Města a kraje připravují ubytování pro ukrajinské utečence. Na pomoc napadené zemi půjdou desítky milionů korun

Česká města a kraje odsuzují ruský útok na Ukrajinu a chystají ubytovací kapacity pro případné válečné uprchlíky. Současně uvolňují milionové částky na pomoc válkou zasažené zemi. Finanční sbírky pořádají i humanitární organizace a církve. Některé nemocnice v Česku se připravují na možný příjem ukrajinských zraněných.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)
23:49

Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

22:55

Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

22:31
Vykřičník

Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Za poslední dva dny lidé v Česku darovali přes deset milionů korun ve sbírkách na pomoc Ukrajině na portálu Darujme.cz, který provozuje Nadace Via. Po vypuknutí války sbírky tento týden vyhlásily také Charita ČR, ADRA, organizace Post Bellum či UNICEF. Pokračuje sbírka společnosti Člověk v tísni. 

Všechny sbírky je možné najít na adrese: www.darujme.cz/ukrajina. Na webu se zájemci dozvědí také vybranou sumu a podrobnosti, na co daná organizace peníze využije. Prostředky mají posloužit k pořízení potravin, hygienických balíčků, zdravotnického materiálu, dek, bydlení či ochranných pomůcek pro lidi ze zasažených oblastí, ale i pro uprchlíky.

„Miliony dětí právě teď potřebují veškerou pomoc, kterou jim můžeme poskytnout. Například 402 Kč zajistí provizorní přístřešek pro celou rodinu. Za 665 Kč lze pořídit kompletní soupravu léků a zdravotnického materiálu, která je vhodná pro mobilní zdravotníky v průběhu naléhavých krizových situací,“ řekla ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba. 

Nadace Via uvedla, že sama tentokrát sbírku vyhlašovat nebude. Podpořit chce ostatní organizace, které se zaměřují na humanitární pomoc. „Náš portál Darujme.cz nabízíme i firmám, které chtějí uspořádat online finanční sbírky pro své zaměstnance, a propojujeme je pak s jednotlivými organizacemi,“ dodal ředitel Nadace Via Zdeněk Mihalco.

Sbírky pořádají i církve

Evangelická církev vyzvala své farní sbory k tomu, aby daly najevo svou připravenost k případnému poskytnutí přístřeší válečným uprchlíkům. Církevní diakonie je ve spolupráci s partnerskými organizacemi v Kyjevě připravena okamžitě poskytnout přímou finanční i organizační pomoc například při evakuaci osob nebo dodávkách humanitárního a zdravotnického materiálu.

Diakonie českobratrské církve také vyhlásila veřejnou sbírku na podporu lidí zasažených ozbrojeným konfliktem. „Každá válka přináší nezměrné utrpení a zlo. Jako křesťané nechceme být ke zlu neteční. Vyzýváme k modlitbám za mír, klid a pokoj a vyjadřujeme podporu lidem v oblastech válečného konfliktu,“ uvedlo vedení církve.

„S velkým pohnutím sledujeme záběry okupačních vojsk na východě Ukrajiny. Plni obav posloucháme zhoubnou rétoriku těch, kteří si násilím přisvojují moc a ohýbají pravdu a právo ve svůj prospěch. Myslíme na osudy nevinných lidí, na přátele a rodiny našich ukrajinských bratří a sester, spoluobčanů, kolegů, sousedů,“ uvedla evangelická církev.

Praha a Brno

Pražský magistrát přispěje prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni na pomoc Ukrajině deseti miliony korun. Pro případné uprchlíky má připraveno 2420 lůžek, nachystány jsou autobusy dopravního podniku a aktivováno je asistenční centrum pomoci. Podporu Ukrajině schválili zastupitelé jednomyslně. „Nepovažuji to jen za symbolické gesto, byť i to má význam, ale jako závazek, že budeme hledat formy pomoci občanům Ukrajiny jak v Praze, tak i Ukrajincům, kteří jsou v ohrožené Ukrajině,“ řekl předseda zastupitelů opoziční ODS Zdeněk Zajíček.

Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) budou uprchlíci umístěni nejprve v zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšní Lhotě, odkud pak budou převezeni do krajů. Na magistrátu vznikne pracovní skupina ze zástupců všech politických stran v zastupitelstvu, která se bude situací na Ukrajině zabývat. Město také začne pracovat na ukončení partnerských smluv s Moskvou a Petrohradem.

Také Brno chce na pomoc Ukrajině poskytnout deset milionů korun. Po mimořádném jednání rady města to řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní město kromě vyčlenění bytů pro případný příchod Ukrajinců prověří, zda by bylo možné umístění také v rekreačních areálech městských firem. Kromě toho městské nemocnice nabídnou Ukrajině léky a zdravotnickou péči ve svých areálech, pokud by se Ukrajincům nedostala v jejich zemi.

