Romští uprchlíci mají problém se v Česku registrovat, centra je nechtějí pustit dovnitř, tvrdí dobrovolníci

Události: Romští uprchlíci z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Podle neziskových organizací narážejí v Česku na předsudky uprchlíci romského původu. Úřady je posílají do Německa a Maďarska. Ministr vnitra to zdůvodňuje tím, že řada těchto vyhnanců má maďarské občanství, a proto v tuzemsku nezískají dočasnou ochranu.

Pro mnoho ukrajinských matek s dětmi je první zastávka v Česku Hlavní nádraží v Praze. A často se tam ocitají v obrovské nejistotě. Buď čekají na registraci, nebo se dozvídají, že ji dostat nemohou. Z asistenčního centra se tak vrací na nádraží a spí ve vlaku. A vagony bývají plné. Kdo se nevejde na sedačku, spí na zemi.

A někteří nedostanou registraci ani druhý den, stejně na tom jsou i nově příchozí. Až 180 lidí posílá asistenční centrum do Německa.

Podle pražského primátora nemá město pro vícečetné rodiny ubytování. Dodává, že navíc mají kromě ukrajinského i maďarské občanství.

Občané EU na vízum nedosáhnou

„Pokud oni zjistí, že ten člověk má občanství nějakého státu v Evropské unii, tak logicky nemůže dostat vízum v Evropské unii,“ vysvětluje pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Je zvláštní, že u některých utečenců se zkoumá dvojí občanství a u jiných nikoli, a zároveň vidíme, že u drtivé většiny příchozích Romů dvojí občanství není,“ upozorňuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček.

Podle dobrovolníků je hlavní problém v tom, že jde o Romy. Ti údajně k registraci často ani připuštěni nejsou. „V kongresovém centru romské skupiny byly venku nebo byly na vstupu číslo jedna a nevstupovaly dovnitř. Na Vysočanech je to tak, že máte doleva Romy a doprava bílé,“ uvedl jeden z dobrovolníků.

„Já odmítám jakékoli rozlišování podle toho, kdo má jakou barvu pleti a podobně, na druhou stranu si musíme přiznat, že tato skupina má specifické potřeby při ubytovávání. Vláda to řeší a my jako stát takové nemovitosti seženeme a romský neziskový sektor se na těch místech o lidi postará,“ uvádí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Den po natáčení na Hlavním nádraží bylo šedesát ukrajinských Romů registrováno a ubytováno. Pro dalších třicet úřady bydlení hledají.