Peníze na ubytování uprchlíků dostanou kraje zpětně. Lepší by dle některých hejtmanů byly zálohy

Události: Kompenzace pro kraje za ubytování uprchlíků (zdroj: ČT24)

Kraje dosud nedostaly peníze na ubytování válečných uprchlíků. Hradí to z vlastních rozpočtů. Stát kompenzace vyplatí až zpětně. Podle některých hejtmanů by ale bylo vhodnější poskytnutí záloh. Opozice o tom chce jednat ve sněmovně.

Karlovarský kraj za prostory a stravování pro uprchlíky od začátku ruské invaze na Ukrajině zaplatil zhruba třináct a půl milionu korun. Zatím z vlastní rezervy. Proplatit náklady ale slíbil stát. O přesných podmínkách kabinet s regiony ještě bude jednat.

„Kraj potřebuje vynakládat peníze i do dalších oblastí – do opravy silnic, do sociálních věcí, zdravotnictví a školství. Bylo by tedy dobré, aby k žádnému zpoždění nedocházelo,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

„Já bych považoval za lepší, kdyby kraje dostaly finanční prostředky, které jsou ve státním rozpočtu pro mimořádné události alokovány, a potom došlo k vyúčtování. Tak jako to bylo u předchozích zkušeností – například v době koronavirové krize,“ navrhl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Téma pro sněmovnu?

Část opozice chce téma otevřít i na příštím zasedání sněmovny. „Když kraje neobdržely ještě ani korunu, tak to nemůžou dát městům, obcím a soukromým ubytovatelům. Určitě jim nikdo nepočká se zaplacením složenky na energie a na další věci s tím spojené, které musí soukromý ubytovatel platit,“ zdůvodnila místopředsedkyně dolní komory Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) věc řeší strategická skupina. „Já jsem týden co týden v kontaktu s hejtmany, nemám problém, pokud mi někdo sdělí nějaký problém,“ okomentoval.

Za nouzové přístřeší – například v tělocvičnách – vyplatí stát 200 korun za noc. Pokud kraje zajistí uprchlíkům ubytování v hotelech nebo penzionech, bude kompenzace o padesát korun vyšší.