Neobhajitelná agrese, hodnotí bezmála devadesát procent Čechů ruskou invazi. Pokračují protesty

Útok Ruska na Ukrajinu odsuzuje drtivá většina Čechů a označuje jej za neobhajitelný akt agrese. Z výzkumu agentury Stem/Mark pro Českou televizi vyplývá, že 89 procent účastníků šetření s invazí nesouhlasí. Proti takovému zhodnocení situace byla pouze dvě procenta dotazovaných. Nesouhlas s ruskou invazí dávají lidé najevo na demonstracích napříč republikou. V pátek protestovali v Brně i Ostravě.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

I vzhledem k současnému vývoji na Ukrajině se téměř tři čtvrtiny dotazovaných v Česku cítí bezpečně. Menší pocit bezpečí mají ženy a lidé mladší třiceti let.

Pocit bezpečí vzhledem k současným událostem na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Lidé v pátek pokojně protestovali proti invazi na Ukrajinu před uzavřeným generálním konzulátem Ruska v Brně. Policie situaci jen monitorovala, zasahovat nemusela. Jeden z organizátorů Dominik Levíček řekl, že náplní akce nebyly projevy, ale pokojné vyjádření názoru na situaci na Ukrajině. Lidé mohli svůj solidární postoj projevit tím, že otiskli palec prstovou barvou na velkou vlajku Ukrajiny.

Většina lidí se držela v úzkém pásu mezi kolejemi a silnicí naproti konzulární budově na Hlinkách. Postupně se protest přelil i na druhou stranu ulice ke konzulátu, Hlinky ale celou dobu zůstaly průjezdné.

Protest před uzavřeným generálním konzulátem Ruska v Brně
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Účastníci protestu měli ukrajinské vlajky, objevila se také vlajka Severoatlantické aliance a Evropské unie. Nápisy na transparentech volaly po míru, vyjadřovaly solidaritu s Ukrajinou a také označovaly ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince.

Vstupní branka do zahrady konzulátu v ulici Hlinky je zavřená na řetěz, před ní jsou vypálené svíčky ze čtvrtečního protestu a kartonové transparenty. Další modré a žluté svíčky přibyly v pátek. Fotky, nápisy a vzkazy visí také na plotě konzulátu. Mnoho jich spojuje Putina s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem.

Proti vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v pátek protestovali také lidé v Ostravě – například na Masarykově náměstí v centru města. Jedním z řečníků byl i bývalý poslanec československého federálního shromáždění, novinář a divadelní kritik Ladislav Vrchovský. Ve své řeči hovořil například o roku 1968, kdy ruské tanky potlačily rodící se změny související s pražským jarem. „Dnes jsou ruské tanky na Ukrajině,“ poznamenal.

Do protestních akcí se v Ostravě zapojili i členové pěveckého sboru Fusion. Na Prokešově náměstí před Novou radnicí kreslili křídami ukrajinskou vlajku. „Chceme tak vyjádřit alespoň symbolickou podporu svým ukrajinským kamarádům, z nichž někteří už teď musí narukovat,“ uvedli organizátoři.

Ostravská univerzita pořádá v pátek na podporu Ukrajiny koncert, a to společně s humanitární organizací Adra. V Komorním sále Fakulty sociálních studií vystoupí umělci z řad studentů Fakulty umění.