Česko pošle na Ukrajinu vojenský zdravotnický materiál. Nemocnice jsou připraveny poslat krev a plazmu

Ministerstvo obrany chystá na pomoc Ukrajině vojenský zdravotní materiál. Transfúzní stanice čekají na informace o množství potřebné krve a krevní plazmy, aby případně aktivovaly dárce. Zdravotnický materiál a léky posílají i města a kraje. Nemocnice mají připravená lůžka pro pacienty a zraněné z Ukrajiny.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se chystá ministerstvo odeslat vojenský zdravotní materiál, který by se měl na Ukrajinu dostat v tomto týdnu. Nemělo by jít o běžný zdravotnický materiál, ale speciální.

„Zároveň komunikuji se zástupci krajů, kteří hledají cesty, jak tam dostat nějaký humanitární materiál,“ řekla. Česko do země poslalo dva vlaky s vojenskou pomocí, druhý vlak na místo předání dorazil po poledni.

Transfúzní stanice čekají na výzvu

Česko plánuje Ukrajině doručit také krev a krevní plazmu. Už v pátek to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Čeká se na informaci od ukrajinské strany, kolik jednotek krve a krevní plazmy potřebuje. V případě předčasných odběrů by se totiž mohlo stát, že odebraným tělním tekutinám vyprší trvanlivost.

„Krevní centrum je plně připraveno, čekáme na výzvu odeslat krev a krevní plazmu na Ukrajinu. Podle mého názoru je velmi žádoucí centrální pokyn, protože ta logistika převozu krevních nebo transfúzních přípravků je poměrně náročná,“ řekla primářka Krevního centra FN Ostrava Zuzana Čermáková.

Koordinátorem dodávek krve a krevní plazmy v Česku jsou ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo obrany v úzké spolupráci s Českým červeným křížem.

Léky a zdravotnický materiál

Zdravotnický materiál posílají i města, nemocnice i obyvatelé Česka prostřednictvím humanitárních organizací. Například z Brna odjede v úterý kamion s léky do Charkova. „Víme, že v Charkově potřebovali konkrétní léky, spolupracujeme na tom s městskými nemocnicemi a zapojily se i další. Dáváme vše dohromady podle seznamu. Léky by měly jet na hranice, kde si je někdo převezme,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Krajská nemocnice v Liberci prostřednictvím jednoho vysokoškolského studenta, který se vrací do své vlasti, poslala na Ukrajinu deset palet zdravotnického materiálu. „Jde o obvazy, sterilní věci a další zdravotnický materiál, o který Ukrajina žádá,“ řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na facebooku uvedl, že kraj je připraven poslat na Ukrajinu zdravotnický materiál, a to infuze, kanyly, dlahy, obvazy na popáleniny či léky.

Lékařské potřeby i elektrocentrály pošle na Ukrajinu i radnice v Olomouci.  Zásilku pro  humanitární konvoj připravuje od neděle. „Město k tomu použije své strategické zásoby a ode dneška se do sbírky může zapojit i veřejnost,“ sdělil v pondělí primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Lékárny zaznamenaly v posledních dnech enormní zájem lidí o obvazy či zdravotnická škrtidla. Některé takové zboží chybí i u dodavatelů. „Zájem o sortiment vhodný do lékárniček je obrovský, trvá to v podstatě od začátku války,“ řekla Kristína Dvořáková z jedné královéhradecké lékárny.

Péče o dětské pacienty

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku chce poskytnout místo pro pacienty z Ukrajiny. Zařízení má pro tyto účely připravené oddělení, nabízí hospitalizace pro ukrajinské dětské pacienty, které mohou doprovázet i jejich zdravotníci a také rodiče.

„V nemocnici Opařany by našli klidné a bezpečné zázemí tolik nutné pro zmírnění prožitého stresu a utrpení. Informoval jsem o tom ministerstvo zdravotnictví. Děkujeme mu, že nás v našem rozhodnutí podporuje,“ uvedl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jedná o zjednodušení přístupu Ukrajinců ke všeobecnému zdravotnímu pojištění. Pokud mají takzvané vízum za účelem strpění, které teď ministerstvo vnitra uprchlíkům vydává, pojistné za ně odvádí český stát. Informace o poskytování zdravotních služeb Ukrajincům zveřejnilo i ministerstvo zdravotnictví. Neodkladnou zdravotní péči mohou lidé podle VZP žádat i bez těchto dokladů, nejlépe ve státních fakultních nemocnicích.

Od čtvrtka, kdy ruské jednotky vpadly na Ukrajinu, zemřelo nejméně 352 civilistů a 1684 lidí utrpělo zranění. S odvoláním na ukrajinské ministerstvo zdravotnictví to uvedla agentura Reuters. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 tisíc lidí.