravodajské stanice pozorují, že ukrajinské síly těží z používání systémů HIMARS, které jim dodal Washington a Severoatlantická aliance. Umožnily jim podle ní zasáhnout a ničit cíle na Ruskem okupovaném území.