Poskytnutí deseti milionů musí ještě v úterý schválit zastupitelstvo. „Budeme řešit s ukrajinským velvyslanectvím, kam by peníze měly směřovat. Další možností je, že to budeme řešit s neziskovými organizacemi,“ uvedla Vaňková.

Na příjem uprchlíků se připravuje i Diecézní charita, která spolupracuje s městem Brnem a Jihomoravským krajem. „Pomoc pro Ukrajinu je pro nás nyní prioritou. Oběti válečných konfliktů jsou, bohužel, tou nejohroženější skupinou,“ řekl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Organizace pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Konkrétně Oblastní charita Znojmo poskytuje například finance pro léčbu dětí z chudých rodin a celkově podporuje sociálně slabé rodiny, domy na půl cesty a další. „Samozřejmě máme v tuto chvíli velkou obavu o naše ukrajinské spolupracovníky, ale věříme, že díky našim kontaktům budeme moci účinně pomoci,“ dodal Haičman. 

Kraje aktivují krizové plány

Středočeský kraj aktivoval krizové plány pro případ mezinárodního válečného konfliktu včetně ubytovacích kapacit pro válečné uprchlíky. Vedení hejtmanství zároveň navrhuje uvolnit deset milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině a vypovědět memoranda o spolupráci s Moskevskou a Astrachaňskou oblastí dojednaná v minulosti. Memoranda o spolupráci s ruskými oblastmi vypovídají postupně i další kraje. 

„Musíme si uvědomit, že se nás to opravdu zásadně týká, a to i protože ve zdravotnictví či například sociálních službách pracuje velké množství ukrajinských zdravotních sester nebo i lékařů. Současně máme například velké množství ukrajinských řidičů ve veřejné dopravě,“ upozornila hejtmanka Petra Pecková (STAN).

„Jako zastupitelé tu situaci vyřešit neumíme a ani si takovou ambici brát nemůžeme. Jsme plně připraveni spolupracovat s vládou na řešení případné migrační krize za účelem pomoci lidem, kteří budou nuceni opustit své domovy,“ stojí v prohlášení zastupitelů Jihočeského kraje. „Máme v rozpočtu také dostatek peněz na to, abychom lidem, kteří opustí své domovy, skutečně pomohli,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Liberecký kraj pošle pětadvacet milionů korun partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině, tamní oblastní státní správě daruje také dvacet satelitních telefonů, rozhodli na mimořádném jednání krajští radní. „Peníze by měly jít na posílení kapacit jejich nemocnic a zdravotnictví vzhledem k tomu, že se dá očekávat, že nemocnice budou plné zraněných,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Veřejnost Půta vyzval k podpoře sbírek, které vyhlásily charitativní organizace. „Sami žádnou sbírku neplánujeme,“ řekl. Krajský resort školství ale podle hejtmana dostal za úkol do pondělí připravit seznam kapacit pro ubytování válečných uprchlíků. Rusko jako útočníka je podle Půty nutné zcela odstřihnout, i když to bude Evropu bolet.

Také Plzeňský kraj začal na svém území monitorovat ubytovací kapacity, které vlastní a které by mohl v případě potřeby využít pro ukrajinské občany postižené válečným konfliktem. Hejtmanství zároveň vyzve starosty měst a obcí ke spolupráci při zajištění ubytování ke krátkodobému či dlouhodobému využití. „Kraj je připraven při krizovém řízení koordinovat případnou humanitární pomoc a péči o osoby, které by hledaly pomoc v nouzi v Plzeňském kraji,“ řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

Na případnou vlnu uprchlíků z Ukrajiny se připravuje i Olomoucký kraj. „Dáváme to teď dohromady ve spolupráci s obcemi, armádou a policií. Dokonce i ve spolupráci s dobrovolníky z řad občanů, od kterých už také máme nabídky. Připravujeme se na to, že tady nějaká vlna azylantů bude,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). Hejtmanství je zároveň připraveno poslat na Ukrajinu i materiální pomoc.

Pardubický kraj chce vytvořit seznam možných volných ubytovacích kapacit v majetku kraje pro případné ubytování ukrajinských uprchlíků. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) se s podobným požadavkem obrátil také na starosty měst a obcí, aby spolupracovali při identifikaci dalšího nouzového ubytování.

Nemocnice se připravují na příjem zraněných

Některé nemocnice v Česku se připravují na případný příjem zraněných z Ukrajiny. Oznámila to třeba Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Její vedení dopoledne jednalo se zástupci chirurgie, aby byli v případě potřeby dostatečně připraveni. Zařízení je zapojené do programu Medevac, v minulosti už pacienty z oblastí zasažených boji ošetřovalo.

„Naše městské nemocnice jsou připravené k poslání léků. Zároveň nabízejí lékařskou pomoc, pokud by sem někdo přicestoval, komu se nedostalo pomoci tam,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Poté, co ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba – Rusko napadlo vojenské a podle Ukrajiny i civilní cíle. V zemi nyní platí válečný stav.