K prvnímu listopadovému večeru přibylo 3905 případů covidu-19, o 672 méně než minulou neděli

Události: Nouzový stav může podle Hamáčka trvat až do Vánoc (zdroj: ČT24)

V Česku přibylo do nedělních 18:00 3905 pozitivních případů covidu-19, o 672 méně než minulou neděli. Stejně jako v sobotu a pátek je přírůstek menší než předešlý týden. Sobotním jedenáctitisícovým růstem skončil měsíc, během kterého se dosavadní počet infikovaných zvýšil téměř pětinásobně. Z celkových 335 tisíc lidí, kteří byli od března pozitivně testováni, se přes čtvrt milionu nakazilo v říjnu. Stále aktivních případů je více než 190 tisíc. Denně nadále rychle přibývá počet hospitalizovaných a mrtvých. V sobotu počet hospitalizovaných poprvé během října klesl.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

S víkendem dosud vždy od rozšíření pandemie covidu-19 do ČR výrazně poklesl počet provedených testů, a tedy i počet těch pozitivně vyhodnocených. V sobotu bylo celkově odebráno víc testů než dříve - 34 587.  Nově zůstala o víkendu otevřená některá odběrová místa, která dříve fungovala jen v pracovní dny.

Navzdory celkovému poklesu počtu nakažených proti minulému týdnu v sobotu vzrostl podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. Nejprve se v pátek podíl mírně snížil ze čtvrtečních 33 procent na 31,2 procenta, ale v sobotu se vrátil na 33 procent. 

Počet hospitalizovaných s covidem v sobotu poprvé během říjnového prudkého nárůstu výrazněji klesl. Proti pátku ubylo 300 hospitalizovaných na 7370. Už dříve byly v některých říjnových dnech zaznamenány poklesy hospitalizovaných, vždy ale jen o jednu či dvě desítky lidí. Množství lidí ve vážném stavu zůstalo v sobotu ve srovnání s pátkem přibližně stejné, a to přes 1100.

Čtvrt milionu za měsíc

Již v září se epidemická situace v Česku ve srovnání s předchozími měsíci výrazně zhoršila, což se projevilo zpřísňováním opatření i tím, že sousední státy začaly vyžadovat po příjezdu z ČR karanténu nebo předložení negativního testu. Říjen ale z hlediska počtu nakažených, hospitalizovaných i mrtvých překonal vše, co se v zemi stalo od 1. března, kdy se potvrdily první případy.

Od 1. do 31. října přibylo 264 334 lidí, u nichž testy potvrdily nákazu koronavirem. Od března do září přitom bylo v součtu zhruba 70 tisíc případů, z nich 46 tisíc bylo zářijových. Za další měsíc se celková statistika zvýšila pětinásobně. Stále nakažených je 188 492 lidí, což je výrazně více než lidí, kteří se zatím vyléčili – těch bylo přes 143 tisíc.

Ještě dramatičtější je růst počtů lidí v nemocnici a také nakažených covidem-19, kteří zemřeli. Od 21. října zemřelo každý den přes sto lidí, u kterých se infekce potvrdila, dosud nejhorším dnem pandemie byl v Česku pátek se 176 obětmi. Podle údajů ministerstva zdravotnictví, které však úřad obvykle ještě zpětně doplňuje, zemřelo do soboty 3251 nakažených.

V nemocnicích je nyní s covidem-19 7673 lidí, 1. října jich bylo 1134, tedy bezmála sedmkrát méně. K 1. září nemocniční lékaři pečovali o 172 pacientů nakažených koronavirem.

První neděle se zavřenými obchody

V republice platí množství restrikcí, které vyhlásila vláda ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Je první neděle, kdy platí téměř úplný zákaz prodeje, otevřené mohou být pouze lékárny a prodejny na nádražích, případně v nemocnicích. Ministři před víkendem přidali ještě jednu výjimku – protože je dušičkový víkend, mohou mít i v neděli otevřeno kameníci či prodejci pietních předmětů, a to i ve stáncích, kde se jinak podle platných opatření nesmí prodávat vůbec.

Protože nádražní supermarkety jsou jediné, které mohou mít v neděli otevřeno, tvoří se v některých i fronty. Dopoledne tomu tak bylo například v samoobsluze na brněnském hlavním nádraží. „Prodavačky musely některé lidi usměrňovat, aby chodili do prodejny postupně a po jednom. Podle prodejců je znát, že chodí více lidí, než chodívá v neděli. Má to také za následek to, že se na hlavním nádraží shlukuje větší množství bezdomovců,“ popsala z místa reportérka ČT Veronika Gecová.

V sobotu naopak lidé ve velkém přijížděli do velkých obchodů, podle některých prodejců byl zájem srovnatelný s předvánočním obdobím. Zákazníci si podle nich dělali zásoby na den, kdy nebudou moci jít nakupovat.

Kromě uzavřených obchodů platí v Česku noční zákaz vycházení, od 21 do 5 hodin smí ven pouze ten, kdo potřebuje do práce, případně v noci venku pracuje, nebo ten, kdo nutně potřebuje lékařskou pomoc. Přes den je navíc možné chodit na vycházky, i přes den ale platí omezení volného pohybu a také zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech. Restaurace přitom mohou mít otevřené pouze výdejní okénko.

Městská policie v Pardubicích v pátek večer odhalila na sídlišti Dukla restauraci otevřenou přes vládní zákaz provozu restauračních zařízení. V hospodě bylo osm lidí. Před okolím byla restaurace maskovaná, například měla zatemněná okna. Porušení vládního nařízení v době nouzového stavu bude řešit správní orgán, řekl mluvčí strážníků Jiří Sejkora.

