Začala platit zpřísněná pravidla včetně povinné „večerky“. Co byste měli vědět?

O půlnoci začalo platit nařízení vlády, které zpřísňuje dosavadní pravidla. Zatímco všechny zákazy, které přišly dříve, byly v Česku již na jaře, tentokrát jde mimo jiné o noční zákaz vycházení, což je naprostá novinka. Každou neděli potom platí téměř úplný zákaz prodeje. Nová opatření by ale neměla výrazně dopadnout na dušičky. Na hřbitovy lidé mohou chodit a květinářství patří mezi obchody, které mohou mít otevřeno.

Pondělní usnesení vlády je účinné od půlnoci na 28. října, prozatím jsou nové restrikce vyhlášeny jen na týden, ale to souvisí s tím, že do 3. listopadu platí nouzový stav. Ten se nejspíše prodlouží, proto by mohla nová pravidla nakonec také platit déle.

V Česku je naprostou novinkou zákaz vycházení. Platí v nočních hodinách od 21 hodin (první den od půlnoci, kdy opatření vstoupí v účinnost) do 4:59. Zákaz není absolutní, ven mohou lidé, kteří potřebují v nočních hodinách jít do práce nebo z práce domů, kteří v noci venku pracují. Je možné jet například také do nemocnice na pohotovost a venčit psa, ale to jen v půlkilometrové vzdálenosti od domova.

Zjednodušeně to tedy znamená, že kdo nevenčí psa, nepracuje a není tak nemocný, že by musel ihned do nemocnice, musí být přes noc od devíti do pěti hodin doma.

Na hřbitov jen přes den a maximálně ve dvou

Přes den od 5 hodin do 20:59 platí podobný režim jako dosud. Volný pohyb v něm vláda rovněž omezila, ale výjimek je více než v noci. Kromě cest do práce je možné chodit nakupovat, k lékaři či do zařízení sociálních služeb, na úřady a do přírody nebo do parků. Nadále je možné také jezdit na chatu, případně cestovat do zahraničí (nic se ale nemění na tom, že sousední státy s výjimkou Polska nařizují po příjezdu z ČR karanténu, případně vyžadují negativní test na koronavirus).

Povolené jsou i svatby a pohřby, kde se však může sejít maximálně deset lidí a vzhledem k blížící se památce zesnulých je důležité i to, že vláda výslovně povolila návštěvy hřbitovů.

I na dušičky bude však platit, že se na veřejně přístupných místech mohou setkat maximálně dva lidé – s výjimkou lidí žijících ve společné domácnosti – a pokud je to možné mít mezi sebou i tak alespoň dvoumetrový odstup.

Mírnější pravidla platí pouze pro účastníky veřejných shromáždění. Může se jich sejít maximálně sto, ale musí se rozdělit na dvacetičlenné skupiny, mezi kterými budou dvoumetrové rozestupy.

Omezit počet lidí venku by mělo také to, že od středy je povinný home office. Vláda práci na dálku nařídila, ale nikoli bezpodmínečně. Stanovila, že ji musí zaměstnavatelé nařídit, „pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám vykonávat v místě bydliště“.

Neděle bez nákupů

Vláda v pondělí přijala dvě usnesení. Kromě toho, které omezuje volný pohyb, jde také o opatření regulující obchod. Řada prodejen a provozoven služeb musela zavřít již minulou středu, od 28. října jsou ale některá pravidla přísnější.

Nic se nemění na tom, že je 28 výjimek ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje a poskytování služeb v provozovnách, kromě prodejen potravin, drogerií a lékáren jde například také o optiku, galanterie, prodejny zvířat a potřeb pro ně, autoservisy nebo květinářství. Novinkou je, že obchody musí zavřít nejpozději v osm hodin večer, tedy hodinu před zákazem vycházení, a otevřít mohou v pět ráno, tedy ve chvíli, kdy zákaz vycházení končí.

V neděli potom musí mít zavřeno celý den. Výjimka platí pro čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích, nádražích či autobusových stanicích. Jinými slovy bude v neděli v Česku zavřeno v podobném rozsahu, jaký je i mimo pandemii běžný v Německu nebo Rakousku. Vládní usnesení se ale nijak netýká státních svátků, které nepřipadají na neděli.

Nově vláda od středy zakazuje stánkový prodej a prodej na tržištích a v tržnicích, povolené jsou ale farmářské trhy, kde se může prodávat pouze zboží vyrobené v Česku. Na těchto trzích se nesmí na místě jíst či pít a mezi prodejními místy musí být nejméně čtyřmetrové rozestupy. Zároveň vláda stanovila přípustnou koncentraci lidí na tržišti na 20 osob na 400 metrů čtverečních.

Kromě heren a kasin musí nyní zavřít i sázkové kanceláře. Nic se nezmění na tom, že zůstávají uzavřené restaurace, školy (kromě mateřských škol), kulturní zařízení a vnitřní sportoviště a že ve vnitřních prostorách staveb s výjimkou bydliště a s výjimkou mateřských škol nesmí společně zpívat více než pět lidí. Nesmějí se pořádat veletrhy, kongresy ani poutě, konat zájmové kroužky a do hotelu mohou lidé pouze na služební cestě. Nadále platí i zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Vládní opatření ovlivní chod obchodů a trhů nebo lázní (zdroj: ČT24)