Strážníci na Duklu vyjeli v pátek po 20. hodině prověřit informaci, že restaurace údajně stále funguje. Zjistili, že do restaurace uvnitř rozsáhlého objektu vcházejí a vycházejí lidé přes dveře ubytovny. „Restaurace měla okna zalepená neprůhlednou fólií, průchody na terasu zakrývaly pověšené deky a záclony. Navenek se vše tvářilo, že uvnitř je zhasnuto. Za zamčenými dveřmi do výčepu přitom světlo svítilo naplno a provoz běžel dál tajně,“ uvedl Sejkora.  

Nouzový stav může trvat až do Vánoc, tvrdí Hamáček

Vláda bude muset před 20. listopadem znovu požádat o prodloužení nouzového stavu, potom možná ještě několikrát. Je o tom přesvědčen vicepremiér a předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). V rozhovoru v Otázkách Václava Moravce řekl, že opatření, která nouzový stav umožnil vládě zavést, budou platit do doby, kdy se vrátí denní přírůstky nakažených covidem-19 na stovky, maximálně nízké tisíce.

„Je naprosto evidentní, že po 20. listopadu se to bez nouzového stavu řešit nedá,“ soudí šéf ústředního krizového štábu. Kdy by mohl nouzový stav skončit, nechtěl odhadovat. Potrvá podle něj, „dokud se situace nevrátí do ‚normálu'“.

Hamáček předpokládá, že o prodloužení nouzového stavu bude vláda žádat několikrát. Připustil, že může trvat až do Vánoc. „Z mého pohledu to není otázka dnů, spíše několika týdnů i měsíců,“ podotkl.

O prodloužení nouzového stavu následně mluvil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Sněmovna nám prodloužila nouzový stav do 20. listopadu. Z vyjádření expertů jsem pochopil, že to asi ale nebude stačit,“ uvedl k tomu předseda vlády. 

Brífink premiéra Andreje Babiše po návštěvě skladu Správy státních hmotných rezerv (zdroj: ČT24)

Opozice vládu kvůli chybějícím scénářům postupu podle vývoje epidemie kritizuje. Předseda ODS Petr Fiala označil slova o prodlužování nouzového stavu za nekoncepční výstřel. „Spíše bych od šéfa Ústředního krizového štábu očekával jasnou cestovní mapu, podle které budou všichni občané vědět, za splnění jakých podmínek se budou zavírat či otvírat obchody, kdy dojde k otevření škol, kdy bude zrušen zákaz nočního vycházení,“ řekl ČTK.

„Osobně bych čekal od vlády, že řekne, při jakých počtech a hodnotách bude možné očekávat návrat k normálnímu fungování,“ uvedl i předseda lidovců Marian Jurečka.

„Vláda by měla lidi uklidňovat, dát jim jistotu, pocit stability, nevzbuzovat paniku a představit plán a scénář, jelikož čím dál více lidí je bez práce a bez peněz,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Vyšetřovací komise bude politicky zneužívána, říká Babiš

Hamáček připustil, že vláda od jara ztratila důvěru veřejnosti. Potvrdil svůj výrok, že by podpořil vznik parlamentní vyšetřovací komise, která postup vlády prověří. Pro budoucí řešení situace považuje komisi za přínosnou.  „Když se potopil Titanic, komise byly dvě – jedna britská, jedna americká. Výsledkem bylo razantní zlepšení bezpečnosti na transatlantických linkách,“ srovnal místopředseda vlády. 

Podle Babiše bude komise politicky zneužívána. „Mě překvapuje, že to navrhuje pan Hamáček, který byl u všech rozhodnutí vlády, na všech radách pro zdravotní riziko. Kdyby to navrhla opozice, tak tomu rozumím,“ řekl Babiš.

Neočekává ani, že by komise dospěla k nějakým závěrům. „Parlamentní komise nikdy nic nevyšetřily, je to čisté politikum a akorát to bude politicky zneužíváno,“ uvedl. Podle premiéra by takové věci měly vyšetřovat příslušné orgány.

Dorazily pomocné přístroje z Nového Zélandu

Do skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Sedlčanech na Příbramsku dorazilo prvních 180 přístrojů na podporu dýchání z Nového Zélandu. Jde o takzvané oxygenátory, celkem jich je objednáno 1500, dorazí během příštích deseti dnů, řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Přístroje do Česka přiveze sedm letadel, celkem jde o zhruba padesát tun. Dodá je společnost Polimed. „Zvládli jsme to v rekordním čase a mám z toho radost. Viděl jsem ten přístroj, je to na doporučení šéfa klinické skupiny profesora Vladimíra Černého. Je skvělé, že jsme vlastně rekordně zařídili tyto přístroje,“ řekl při své návštěvě skladu SSHR v Sedlčanech premiér Andrej Babiš. Podle něj přístroje od této firmy nakupoval například také Izrael.

Do skladů státních hmotných rezerv dorazilo i dalších 150 plicních ventilátorů, přivezli je tam hasiči ze Zbirohu, jde o dar z Maďarska. Dalších 200 plicních ventilátorů má být dodáno během příštích 14 dnů. „Další plicní ventilátory tady jsou, především z darů, jde o X různých typů ventilátorů,“ řekl Švagr. 

Do Česka také dorazily dva miliony antigenních testů. Dalších osm milionů testů objedná stát ještě v neděli, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Antigenní testy se budou používat v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních.